2021.03.08., hétfő , Zoltán

Szántóföld

2015. október 18. vasárnap • 12:22

Csúszik a betakarítás

A folyamatos esőzések hátráltatják a betakarítást és a talajmunkák, őszi vetés befejezését. Ráadásul a kukoricatermés is megsínyli a sok csapadékot.

– Ha nem áll el az eső, úgy járhatunk, mint tavaly, hogy nem végzünk november elején az őszi vetéssel – figyelmeztett Petőházi Tamás, a Gabonatermesztők Országos Szövetségének (GOSZ) elnökhelyettese. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara hét eleji határszemleadatai szerint – és a héten érdemben alig haladtak a munkákkal a gazdák – ugyan a napraforgó-terület 96 százalékán végeztek már a betakarítással (2,5 tonna a termésátlag), az esőzés azonban rontja a termés minőségét. A hazai feldolgozók jelenleg az exportár felett, tonnánként 115 ezer forint körül veszik a napraforgót – mondta Petőházi Tamás.

A kukorica esetében is problémákat okozhat, ha magas víztartalommal tudják csak betakarítani, mivel vízfokonként 700-750 forintos szárítási költséggel kell számolniuk a termelőknek, ez pedig rontja a jövedelmezőséget – különösen akkor, ha 19-21 vízfokról kell tárolható 13 fokra szárítani. Eddig mindössze az 1,137 millió hektáros vetésterület 42 százalékán végeztek a betakarítással. Az átlagos hektáronkénti hozam 5,64 tonna körül alakult, és mintegy 2,664 millió tonna került már a magtárakba.

A nyári aszály miatt már eddig is jelentős termés-, s ezzel bevételkiesést voltak kénytelenek elkönyvelni a termelők. Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter szep­temberben már arról beszélt, hogy a korábban várthoz képest mindössze 6 millió tonnás lehet a termés, ami mintegy 3 millió tonnával marad el a tavalyi rekordév hozamától. Ez pedig még az idei nyomott árakon is óriási bevételkiesést jelent a gazdáknak.

Egész augusztusban és szeptemberben is élénk kereslet volt az ókukoricára, akár egymillió tonna is elhagyhatta az országot, Olaszország és környéke volt a fő felvevőpiac – mondta Petőházi Tamás. Pár hetes piaci pangás után a héten élénkültek meg újra a kereskedők, ahogy a tartós eső egyre jobban hátráltatja a betakarítást. Mostanra az újkukorica telephelyi ára elérte a 45 ezer forintot tonnánként. A GOSZ számításai szerint egyébként legalább 55-60 ezer forintos tonnánkénti árra lenne szükség ahhoz, hogy az aszálykiesést kompenzálja, erre azonban egyelőre kevés az esély. Bár Nyugat-Európában is pusztított az aszály, és az Európai Bizottság az EU idei termelését 57-58 millió tonnára prognosztizálja, a világpiac továbbra is kínálati, és a jelenleg 170 eurós tonnánkénti árról 200-ra kellene emelkednie a termény árának ahhoz, hogy itthon is érdemi változás legyen. Az EB adatai szerint a meghatározó termelő tagországok közül a 2014. évihez képest 10 százaléknál is nagyobb terméskiesés várható idén Franciaországban (2015-ben 13,5 millió tonna), Olaszországban (7,5 millió tonna) és Romániában (7,5 millió tonna). Ukrajnában a 4,2 millió hektár termőterület 24 százalékáról 4,7 millió tonna kukorica került a tárolókba ugyanekkor.

Az eső miatt az őszi talajmunkákkal és a vetéssel is késnek a termelők. Mintegy 1,61 millió hektáron végeznének idén magágykészítést az őszi vetésű növényeknek, azonban eddig alig több mint egymillió hektáron sikerült végezni a feladattal. A NAK adatai szerint a 235 900 hektárra tervezett repcét eddig csak 228 600 hektáron sikerült elvetni. Őszi árpa a tervezett 239 ezer hektár 51, tritikále a 114,9 ezer hektár 39 százalékán került a földbe. A legnagyobb elmaradás a 985 ezer hektárra szánt őszi búzánál van, mivel a hét elejéig mindössze a terv 23 százaléka teljesült. Rozst 34 400 hektárra szánnak a gazdák, eddig nagyjából 68 százalékán sikerült elvetni. A legnagyobb késés a tavaszi vetés földmunkáinál van: 1,98 millió hektárból mindössze 302 ezernél sikerült végezni a mélyszántással.

agrotrend.hu / magyaridok.hu

 

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.