2020.07.06., hétfő , Csaba

Szántóföld

2019. szeptember 09. hétfő • 10:35

BactoFil Kalászos, az őszi kalászosok termesztés technológiájában

Az őszi kalászosok vetésterülete hagyományosan a legmagasabb a hazai termesztési szerkezetben -köszönhetően a Kárpát medence éghajlati és talajadottságainak-, amely évről-évre meghaladja az egy millió hektárt.

Ebből adódóan a gazdálkodók folyamatos törekvése a kenyérgabonák mennyiségi és minőségi paramétereinek minél magasabb szintű elérése. A hosszú vegetációs idő alatt még a folyamatosan javuló genetikai potenciálban lévő lehetőségeket is nagyon sok tényező befolyásolja. Ezért a növénytermesztők legfontosabb feladata az évjárati körülményeknek megfelelően a növények számára a lehető minél optimálisabb feltételek kialakítása, amelyben a legnagyobb figyelmet a talajra kell fordítani.

A talaj egy élő rendszer, amelyben okszerű talajműveléssel biztosítható a növények hiánytalan, egyöntetű kelését lehetővé tevő magágy. Azonban a vegetáció során a terméseredményeket jelentős mértékben meghatározó „talajhatásokat” a mechanikai módszereken túl kiemelten fontos biológiai módszerekkel pl: BactoFil® Kalászos talajoltó mikrobiológiai készítménnyel is támogatni.

A BactoFil® Kalászos talajoltás alkalmazásának előnyei:

  • Hormontermelés
    A készítményben lévő baktériumtörzsek növényi hormonokat (főleg auxint) szintetizálnak, amelyek nagymértékben segítik a gabonanövények csírázását, a gyors és egyenletes kelést. A kifejlődő mélyre hatoló sűrű gyökérzetnek köszönhetően az őszi kultúrák télállósága jelentősen növekszik. A stresszhatások elviselése javul.
  • Tápanyagfeltárás a talajból, növényi maradványokból – humuszképzés

A növények számára nehezen hozzáférhető a talaj ásványi szerkezetéhez kötött foszfor és káliumot oldhatóvá, valamint a növényi maradványokban lévő tápanyagokat is felvehetővé teszi. A légköri nitrogén kötésével serkenti a talaj mikrobiális folyamatait.

  • Talajszerkezet javulás

Második-harmadik év használata után talajszerkezet javulást eredményez, amely a talaj vízmegtartó képességének javulásában, jobb művelhetőségében figyelhető meg.

  • Biokontroll hatás

Az első lépés a kórokozó fonalas gombák (pl. fuzárium) életterének csökkentésében. A BactoFil® termékek használatával jelentősen csökkent­hetők a talajban lévő kórokozók és fertőzésük (lásd diagram).

A készítményekben lévő baktériumtörzsek lebontják a kór­okozók életterét és tápanyagforrását jelentő növénymaradvá­nyokat.

Továbbá felveszik előlük az életfolyamataikhoz nél­külözhetetlen vasionokat (Fe+++) és olyan anyagokat termel­nek, amelyek gátolják a kórokozók szaporodását, ezzel szigni­fikánsan csökkenthetjük a talajból eredő fertőzési nyomást.

Az említett biokontroll hatást célszerű Trichoderma harzianum hasznos gombát tartalmazó TrichoMax készítmény 1 kg/ha dózisú kombinációjával tovább növelni pl. kukorica előveteményű területeken, ahol a fuzárium fertőzés kialakulásának veszélye magasabb.

Kedvező csomagajánlatunkért (BactoFil® Kalászos+ TrichoMax) valamint szakmai kérdésekben keressék bizalommal területi kollégáinkat.      

www.agrobio.hu

 

Daoda Zoltán

szakmai igazgató

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.