2022.01.18., kedd , Piroska

Szántóföld

2018. július 04. szerda • 08:20

Bajban a német gazdák, kiábrándítóan rossz lehet a termésük

A növények szenvednek a csapadékhiánytól és a hőségtől.

A német Raiffeisen Szövetség (DRV) kiábrándító előrejelzést adott az idei termésbecsléskor: mindössze 43,8 millió tonna gabonatermést feltételez, ami az előző évi átlag alatti 45,5 millió tonnás eredményhez képest jóval alacsonyabb - olvasható a topagrar.com-on.

- Ennek oka az utóbbi hetekben Németország számos részén tapasztalható magas hőmérséklet és a csapadékhiány. Megtörténhet, hogy egyes területeken a kombájnnal történő betakarítás egész egyszerűen nem lesz kifizetődő - mondta a DRV vezérigazgatója, Dr. Henning Ehlers.


A német gazdák csak a jelentős csapadékban bízhatnak, hogy a betakarítási kilátásaik ne romoljanak tovább - fotó: Pixabay

Míg az ország nyugati és déli területeire összességében kedvező csapadékmennyiség jutott, az északi és az északkeleti régió eltérő képet mutaEgyes régiókban 6 hete nem hullott jelentősebb csapadék, az állományok ezért jelentős aszálykárt szenvedtek el. Ez különösen az árpára vonatkozik, amely már kényszerérett a kedvezőtlenebb adottságú területeken. Ha az időjárás az elmúlt hetekhez hasonlóan folytatódik, az északi tartományokban a betakarítás a hónap végén elkezdődhet.

A növények jelenleg nemcsak Németország nagy részén szenvednek a szárazságtól, hanem a Balti-tenger más régióiban is, például Dániában, Dél-Svédországban és Lengyelországban.

A magas nyári hőmérsékletek ahhoz is vezettek, hogy az április közepén a sok éves átlaghoz képest a vegetáció növekedésében tapasztalható két hetes lemaradás megszűnt. Jelenleg a vegetációs fejlődés egy – két héttel előbbre tart, mint az ilyenkor megszokott átlag.

A búzából a becslések szerint 22,9 millió tonna várható, jóval kevesebb az előző évi 24,5 millió tonnához képest. Az őszi árpánál azzal számol a szövetség, hogy a kedvezőtlen időjárási viszonyok miatt 8,4 millió tonna várható a tavalyi 9 millió tonna után. A rozsból mindössze 2,7 millió tonna várható, ami ugyanolyan alacsony termést jelent, mint az előző évben.

A tavaszi árpa várhatóan közel 2,3 millió tonnát fog elérni. Ugyanakkor a tavalyi évhez képest jelentős növekedés kizárólag a terület nagyságának számottevő növekedésével magyarázható. A szemes kukorica jó 4,3 millió tonna értéket mutat, hasonlóan az előző hónaphoz.

Az őszi káposztarepcére vonatkozó betakarítási előrejelzés az időjárás miatt ismét kicsit csökkent. Jelenleg a szövetség csak 4,0 millió tonna hozamot vár. Ez az elmúlt tíz év második legalacsonyabb hozamát eredményezné ebben az évben.

agrotrend.hu

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.