2022.11.27., vasárnap , Virgil

Szántóföld

2021. január 28. csütörtök • 07:29

Elképesztő szójaárak

Na, ezt hogy gazdálkodják ki! Ahogy a többi termény, úgy a szója árának szárnyalása is megtorpant a héten. E mögé lehet sorolni a piaci híreket a brazil betakarítástól kezdve az elnökválasztáson keresztül az USDA jelentésig, a lényeg mégis az, hogy elkezdődött a profitrealizálás. De ettől még a takarmányárak kilőttek, a járványok hatásai itt vannak. Hogyan tovább?

Chicagói szójabab árak az elmúlt öt évben, USC/véka

Forrás: CBOT

A tőzsde már csak olyan, hogy pénzt csinál a hírekből, az árak lengetéséből. Ezt talán már megszoktuk. Energiát kell arra fordítanunk, hogy kövessük, megértsük, hogy nyúlnak bele a zsebünkbe ezek a trendek. Most éppen a termelőkébe tesznek, a felhasználókéból kivesznek. Az árutőzsde – mint befektetési lehetőség – ott sorakozik a pénzpiacok kínálatában. Az elmúlt évtizedekben kialakult az a befektetői reflex, hogy ha az értéktőzsdéken, devizapiacokon és egyéb klasszikus pénzpiacokon megnőnek a kockázatok, akkor elkezdődik egy pénzáramlás a mezőgazdasági termények irányába. Ez nyilván hangulatilag is jól befolyásolható folyamat. Most is ez történt. Ebből viszont az is következik, hogy ez a spekulációs kereslet a válsághelyzetek enyhülésével mérséklődik. Pont erre számítok a szója piacán is ebben az évben. A jelenlegi profitrealizálás is ezt támasztja alá. A korrekció nem lesz drasztikus. Akinek terménye van, jól teszi, ha a jelenlegi árakat kihasználja, de nem javaslom, hogy minden áron a csúcsot próbáljuk belőni, mert az csalódások forrása lehet. Az érme másik oldala, hogy a járvány-válság enyhülésével a keresleti oldal élénkülése is együtt fog járni, így ez is csak kisebb és rövidebb korrekciós periódust vetít előre ebben az évben. A magas, kiszámítható támogatási környezetben, ami ebben a pénzügyi-kifizetési ciklusban, tehát 2027-ig bizonyosan meg fog maradni, a szója jövedelemtermelő képessége kedvező lesz.

A világpiaci szójatrendek egyértelműek. A termelés bővülése próbál lépést tartani a kereslet növekedésével, de rendre sikertelenül. Előrejelzésünk szerint minden időtávban emelkedés a várható ártrend. A legfrissebb amerikai előrejelzések szerint a 2020/21-es globális olajos magtermelés 594 millió tonna lesz, 1 millió tonnával alacsonyabb a decemberi várakozásnál. Ez főleg a várhatóan kisebb amerikai szójaterméssel függ össze. A szója nem csak az olajosmagok, hanem a takarmánynövények piacával is szorosan összekapcsolódik. Az, hogy az előző után a folyó szezonban is csökkennek az olajosmag készletek a világon, tartósan magas árakra utal, jó támaszt ad az áraknak.

Forrás: USDA

De mi van, ha manipuláltak az adatok?

Emlékeznek arra a filmre (Szerepcsere 1983), amelyben „élelmes” brókerek egy amerikai hivatal kukorica termésbecslésének megszerzésével próbálnak a gabonatőzsdén pénzt szerezni? Az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma (USDA) által működtetett szolgálatok, hivatalok (Agencies) jelentései mindenkor irányt adnak a világ mezőgazdasági piacainak. De mi van akkor, ha ezekben a jelentésekben meginog a bizalom?

Pontosan ez történt. Miért nagyon fontos ez számunkra? Éppen azért, mert a világpiaci árak hatással vannak az Önök terményeinek, termékeinek árára. Ez zsebre megy! Elemzőként évtizedek óta hivatkozom ezekre az adatokra, magyarázom velük a belföldi piaci mozgásokat, gyakran épülnek rájuk előrejelzéseim. Ha egy ilyen fontos piaci ármutatóban meginog a bizalom, akkor súlyos bajok vannak.

Az USDA Országos Agrárstatisztikai Szolgálata (NASS) azzal szembesült, hogy a gazdálkodók nem hisznek jelentéseinek. Kritizálják az adatgyűjtés pontosságát, gyorsaságát, megbízhatóságát. A bizalom az üzleti élet alapja. Azt azonnal helyre kell állítani. Ennek érdekében a NASS az USA legnagyobb gazdaszervezetét kérte fel javaslattételre. Ezek meg is érkezett: növeljék az átláthatóságot, alkalmazzák a legújabb informatikai eszközöket, működjenek szorosan együtt a gazdákkal.

Eközben itthon

A tavaszi időjárás kemény tréfát űzött a szójatermelőkkel is 2020-ban. A vetések széthúzódtak. Látszott, hogy nagy lesz a szórás a hozamokban. Erre jött a betakarításkor a csapadék. Így aztán az átlagos hozam alatta maradt az előző évinek. Ismét bebizonyosodott, hogy milyen nagy jelentőségű, hogy hány és milyen fajtát vetünk.

Ahogy a szabályozási környezet és az árváltozások ingatták az elmúlt években a szója vetésterületét, annál nem kell fényesebb bizonyíték a támogatásfüggésre. Persze a zöldítési szabálymódosítás azért övön aluli volt 2018-ban. Közben sikerült kitanulni a növényt, ami a termésátlagokon, azok stabilizálódásán látható is. Előrejelzésünk szerint, a szójaterület nőni fog tavasszal, és lassú bővülés várható a következő években is. Ismétlem, a termeléshez kötött támogatások, amelyek ebben a képletben fontos tényezők, a következő években is érkeznek majd.

 

Forrás: KSH, NAIK AKI

 

Külkereskedelem

A KSH adataiból az látszik, hogy (1) nettó importőri pozíciónk mind a bab, mind a dara oldalán megkérdőjelezhetetlen; (2) szójabab export átlagáraink az elmúlt években 4-7 százalékkal rendre magasabbak voltak az importnál (ugye kifelé leginkább GMO-mentes, befelé GMO-s áru érkezik) és ezek az arányok a daránál is megjelennek; (3) az import leginkább dara formájában érkezik.

Legnagyobb vevőink Ausztria és Németország. Együtt mintegy 90 százalékos arányt képviselnek. Az import oldalán szomszédjainktól és rajtuk keresztül érkező áruról van szó. Szójabab esetében Ukrajna, Szerbia, Horvátország, Románia a legnagyobb partnerünk, jellemzően ebben a sorrendben. Szójadara behozatalunk túlnyomó részben (mintegy 70%-ban) Szlovénián (a koperi kikötőn) keresztül érkezik, de Németországon és Olaszországon keresztül is jelentős mennyiségek érkeznek.

Szójabab külkereskedelmünk

Szójadara külkereskedelmünk

2020 első 10 hónapjában a szójabab import növekedett, a darabehozatal viszont elmaradt az egy évvel korábbi szinttől. A koronavírussal kapcsolatos szállítási nehézségek és keresletcsökkenés az első félévben még jelentős importcsökkenést okozott, de az év végéhez közeledve utolérte magát a külkereskedelem. A babkivitel nőtt, a daraexport viszont szintén visszaesett ebben az időszakban.

Szójabab külkereskedelmünk 2020. I-X. hó

Szójadara külkereskedelmünk 2020. I-X. hó

Az Erste Agrár Kompetencia Központ előrejelzései:

 • A növényi olajok iránti élelmezési célú igény tartósan fog emelkedni az előttünk álló években is. A növekvő, javuló fizetőképességű népesség, a városiasodás és az élelmiszerpiacok fejlődése mind-mind ebbe az irányba mutat. Ugyanezen okok miatt az állattenyésztés fehérjeigénye is bővül. A harmadik erős piaci felhasználási irány, a biodízel szektor is tovább fog növekedni, de ennek üteme lassulni fog a következő években.
 • Az EU önellátottsága olajos magokból alacsony szintű, a kereslet növekedése tartósan meghaladja a termelését.
 • A KAP egészen méregzölddé fog válni, ami a vegyszerhasználat korlátozása révén a növénytermesztésben is nehezíteni fogja a jövedelmezőség javítását;
 • Ezt az időjárási anomáliák sűrűbbé válása is erősíteni fogja;
 • A támogatási rendszer nem fog cserbenhagyni minket.
 • A térségi verseny tovább fog fokozódni. Románia, Bulgária és Lengyelország mind napraforgó, mind repcetermelésben gyors lépésekkel halad előre, de Ukrajna közelsége, potenciálja és társult tagsága is veszélyre figyelmeztet;
 • Az olajosokat termelni már tudjuk, eladni még nem annyira. De ebbe is beletanulunk. Döntő, hogy közben a technológia fejlődésével tartsuk a lépést, és minél magasabb szinten hozzuk ki a genetikában rejlő lehetőségeket.
 • A javuló terméseredmények ellenére a hazai szójatermelés nem segít érdemben a hazai igények kielégítésében, sem jelenleg, sem a jövőben. Az exportorientáció tartós. Önellátásról így a hazai termelés ellenére sem beszélhetünk, illetve olyan alacsony arányt kellene kimondani, amit nem is érdemes.
 • Visszatekintve elmúlt évtizedeinkre, a jelenleginél több mint 50 százalékkal nagyobb szójaimportot is láttunk. Ez nyilvánvalóan állattenyésztésünk méretét tükrözi. A jelenlegi szint érdemi csökkenésére azonban már nem számítunk, ahogy jelentős növekedésére sem.
 • Figyelemre méltó, hogy amióta EU tagok vagyunk, csak közvetítőkön keresztül jut el hozzánk a tengerentúli szója; amint láttuk, főként dara formájában. Utalni szeretnénk a hazai feldolgozási kapacitások jelentőségére. (Foktőn éppen fejlesztik az olajfinomító üzemet.)
 • Ahogy azt a hozamok jelentős ingadozása mutatja, az időjárásnak való kitettség, a növény termesztéséhez szükséges szakértelem terén ez nehéz növénynek számít. Ez pedig a termelők azon része számára, akik ma nem foglalkoznak vele, riasztólag hat.
 • Annak ellenére, hogy az árak és árkilátások kedvezőek, a piaci kereslet szinte korlátlan, a támogatások bőkezűek, nehezen tudunk elképzelni jelentős bővülést a hazai szójatermő területben.

 

Fórián Zoltán

vezető agrárszakértő

Erste Agrár Kompetencia Központ

 

 

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.