FÓKUSZBAN

Nálunk is számít a legkisebb! Akcióban a 3600-as Massey Ferguson

Nálunk is számít a legkisebb! Akcióban a 3600-as Massey Ferguson

A Massey Ferguson legkisebb erőgépét – a ...

Megállító tábla - paradicsom, paprika, palántasziget, no meg a minőségi borok

Megállító tábla - paradicsom, paprika, palántasziget, no meg a minőségi borok

Így is elmondható, hogy milyen volt az Árpád-Agrár ...

Ha nem jön az aranyat érő eső, nekünk kell segíteni a kalászt!

Ha nem jön az aranyat érő eső, nekünk kell segíteni a kalászt!

Gazdálkodás során gyakran felmerül az a kérdés, hogy a várható ...

Szántóföld

2017. szeptember 12., kedd • 14:04

BactoFil® A10 az őszi kalászosok termesztés-technológiájában

Az őszi kalászosok vetésterülete hagyományosan a legmagasabb a hazai termesztési szerkezetben - köszönhetően a Kárpát-medence éghajlati és talajadottságainak -, amely évről-évre meghaladja az egy millió hektárt. Ebből adódóan a gazdálkodók folyamatos törekvése a kenyérgabonák mennyiségi és minőségi paramétereinek minél magasabb szintű elérése.

A hosszú vegetációs idő alatt még a folyamatosan javuló genetikai potenciálban lévő lehetőségeket is nagyon sok tényező befolyásolja. Ezért a növénytermesztők legfontosabb feladata az évjárati körülményeknek megfelelően a növények számára a lehető minél optimálisabb feltételek kialakítása, amelyben a legnagyobb figyelmet a talajra kell fordítani.

Ne feledkezzünk meg róla, hogy a talaj egy élő rendszer, amelyben okszerű talajműveléssel biztosítható a növények hiánytalan, egyöntetű kelését lehetővé tevő magágy. Azonban a vegetáció során a terméseredményeket jelentős mértékben meghatározó „talajhatásokat” a mechanikai módszereken túl kiemelten fontos biológiai módszerekkel pl. BactoFil® A10 talajoltó mikrobiológiai készítménnyel is támogatni.

A BactoFil® A10-ben lévő asszociatív törzsek a talajban megtelepednek, majd kolonizálnak a növények gyökereivel, számos ponton támogatva azok életfolyamatait. Kedvezően hatnak a talaj tápanyagellátó-, és vízgazdálkodó képességére.

A BactoFil® A10 talajoltás alkalmazásának előnyei:

 • Hormontermelés
  A készítményben lévő baktériumtörzsek növényi hormonokat (főleg auxint) szintetizálnak, amelyek nagymértékben segítik a gabonanövények csírázását, a gyors és egyenletes kelést. A kifejlődő mélyre hatoló sűrű gyökérzetnek köszönhetően az őszi kultúrák télállósága jelentősen növekszik. A stresszhatások elviselése javul. 

 • Tápanyagfeltárás a talajból, növényi maradványokból - humuszképzés
  A növények számára nehezen hozzáférhető a talaj ásványi szerkezetéhez kötött foszfor és káliumot oldhatóvá, valamint a növényi maradványokban lévő tápanyagokat is felvehetővé teszi. A légköri nitrogén kötésével serkenti a talaj mikrobiális folyamatait.

 • Biokontroll hatás
  A BactoFil® termékek használatával jelentősen csökkenthető a talajban lévő kórokozók gombák fertőzése. A baktérium törzsek lebontják a kórokozók életterét, és az általuk termelt biokémiai anyagoknak (sziderofórok) köszönhetően gátolják pl. a fuzárium gombák szaporodását. 

 • Talajszerkezet javulás
  Második-harmadik év használata után talajszerkezet javulást eredményez, amely a talaj vízmegtartó képességének javulásában, jobb művelhetőségében figyelhető meg.

Az BactoFil® A10 1 l/ha-os dózisban, hektáronként 20-60 l vízben kijuttatva a talajra permetezve és azonnal bedolgozva, vagy vetéssel egymenetben folyékony starter adapterrel közvetlenül a magágyba juttatva alkalmazható. AKG-ban engedélyezett termék.

A korábbiakban említett biokontroll hatást célszerű Trichoderma harzianum hasznos gombát tartalmazó TrichoMax készítmény 1 kg/ha dózisú kombinációjával tovább növelni pl. kukorica előveteményű területeken, ahol a fuzárium fertőzés kialakulásának veszélye magasabb.

BactoFil® A10 és TrichoMax hatása, Nagylózs 2017.04.20.

Kedvező csomagajánlatunkért (BactoFil® + TrichoMax) és szakmai kérdésekben keressék bizalommal területi kollégáinkat!

Kabai Gábor
AGRO.bio

(x)