2019.12.16., hétfő , Etelka,Aletta

Szántóföld

2019. szeptember 05. csütörtök • 12:10

Egyszínűség helyett sokszínűség

Az Obstbau német szakfolyóiratban érdekes cikksorozat jelent meg. A sorozat célja, hogy bemutassa a biodiverzitás megőrzésének jelentőségét. Az sorozat 8. számában a mezei aszat volt a cikk főszereplője.

A szerző bevezetőjében olvashatjuk talán a legérdekesebb kulcsmondatot, miszerint „a rendetlenség maga a rend magas foka”. Számos olyan előírást és szabályt ismerünk, ami a biodiverzitásunk megőrzését ösztönzik, ugyanakkor vannak olyan helyzetek is, amikor a biodiverzitás akár véletlenül, akaratlanul is megőrzésre kerül. A szerző egy bio alma ültetvényben járt látogatóként.

A mezei aszat igen gyakori növény a szántóföldeken - fotó: pxhere.com

Egy extenzív, ipari feldolgozásra szánt, bio alma ültetvény közvetlen szomszédságában egy mezei aszat mezőt talált a szerző. A szikrázó napsütésben és az enyhe szélben is jól hallatszott a rovarok sokaságának döngicsélése a virágzó aszat mezőn.

A szerző pillantását a gazda is érzékelte, aki azonnal „magyarázkodni” kezdett, hogy miért is maradt el a szomszédos terület időbeni lekaszálása.

Ugyanebben a pillanatban a szerző viszont nemes egyszerűséggel megállapítja, hogy minden rendben, valóban ilyen egyszerűen is biztosítható a biológiai sokszínűségünk megőrzése. A szántóföldi növénytermesztés során a mezei aszat egy nem kívánatos gyom, ugyanakkor a gyümölcstermesztés során a faj különösebb gondot nem okoz, mégha az emberi szemnek nem feltétlenül kellemes és rendet sugárzó látvány.

A mezei aszat nemcsak magról, hanem rizómáról is terjed, így talajműveléssel a rizómák darabolásával tovább terjesztjük a növényt.

A faj júniustól szeptemberig virágzik, virágai világos lilák, ami számos rovarfaj számára meglehetősen vonzó terep nektár és pollen gyűjtés céljából.

Ugyan a mezei aszatban nem kellemes sétálgatni egy nyári napon rövid nadrágban, sőt virágcsokrot sem sűrűn készítünk belőle, egy rovarásznak viszont izgalmas terep, ha a jelenlévő rovarok fényképezéséről van szó.

A következő fajokat találta a szerző dél-németországi aszat mezőn:

  1. Isodontiamexicana – mexikói fürkészdarázs
  2. Halictusscabiosae
  3. Ectophasiacrassipennis – szélespotrohúpoloskafürkész
  4. Lepturamaculata – tarkacsápú karcsúcincér
  5. Aglaisurticae – kis rókalepke

Az aszat mező tehát kiváló terep számos hasznos és látványos rovar számára még akkor is, ha maga az aszat mező egyesek számára nem jelent igazán szép látványt.

agrotrend.hu / Benedek Borbála

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.