Gazdálkodás

Szántóföld

Biológiai tápanyagfeltárás lehetőségei a nyári talajmunkák során

A mezőgazdaság az egyik legfontosabb munkacsúcsához, a kalászosok betakarításához érkezett. Persze a munka ez után sem áll meg, sőt. A munka ezután kezdődik, hiszen a következő kultúra sikeressége a víz megőrző talajműveléssel és tápanyagfeltöltéssel kell, hogy kezdődjön.

Bizonyos gazdaságokban komoly fejtörést okozhat, hogy az eddig rendszeresen „letermelt” szalmát értékesítse vagy esetleg változtat eddigi szokásán és inkább tápanyagként igyekszik a területen hasznosítani azt. A műtrágya árak emelkedésével átgondolásra kell, hogy kerüljön az eddig fenntartott tápanyag gazdálkodási elképzelés.


Fotó: Pixabay

Agrárszakembereknek érvrendszer felállítása mellett kell sokszor a tulajdonost meggyőzni, hogy a jó döntés az (üzletileg is!), ha a szalmát tápanyagként hasznosítják.

A talajban szerves és szervetlen formában vannak jelen a tápanyagok. Minden tápanyag kötődik valamihez. A szabad, növény számára felvehető formában lévő tápanyagok gyorsan vándorolnak, táplálják a növényeket, majd kimosódnak, elillannak vagy újra lekötődnek. A szervetlen kötésben lévő tápanyagok általában a talaj típusától függőek, a kőzetekhez kötődnek annak zárványaiban találhatóak. Ez minden területen egy sajátos adottság, amin változtatni nem lehet. Az ilyen formában lekötődött tápanyagot a növények önállóan nem képesek felvenni. Ezen tápanyagok hasznosulásukhoz segítségre van szükség, ezek a segítők a talaj mikroszkopikus élőlényei a talajbaktériumok. Ezek a mikrobák kioldják a növény számára elérhetetlenül lekötődött tápanyagot, amit ezután a növény hasznosítani tud.

A másik tápanyag forrás a szerves formában kötésben lévő tápanyagok. Ezek elhalt élőlények maradványaiban találhatóak, szármaradványok, gyökérmaradványok, elhalt magasabb és alacsonyabb rendű élőlények. A növények számára ezek az anyagok sem hozzáférhetőek lebontási folyamatok nélkül. Ezeket a folyamatokat is a talaj mikroba közössége végzi el. Ez egy körforgás, bármely résztvevő hiányzik a folyamatból az leáll. A tápanyagok körforgása lassul, átalakul, a hasznos tápanyagok eltűnnek.

A baktériumtrágyák tápanyag oldaláról kétféle képen tudnak segíteni a növénytermesztésben:

  1. A betakarítást követően visszamaradt szármaradványok irányított bontásával (a visszamaradt szervesanyagban lévő elemekből következő kultúrnövényünk többet tud felvenni),
  2. Önmagukban képesek légköri nitrogén megkötésére (így ez az elem pluszként jelenik meg a tápanyag gazdálkodás rendszerében.

A komplex műtrágyák árának növekedése miatt érdemes hangsúlyozni a szármaradványok visszadolgozásának fontosságát és lehetőségét.

A nyári időszakban körültekintően kell kiválasztani a tarlók kezelésére alkalmazott mikrobiológiai készítményt. Ebben az időszakban jellemzően száraz meleg körülmények között kell elvégezni a tarlókezeléseket. Ezek a körülmények olyan baktériumokat tartalmazó készítmény használatát igénylik, amelyben úgynevezett spórás állapotban lévő baktériumok találhatóak. Ez a tulajdonság nem található meg minden készítményben!

Miért fontos ez? A baktériumok túlélő és alkalmazkodó képessége miatt. Az aktív szármaradvány bontás akkor indul be, amikor a baktérium közvetlenül a szármaradványra kerül kijuttatásra, azt bekeverjük a talaj felső 5-15 cm-es rétegébe, kellően magas hőmérsékelt és talajnedvesség alakul ki. Amíg a körülmények valamelyike hiányzik, a mikrobiológiai bontás várat magára, ez alatt a várakozási idő alatt a gyenge túlélési stratégiával rendelkező baktériumok egy része elpusztul, minek következtében a kedvező körülmények beálltát követően sem képes kifejteni hatását. Ezzel szemben spórás állapotban lévő baktériumok kiugróan erős túlélési stratégiával rendelkeznek, ennek következtében hatékonyság csökkenés nélkül képesek kivárni a megfelelő körülményeket, így alkalmazásuk kompromisszumok nélküli, eredményes.

Az ilyen típusú készítmények kijuttatása is egyszerűbb, mivel nem szükséges a munkagépekre szerelt speciális baktériumkijuttató eszközök alkalmazása. Szántóföldi permetezőgéppel az elsodródás csökkentése érdekében nagy cseppméretben kijuttatható és azt követően tárcsával, mulcs-grúberrel bedolgozható.

A nyári talajbaktérium kezelés hatására felpezsdített talajélet tápanyagszolgáltató képessége óriási mértékben tud javulni, így az eddig tápanyagfeltöltő gazdálkodást végző gazdaságok ezt az időszakot könnyedén átvészelhetik.

Holopovics Zoltán Bio-Nat Kft.
kutatás-fejlesztési vezető

agrotrend.hu / NAK

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés