2021.03.01., hétfő , Albin

Szántóföld

2019. október 10. csütörtök • 11:18

Békésben még az elején tartanak az őszi vetési munkálatonak

Az őszi árpa vetése Békés megyében 30, a búzáé 10 százaléknál tart. A magágy-előkészítést az őszi vetésű kultúrák alá 60, az őszi mélyszántást pedig a terület 10 százalékán végezték el a gazdák.

Dr. Bak Péter, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) megyei elnöke a megyei betakarítási koordinációs bizottság legutóbbi ülésén elmondta, hogy a rozs, illetve a tritikálé vetése még nem kezdődött el. A napraforgó aratása a végéhez közelít, a megyei átlaghozam 3,2 tonna/hektár. A szójánál 2 tonna/hektár, a kukoricánál 7,3 tonna/hektár a termésátlag - írja a beol.hu.

fotó: pixabay.com

Barabás Béla, a Békés Megyei Mezőgazdasági Szövetség titkára kiemelte, a napraforgónál egyes fajták átlaga akár 3,8-5 tonna/hektár is lehet.

Hozzátette, a nagyüzemek átlaga 3,5-3,7 t/ha. Kozsuch Mihály, a Békés Megyei Gazdakörök Szövetségének alelnöke arról szólt, hogy a kisebb területen napraforgót termesztő gazdálkodók alacsonyabb átlagot érnek el, és megyei szinten a hozamot a nagyüzemi termelés viszi fel.

Magyarné dr. Knap Diána, a megyei kormányhivatal főosztályvezetője hangsúlyozta, elindultak azok a munkafolyamatok, melyek segítik, hogy az egységes kérelmeknél az előlegfizetés minél szélesebb körben megtörténhessen. Tóth János a megyei kormányhivatal agrárügyi főosztálya részéről közölte, hogy a parlagfűvel érintett területek ellenőrzésével kapcsolatban a határozatok kiküldése a gazdálkodóknak a vége felé tart.

agrotrend.hu / beol.hu

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.