2021.10.19., kedd , Nándor

Szántóföld

2017. június 26. hétfő • 15:05

Békésben sem jók a betakarítási kilátások

Megkezdődtek a betakarítási munkák Békés megyében. Az őszi árpa negyedét takarították be Békés megyében, sem a termés mennyisége, sem a felvásárlási árak nem alakulnak kedvezően a gazdák számára - mondta az aratási koordinációs bizottság elnöke.

Kozsuch Kornél elmondta:

20 290 hektáron vetettek őszi árpát a megyében, az átlagtermés 4,9 tonna körül alakul hektáronként, ez alapján a tavalyinál legalább 20 százalékkal kevesebb termés várható. Ennek oka főként a nyári aszályban keresendő

- mondta.

A felvásárlási árak tonnánként 32 ezer forint körül mozognak, amely szintén gyengének mondható. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) Békés megyei igazgatóságának általános alelnöke szerint ezért valószínűsíthető, hogy a gazdák elraktározzák a terményt, bízva a jövőbeni magasabb árakban.

Adamcsik László, a 27 ezer tonna tárolókapacitással rendelkező Csabai Raktárszövetkezet elnöke az MTI-nek elmondta: raktározási problémák idén nem lesznek, tavaly amiatt alakult ki kapacitáshiány, mert a 2016-os és a 2015-ös év is rekordtermést eredményezett a kalászos növényekből, idén azonban erre nincs kilátás.

Tavaly árpából 152 ezer tonna termett Békésben, az átlagtermés hektáronként 5,2 tonna volt.

A hétvégén kezdődik a több mint 92 ezer hektáron vetett őszi búza, valamint a csaknem 20 ezer hektáron vetett repce betakarítása is - tette hozzá Kozsuch Kornél.

Kulcsár László, a NAK megyei elnöke szerint a tavaszi fagyok és a belvíz miatt körülbelül 3400 hektáron kipusztult a repce, így közepes termésátlagra, míg a késői vetéseknél gyenge termésre van kilátás.

agrotrend.hu / MTI

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.