2021.05.09., vasárnap , Gergely

Szántóföld

2021. április 09. péntek • 09:22

Egységes kérelmek beadása 2021-ben, újdonsággal

Az Egységes Kérelem kitöltési felülete 2021. április 7-től nyílt meg, mely a Magyar Államkincstár e-ügyintézési felületén érhető el (https://e-kerelem.mvh.allamkincstar.gov.hu/enter/index.xhtml).

Fontos, hogy a szankciómentes kérelembeadásra 2021. április 7. és 2021. május 15. (hétvégére tekintettel május 17.) közötti időszak áll rendelkezésre.

A 2021. május 15-ét (hétvégére tekintettel május 17-ét) követően benyújtott kérelmek szankciómentes módosítására május 31-ig van lehetőség. A módosítással érintett jogcímre megállapítandó támogatási összeg munkanaponkénti egy százalékos csökkentésével járó szankciós módosításra pedig 2021. június 9-ig nyílik mód.

Idén 44 közvetlen támogatási és vidékfejlesztési jogcímen lehet az egységes kérelem eljárásrendjének keretében támogatást igényelni, illetve ezekkel kapcsolatban adatszolgáltatási kötelezettséget teljesíteni.  A termelők jelentős körét érintő közvetlen támogatásokon ((pl. alaptámogatás (SAPS), zöldítés)) túl a kapcsolódó nemzeti támogatások (pl. átmeneti nemzeti anyatehén tartás támogatása), valamint a vidékfejlesztési program intézkedései (pl. agrár-környezetgazdálkodás (AKG), ökogazdálkodás (ÖKO), erdészeti jogcímek) esetében kell a felületet használni:

Kifizetési igénylést mindenképpen nyújtson be minden érintett – többek között az is, aki hosszabbítási kérelmet, kötelezettség átvállalási kérelmet nyújtott be, de még nem kapott a döntésről információt, vagy kifogása folyamatban van, hiszen az egységes kérelemben az igényt rögzíteni kell a június 9-i jogvesztő határnapig.

A hosszabbítással érintett gazdálkodók csak a január 15-ig vissza nem vont területükre adják be igénylésüket függetlenül attól, hogy a visszavonásról kapnak-e az EK kérelmük beadásáig értesítést, azaz újra módosított Támogatói okiratot. Amennyiben a gazdálkodó nem nyújt be kifizetési igénylést, úgy arra a gazdálkodási évre vonatkozóan nem részesül kifizetésben, a vállalt kötelezettségei azonban adott gazdálkodási évben is fennállnak, amit a helyszíni ellenőrzés keretében.

A 2021. évi Egységes Kérelem benyújtási időszak kiemelkedő újdonsága a mobilGAZDA applikáció, melynek célja a modern technológia nyújtotta lehetőségek kiaknázása az ügyfelekkel való lehető leghatékonyabb kapcsolattartás céljából.  Az alkalmazás segítségével a Kincstár gyorsan és egyszerűen tud információt szolgáltatni az ügyfeleknek, továbbá a gazdálkodók is könnyen és gyorsan tudnak adatokat megosztani az Irányító Hatósággal.

A mobilGAZDA mind a termelők, mind a falugazdászok, mind pedig a Kincstár számára előnyös, gyorsítja és könnyíti az ügyintézést. Az idei Egységes Kérelem megnyílásával (április 7.) egyidejűleg bemutatkozó applikáció célja, hogy használatával a gazdálkodók valós időben és közvetlenebb kommunikációs csatornán keresztül informálódhassanak a támogatásaik kapcsán jelentkező lehetőségekről és kötelezettségekről. Az alkalmazás használata fokozza az információcserét, a kérelmek pontosabbá válhatnak, ami elősegíti a gördülékenyebb kérelemkezelést, a támogatási döntés hamarabbi meghozatalát és a gyorsabb kifizetést. A dinamikusabb ügyintézésen túl kevesebb helyszíni ellenőrzést is jelenthet a gazdálkodók számára az applikáció megfelelő használata.

Az Agrárminisztérium az idei benyújtás minél gördülékenyebb lebonyolításához megtette a szükséges előkészületeket és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, valamint a Magyar Államkincstár is felkészült a kérelmek befogadására, ezért az Agrárminisztérium – a Kincstárral és az Agrárkamarával egyeztetve – nem tervezi a kérelmezési határidő meghosszabbítását.

Fontos hangsúlyozni, hogy a kérelem beadásában kérjék a NAK falugazdász hálózatának és az névjegyzéki agrár szaktanácsadók segítségét, a koronavírus okozta óvintézkedések betartásával!

Szigeti Tamás

agrármérnök-agrárközgazdász

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.