2020.07.15., szerda , Henrik, Roland

Szántóföld

2016. április 26. kedd • 08:00

Élhető vidék- kulcskérdés a földtulajdon

Törvényekkel, támogatásokkal tudjuk elérni azt, hogy a fiatalok helyben maradjanak, a jövőjüket gazdálkodásra alapozzák, a portákon újra jószágok legyenek-mondta beszédében Nagy István, a Földművelésügyi Minisztérium parlamenti államtitkára a Kárpát-medencei jobbágyfelszabadítás 168. évfordulója alkalmából megrendezett koszorúzási ünnepségen.

A kis- és középbirtokok arányát 80-20 százalékosnak képzeljük el, azért hogy minél több család megélhetését biztosítsa a mezőgazdaság- jelentette ki Nagy István. A nagygazdaságok integrátori szerepére továbbra is szükség van, de újra meg kell teremteni az önálló, önfoglalkoztató paraszti létet is- szögezte le. Ez hazánk jövőjének záloga, hiszen az egészséges és biztonságos élelmiszer stratégiai termék, a Kárpát-medence pedig még mindig rendelkezik kihasználatlan potenciállal- hangsúlyozta.

Nagy István emlékeztetett, a földforgalmi törvény, Európa egyik legszigorúbb szabályozása, amelynek legfőbb célja, hogy megvédje a magyar földet és a földművesek kizárólagos földtulajdonosi státuszát. Hozzátette: fontos cél továbbra is az agrárközéposztály megerősítése, a családi gazdaságokon alapuló középbirtokok támogatása. Ezek a családi gazdaságon alapuló birtokok világméretekben is és a kontinensen belül is versenyképes modellt és gyakorlatot képviselnek, emberek százezreinek adnak megélhetést- húzta alá.

Nagy István arról is szólt, hogy a tulajdonosi szemlélet erősödését, a hosszútávra való tervezést hivatott elősegíteni az állami földek értékesítése is. A második szakasz lezárásáig, március 31-ig 180 ezer hektárt értékesítettek, ebből az államnak mintegy 240 milliárd forint bevétele származott és májusban elindul a földárverések harmadik, egyben utolsó köre- mondta.

agrotrend.hu/FM

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.