2021.04.12., hétfő , Gyula

Szántóföld

2021. április 02. péntek • 13:52

Egyre több gazdaság hasznosítja a cirkot

Cirkot vessünk, vagy kukoricát? Utóbbi az előbbivel szemben szilárdan tartja magát a szántókon. Legalábbis a Homokhátságon ez a tapasztalat róla.

A Homokhátság tavaszi száradtságával összefüggésben a tavaszi szántóföldiek vetése előtt gyakran szóba kerül a cirok termesztésének bővítése. Pártolói szerint ez a növény jól viseli a szélsőséges időjárást, ezért aszályos években biztonságosabbá teheti a szántóföldi növénytermesztés jövedelmezőségét - írja a baon.hu.

fotó: pixabay.com

Hazánkban, a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint, 35 ezer hektáron termesztenek szemes cirkot. További 15 ezer hektáron silónak való cirok terem az állatállomány takarmányozására. Azzal szemben, hogy világszerte nő a cirok termesztése – mert magvait jól hasznosítják a takarmányiparban –, a jelenlegi hazai termőterület a főbb gabonafélékhez képest abszolút értékben csekély. Néhány évtizede még csak 5–6 ezer hektáron termesztették, de azóta – főleg a takarmánykeverő üzemek ösztönözésére – Bács-Kiskun megyében is több gazdaság vonta be a művelésbe.

Úgy tűnik azonban, hogy az ágazati méret megrekedt a jelenlegi szinten, kevés eredménnyel jár a cirkot népszerűsítő gabona­nemesítők és -forgalmazók erőfeszítése.

Üzemgazdasági szempontból a szemes cirok elsősorban a kukoricát helyettesítheti. Számos kiváló hibridje áll ma már rendelkezésre, amelyek jól bírják a száraz nyarakat és viszonylag kedvező termést produkálnak. Mégis, a kukorica a cirokkal szemben szilárdan tartja magát a szántókon. Legalábbis a Homokhátságon ez a tapasztalat róla.

– Gazdaságunkban korábban próbálkoztunk a cirok termesztésével. Azt tapasztaltuk vele, hogy a nagyon száraz időjárást ez a növény is épp annyira megsínyli, mint a kukorica. Aszályos években főleg a laza homokos talajokon nagyon kevés hozamot produkált. Kedvező időjárás esetén viszont a kukorica rendszerint több jövedelmet ad. A másik probléma a szemek szárítása. A cirok viszonylag sok nedvességet tartalmaz aratáskor, tehát szárítani kell. Aratás idején a szárítóüzemek a kukoricával foglalkoznak, ezért komoly problémát okoz a termesztőknek a szemek alkalmassá tétele a magtározásra – sorolta tapasztalatait Pesti Gábor nagykőrösi gazdálkodó.

Az állattenyésztő gazdaságok többnyire beiktatják a vetésszerkezetbe a silónak alkalmas cirokfajtákat. A 3-4 méteres növények igen sok zöldtömeggel látják el az állatállományt.

Kukoricával kombinálva jó silónak valót nyerhetnek száraz nyarakon is. Például Kecskemét környékén helyenként a cirok- és a kukoricasorokat váltva alakítják. Ezért ha olyan aszály jelentkezik, amelyben megsül a kukorica, a silócirok magasabb nedvességtartalmával ellensúlyozza azt, így kevésbé romlik a takarmány minősége.

agrotrend.hu / baon.hu

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.