2023.03.27., hétfő , Hajnalka

Szántóföld

2023. január 30. hétfő • 09:05

Bővülő portfólió, személyre szabott technológiai megoldások 2023-ban a Syngentától

Hat helyszínen, több mint ezer gazdálkodónak mutatta be a Syngenta az új generációs növényvédelmi újdonságait, egyre bővülő vetőmag-kínálatát, valamint a legújabb digitális mezőgazdasági fejlesztéseit.

Magyarországon tavaly több mint 419 ezer hektáron vetettek Syngenta napraforgó-vetőmagot a Kynetec adatai szerint, ezzel a vállalat magabiztosan őrzi piacvezető pozícióját. A becslések alapján 2023-ban a növény vetésterülete a tavalyinál nagyobb, mintegy 800 ezer hektár körül alakul. A Syngenta egyedülállóan széles hibrid kínálatát szegmenseken belül generatív és vegetatív típusú hibridekkel is bővíti, hogy a termelők a táblájuk adottságai között legjobban teljesítőt tudják kiválasztani. A linolsavas CLP szegmens újdonsága a generatív típusú SY Fergus, a vegetatív jellegű SY Michigan, míg a magasolajsavas CL szegmens az új SY Barilio hibriddel bővült. Az Express®-toleráns HO szegmens a generatív típusú a Sumerio és a vegetatívabb típusú NX12298 hibridekkel bővült. Az összes új hibrid a legmagasabb szintű, azaz teljeskörű peronoszpóra-rezisztenciával rendelkezik, ismertette Ácsné Dr. Szekeres Dóra. Az olajos növények vetőmag marketingmenedzsere beszélt a Syngenta úttörő 6 tonna szakmai programjáról is, amelynek a középpontjában a nitrogén-ellátottság volt 2022-ben. A 6 tonna program termésversenyében a 2022-es év kihívásai ellenére is születtek szép, bőven 4 tonna feletti eredmények. Az országos első helyezett 5,2 t/ha hozamot ért el a Tutti hibriddel.


Ácsné Dr. Szekeres Dóra

A vállalat széles spektrumú növényvédelmet kínál partnerei számára napraforgóban is. Szeleczki Attila, a Syngenta napraforgó szakértője rámutatott: a növekvő vetésterület miatt egyre nagyobb figyelmet kell fordítani a peronoszpóra elleni védelemre. A teljeskörű peronoszpóra rezisztencia mellett érdemes a kémiai védekezés nyújtotta lehetőségeket is kihasználni. A Syngenta forradalmian új csávázási technológiája, az Elevation 4 kiváló termék előnyeit egyesíti. A sikeres termesztésben alapvető fontosságú az alapgyomirtás. A Gardoprim Plus Gold és a Dual Gold 960 EC a nehezen irtható kétszikű, illetve az egyszikű gyomok ellen vethető be sikerrel. Felülkezelésre hibridtől függően Listego-t, Listego Pro-t és Fluence-t javasolják a szakértők. A rovarkártevők, elsősorban a levéltetvek ellen a Judo, száraz évjáratban a gyapottok bagolylepke hernyói ellen a Karate Zeon 5 CS használható. Virágzás környékén a poloskákra a Monospel alkalmazható hatékonyan. Az Amistar Sun hatékonysága és élettani hatása együttesen kiemeli a napraforgó fungicidek népes táborából. Mindkét hatóanyaga felszívódó, így kiválóan alkalmazható a preventív technológiákban.


Szeleczki Attila

A kalászosok sikeres termesztését is számos tényező befolyásolja. Az enyhe és csapadékos tél okán a kórokozók és a kártevők ellen meg kell védeni a lombozatot, ehhez az Amistar-család két tagját, az Amistar Era-t vagy az Amistar Prime-ot ajánlja a Syngenta. A gyomkikapcsolás is kulcskérdés: ősszel a Box-R Pack, tavasszal az Avoxa Peak összetételüknek és a hatásmódjuknak köszönhetően nem okoznak problémát az egy- és kétszikű gyomok. Szárazság ellen a Vibrance Duo-val történő csávázás, és a Moddus Evo segíti az intenzív gyökérfejlődést. A kalászos növényvédelem zászlóshajóját, az Elatus Era-t hosszú hatástartam, kiváló zöldítő, termésminőségre és -mennyiségre gyakorolt előnyös hatás jellemzi. Széles hatékonyságának köszönhetően lomb- és kalászvédelemre is bevethető, mondta előadásában Dr. Varga Zoltán termékfelelős.


Dr. Varga Zoltán

A Syngenta a kalászos vetőmagok területén világszínvonalú nemesítői és kutatásfejlesztési hálózattal rendelkezik, ez a genetika fejlődésében nagy szerepet játszik, hangsúlyozta Kiss Nikolett fejlesztőmérnök. A vállalat úttörőnek számít a hibridárpa területén, amely mélyrehatoló, robusztus gyökérzetének köszönhetően eredményesebb víz- és tápanyagfelvételre képes, valamint a szárazság okozta stresszreakciója is harmonikusabb. Magyarországon jelenleg a HyvidoTM kínálatban a Jallon, az SY Dakoota, és az SY Dooblin hibridekkel segíti a Syngenta a termelőket a terméshozam maximalizálásában. A Syngenta őszi búza portfóliója is jelentős fejlődésen ment keresztül. A közkedvelt, megbízható Falado mellett a Bologna is bizonyította, hogy van helye a magyar piacon. Mindezek mellett a Gabrio és Pibrac, az SY Passion és az SY Exaltation teszi teljessé a palettát.


Kiss Nikolett

Egyre többen választják a Syngenta új generációs kukorica hibridjeit. Mint Krupp Kristóf, a növény vetőmag kampánymenedzsere rámutatott: a genetikai előrehaladáshoz a mezőtúri nemesítő-állomás is nagyban hozzájárult. Itt született meg például az elmúlt évek egyik sikerhibridje, az SY Solandri, amely a GOSZ-VSZT-NAK Posztregisztrációs Fajtakísérletében 2021-ben és 2022-ben is 1. helyen végzett a korai fajták (FAO 300-399) kategóriában. A kísérleti hálózat segít abban, hogy kizárólag olyan hibridek kerüljenek a termelőkhöz, amelyek megállják a helyüket az egyre szélsőségesebb és kitettebb környezeti viszonyok között is. Az új nemesítési program olyan prémium minőségű hibrideket eredményezett, mint az egyik legnagyobb terméspotenciállal rendelkező SY Minerva (FAO 420-440). A hibrid a független kísérletekben is kiválóan, átlag felett teljesített még a 2022-es szélsőségesen aszályos évben is. 2023-ban érkezik az SC4140 (SY Fabio) a FAO 450-470 éréscsoportba. Ez a hibrid alacsony és közepes termésszinteken, kitettebb viszonyok között is sikeresen termeszthető. A portfólió leggyorsabb kezdeti fejlődését produkáló hibridje az SY Carioca (FAO 470-490), amely kiváló tápanyag- és öntözési reakcióval rendelkezik.


Krupp Kristóf

A Syngenta kukorica növényvédelmi ajánlatában szereplő gyomirtók szelektivitását mutatja, hogy számos termék engedélyezett az érzékenyebb hibridvonalak előállításában és csemegekukoricában is. A jól bevált készítmények - Lumax, Calaris Pro - mellett új, terbutilazin mentes megoldást is hoznak a piacra 2023-ban. Ilyen a posztemergens Camix Pro. Megújul a Calaris Professional kereskedelmi ajánlat 2023-ra. A Milagro 040 SC-vel kiegészített csomag elsősorban a fenyércirok, de más magról kelő, nehezen irtható egyszikű gyomra is hatásos. A terbutilazin mentes megoldások körét bővíti a széles hatásspektrumú PeakNik csomag, amelyet a takarmánykukorica gyomirtásában lehet felhasználni. Igazi Syngenta-nagyágyú az Elumis Bang, amelynek megbízhatóságáról a termelők is meggyőződhettek az elmúlt években. Az egyik legmagasabb hatóanyag-mennyisége révén képes megbirkózni a legnehezebb gyomproblémákkal is. A Force 1,5 G immár 19 éve van a piacon, több mint 7 millió tonna, 900 milliárd forint értékű kukoricát mentettek meg vele a termelők, hangsúlyozta Papp Zoltán kampánymenedzser.


Papp Zoltán

Bővült a Syngenta digitális megoldásainak köre, számolt be róla Heicz Péter, a Syngenta Dél-Kelet Európa agronómiai innovációiért felelős vezetője. A betegség-előrejelzést, határszemlét, okospermetezés funkciót, műholdképek elérését lehetővé tevő, elemzéseket és javaslatokat készítő digitális platform, a Cropwise Protector hazánkba is megérkezett. A növényvédelmet segítő intelligens alkalmazás mellett a Seed Selector a vetőmag-választásban nyújt segítséget az ország talajgenetikai térképe, és az elmúlt 20 év adott táblára vonatkoztatott időjárási adatai alapján. A tavasszal érkező Cropwise Planting differenciált tőszám-tervezővel pedig optimalizálni lehet a hozamokat a különböző adottságú táblarészeken.

A Syngentáról

A Syngenta Magyarországon évek óta piacvezető a növényvédő szerek területén. Cégünk Magyarországon vezető szerepet játszik szántóföldi vetőmagok nemesítésében, előállításában és forgalmazásában, valamint zöldség vetőmagok nemesítésében és forgalmazásában.

A Syngenta a világ egyik vezető mezőgazdasági vállalata, amely a Syngenta Növényvédő Szer és a Syngenta Vetőmag üzletágakból épül fel. Törekszünk biztonságosan táplálékhoz juttatni a világot, miközben óvjuk a bolygónkat. Célunk a fenntarthatóság növelése, a minőségi és biztonságos mezőgazdaság, a világszínvonalú tudományos eredmények és az innovatív növénynemesítési megoldások segítségével. Technológiáink világszerte farmerek millióinak nyújtanak lehetőséget a korlátozottan rendelkezésre álló mezőgazdasági erőforrások jobb kihasználására. A Syngenta Group tagjaként a Syngenta Növényvédelem és a Syngenta Vetőmag üzletágak több mint 100 országban 26.000 munkatárssal azon dolgozunk, hogy elősegítsük a növények fejlődését. Partneri kapcsolatainkban, együttműködéseinkben, valamint fenntarthatósági tervünkben, a Good Growth Planben elköteleztük magunkat, hogy felgyorsítsuk az innovációt a termelők és a természet érdekében, törekedjünk a regeneratív mezőgazdaságra, hozzájáruljunk az emberek egészségének és biztonságának megőrzéséhez, valamint új partnerségeket hozzuk létre a lehető legnagyobb hatás elérésének érdekében. További információért keresse fel a www.syngenta.hu és a www.goodgrowthplan.com honlapokat. Kövessen minket a Twitteren: www.twitter.com/Syngenta, www.twitter.com/SyngentaUS és a LinkedInen: www.linkedin.com/company/syngenta

Az adatvédelem fontos számunkra. Ezt a publikációt a GDPR 6. cikk (1) bekezdésének f) pontjában foglalt jogalap („jogos érdek”) alapján kapja. Ha a továbbiakban nem szeretne információt kapni a Syngentáról, kérjük, küldjön nekünk egy rövid, informális üzenetet, és a továbbiakban nem küldünk Önnek ilyen célú megkeresést. További részleteket az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Jövőre vonatkozó megállapításokkal, nyilatkozatokkal kapcsolatos figyelmeztetés

Ez a dokumentum jövőre vonatkozó nyilatkozatokat, előrejelzéseket is tartalmazhat, melyek a következő kifejezésekkel azonosíthatóak be: ‘hisz’, ‘lenne’, ‘lesz’, ‘potenciális’, ‘tervek’, ‘lehetőségek’, ‘becsült’, ‘törekvés’, ‘terv szerint’ és hasonló kifejezések. Ezen nyilatkozatok esetében fennáll az a kockázat és bizonytalanság, hogy a valódi eredmények eltérnek a jövőbe tekintő kijelentésektől. A Syngenta számára az ilyen kockázat és bizonytalanság magába foglalja a jogi eljárásokkal, szabályozási jóváhagyásokkal, új termékfejlesztésekkel, növekvő versennyel, vevői hitelkockázattal, általános gazdasági és piaci kondíciókkal, megfelelőséggel és kármentesítéssel, szellemi tulajdonjogokkal, szervezeti változások végrehajtásával, immateriális javak értékvesztésével, géntechnológiával módosított növények és organizmusok vagy növényvédő szerek fogyasztói észlelésével, klímaváltozásokkal, árfolyam- és árváltozásokkal, egyforrású ellátási megállapodásokkal, politikai bizonytalanságokkal, természeti katasztrófákkal és az adatbiztonság megsértésével vagy egyéb információtechnológia rombolásával kapcsolatos kockázatokat. A Syngenta nem rendelkezik kötelezettséggel az előre tekintő kijelentéseinek aktualizálására, az érvényes eredmények, vagy új feltételezések elfogadására vonatkozólag.

©2021 Syngenta. 1117 Budapest, Alíz utca 2. A Syngenta logó a Syngenta Group tulajdonában lévő védjegy.

(x)

Agrárállások
  • Legfrissebb állásajánlatok
Közösség

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.