2022.08.11., csütörtök , Zsuzsanna, Tiborc

Szántóföld

2021. szeptember 24. péntek • 12:05

Célzott tápanyagutánpótlás – MegaGROW MAX Starter

A talaj tápanyag-gazdálkodása egy jól működő rendszer, ha minden alkotóelem rendelkezésre áll, azaz a talaj a növényt és a mikroorganizmusokat a szükséges mértékben képes tápanyagokkal ellátni. A tápanyag-gazdálkodás a talaj termékenységének alapvető tényezője, függ a talajban található tápanyagok mennyiségétől, a talajban zajló folyamatok következtében bekövetkező változásától (felhalmozódás, kimosódás, lekötődés) és a növények felvételétől, a hasznosulástól.

Ez a hasznosulás a kulcsa a későbbi, elvárt terméshozam teljesülésének. A hasznosulás alapja pedig a korai fejlődésben „gyökeredzik”, hiszen az egészséges gyökérzet egy jó szerkezetű és pezsgő mikrobiális életű talajban, időben jelenlévő tápanyag segítségével tud kifejlődni.

A műtrágyák a talajban átalakuláson mennek át. Az átalakulás a műtrágya és a talaj érintkezési felületén megy végbe és fontos szerepet játszik benne a talaj, annak nedvességi állapota, a találkozási felület nagysága, a talajélet és a gyökérzet.

Újra a gyökérzetnél, mint a növénytermesztés kulcsánál tartunk. Tehát az kell legyen a célunk, hogy az általunk termesztett növénynek, a vetés után a kezdeti fejlődés során, erős és ellenálló gyökérzete fejlődjön.

Ebben az első lépés ha az elvetett mag közvetlen közelébe juttatunk olyan tápanyagokat (elsősorban felvehető foszfort), amelyek szükségesek a dinamikus gyökérnövekedéshez. Azaz a csírázó mag környezetében „csírányira” odakészítjük a gyökérnövekedéshez szükséges tápanyagokat.

Az egyik legjobb módszer és technológia erre a vetéssel egy mentben a mag mellé juttatott mikrogranulált starterek alkalmazása.

2021 végétől az RWA Magyarország Kft. új mikrogranulált starter műtrágyát vezet be elsősorban tavaszi növényekhez:

MegaGROW MAX Starter NP10-46 (2Zn;1Fe) néven és összetétellel.

 

Hatóanyag összetétele (m/m %)

Nitrogén (N): 10

Foszfor (P2O5): 46

Cink (Zn): 2

Vas (Fe): 1

Kijuttatása a szántóföldi növények -10-20 kg/ha ill. 20-40 kg/ha- és valamennyi kertészeti kultúra -20-30 kg/ha- vetésével egy menetben javasolt.

Kukoricában történő alkalmazás esetén fontos szempont a magas cinktartalom, valamint az, hogy a termék talajfertőtlenítő szerekkel keverhető!!!

Amennyiben a termékkel kapcsolatosan bármilyen kérdésük lenne, keressék az RWA Magyarország Kft. területi képviselőit!

 

RWA Magyarország Kft.

www.rwa.hu | info@rwa.hu

+36 21 211 0400

 

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.