2022.06.30., csütörtök , Pál

Szántóföld

2018. július 02. hétfő • 16:40

Búzatermesztés biztos alapokon

A sikeres búzatermesztés alapjait a vetést megelőzően kell leraknunk. Az őszi fejlettség szerepét nem lehet eléggé hangsúlyozni, hiszen szoros összefüggésben áll a terméseredménnyel.

A megfelelő szintű őszi nitrogénellátás mellett a foszforpótlás színvonalára is extra figyelmet kell fordítanunk, mert a búza a kijuttatott foszfor hatóanyag döntő többségét majd a következő tavasszal veszi fel. Így a hatóanyag védelme mindennél fontosabb, mert a veszteségek mértéke elérheti a kijuttatást követő 10. napon az 50-70%-ot.

A gyenge foszforellátásra a búza súlyos növekedési elmaradással és termésveszteséggel reagál. Hiánya már a bokrosodás idején azonosítható, mert az oldalhajtások száma visszaesik, azonban hiánya a szárba induláskor válik szembeötlővé (1. ábra). A búza a kifejlődött oldalhajtások töredékét neveli tovább. A kalászszám jelentősen elmarad a kívánt szinttől, mely a terméshozam legfontosabb összetevője.

1. ábra: Fejlődési elmaradás foszforhiány hatására - 2018 Timac AGRO Tudásközpont Tápelemhiány kísérlet

A Timac AGRO saját fejlesztésű TOP-PHOS hatóanyaga erre a problémára kínál megoldást.

A speciális gyártástechnológiának köszönhetően a szerves komplex megvédi, és felvehető formában tartja a hatóanyagot, függetlenül attól, hogy a talaj milyen lekötődési kockázatokat hordoz magában.

A TOP-PHOS használatával a tenyészidőt megelőző kijuttatásakor egy folyamatosan hozzáférhető bázist hozunk létre a talaj természetes foszforkészlete mellett, ami akkor szabadul fel, amikor a növény tápanyagfelvétele miatt a talaj vízoldható foszfortartalma lecsökken. Ezzel még a nagy termőképességű, intenzív búza fajták számára is folyamatosan biztosíthatjuk az optimális ellátást a tenyészidő kritikus pontjaiban.

További információkért látogasson el a Timac AGRO Hungária Kft. weboldalára!

(x)

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.