2021.05.14., péntek , Bonifác

Szántóföld

2019. április 23. kedd • 11:44

Csökkent a növényvédő szerek használata

Magyarországon 2018-ban mintegy 1100-féle  engedélyezett növényvédő szer volt forgalomban, amelyből a gyomirtó szerek aránya volta legnagyobb –írja közleményében az AKI.


fotó: Pixabay

A növényvédő szerek felhasznált volumene 2018-ban 11,2 százalékkal visszaesett 2017-hez képest, értékben pedig mintegy 8 százalékos csökkenés volt tapasztalható.

  • A legnagyobb mértékben a rovarölő szerek forgalmazott  mennyisége  (–20,2  százalék)  esett vissza a tárgyévben az előző évhez képest,
  • majd ezt követték az egyéb szerek (–14,6 százalék)
  • a gyomirtók (–7,2 százalék)
  • és a gombaölők (–6,8 százalék).

A herbicidek közül 2018-ban is a legnagyobb mennyiségben a Fozát 480 szert használták a gazdák, hasonlóan az előző évhez. A Fozát 480 a gyommentesítés mellett állományszárításra is alkalmas, illetve szinte minden növénykultúrában alkalmazható.

A második helyre  a Gardoprim  Plus  Gold került, amelyet kukorica, napraforgó és cirok gyomirtó szereként permeteztek  ki  a  termelők.

A gombaölő szerek közül a kéntartalmú szerek iránt volt  a  legnagyobb  a  kereslet,

azon belül is a Kumulus S szert vették a leginkább, amely lisztharmat- és levéllikasztó-betegség ellen hatásos elsősorban az őszi kalászosok, a borszőlő, a paradicsom és egyes korán virágzó gyümölcsfák esetében.

Az egész éves növényvédőszer-forgalom  7,5  százalékát a  talajfertőtlenítő szerek (Force 1,5G) adták, a rovarölőknek pedig mintegy a felét.

Az  inszekticidek  közül  a két  legnagyobb  tavaszi szántóföldi kultúrában használatos szerből fogyott a legnagyobb  volumen  (Kentaur  5  G), a teljes rovarölők forgalmának mintegy 20 százalékát tette ki.

A megfigyelt egyéb szerek közül a rágcsálóirtásra használatos Redentinből fogyott a legtöbb, amely  a  kategória forgalmának  2,7  százalékát adta.

További részletek ide kattnitva olvashatnak.


arotrend.hu / AKI

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.