2023.06.03., szombat , Klotild

Szántóföld

2020. november 23. hétfő • 14:44

Elkötelezi magát a BASF a fenntartható európai mezőgazdaság mellett

A mezőgazdaság fenntarthatóbbá tételének és a legégetőbb társadalmi szükségletek kielégítésének érdekében a BASF abban segíti a gazdákat, hogy egy tonna megtermelt terménynél 30%-os CO2-kibocsátás csökkenést érjenek el. A divízió emellett olyan megoldások értékesítését növeli évente 7%-kal, melyeknek jelentős a fenntarthatósági hozzájárulása az élelmiszer ellátási értékláncon belül. Mindezeken túl a vállalat több mint 400 millió hektárnyi mezőgazdasági földterületen vezeti be digitális technológiáit, melyeket a lehető legbiztonságosabb felhasználási útmutatóval kombinálnak, ezzel segítve a helyes alkalmazást.

„A mezőgazdaság alapvető fontosságú a világ jólléte szempontjából. Az elkövetkező évtizedekben mezőgazdasági élelmiszer-termelő rendszerünk egyre gyorsabb átalakuláson fog keresztülmenni, hogy elegendő egészséges és megfizethető élelmiszert biztosítson a növekvő népesség számára. Ugyanakkor enyhítenünk kell a rendszer bolygónkra gyakorolt hatását is. Ezt az átalakulást a nagyobb terméshozam iránti igény vezérli. Olyan hozamra van szükségünk, amelyet a társadalom szempontjából értékes módon termelünk meg, és amely kíméletes a bolygóval, valamint segíti a gazdálkodók megélhetését is” – mondta Vincent Gros, a BASF Mezőgazdasági Megoldások divízió elnöke a vállalat online sajtótájékoztatóján.

„Kapcsolt ajánlatainkkal az egész Földön támogatjuk a gazdálkodókat a világ legnagyobb feladatában: hogy közös munkával pozitív hatást gyakoroljunk a mezőgazdasági élelmiszerrendszerre" - tette hozzá.

Azzal kapcsolatban, hogy a BASF globális kötelezettségei hogyan jelennek meg az európai mezőgazdaság világában, Livio Tedeschi, a BASF Mezőgazdasági Megoldások divíziójának Európáért, a Közel-Keletért, Afrikáért és a FÁK-országokért felelős alelnöke a következőket emelte ki:

„Egy egészségesebb és fenntarthatóbb élelmiszer-termelő rendszer az európai zöld megállapodás sarokköve. Noha »a termelőtől a fogyasztóig« és a biodiverzitási stratégiák ütemterve és céljai még igen korai stádiumban vannak, az irányvonal egyértelmű: azt várják az európai gazdálkodóktól, hogy továbboptimalizálják a ráfordításaikat, valamint segítsék a biológiai sokféleség növelését és az éghajlatváltozás mérséklését – közben pedig fektessenek hangsúlyt a nagyobb fokú digitalizációra és az ökológiai gazdálkodásra.”

A BASF – a gazdálkodók szolgálatában töltött több mint 100 éves tapasztalatával és az innováció iránti szenvedélyével – örömmel néz szembe a fenntarthatóbb mezőgazdasági élelmiszerrendszer kialakításában rejlő kihívásokkal. A fenntarthatóságra vonatkozó kötelezettségvállalás fontos lépés a közös cél irányába. Tedeschi kifejtette:

„Bár még mindig úgy látjuk, hogy több párbeszédet kell folytatni »a termelőtől a fogyasztóig« stratégia főbb elemeiről, úgy látjuk, hogy jó esélyünk van pozitív változást elérni. Az európai élelmiszer-termelés jövőjének alakítása olyan összetett átalakulás, amelyhez innováció és együttműködés szükséges. Arra bátorítunk minden érdekelt felet, hogy közös munkával találják meg a sikerhez vezető egyensúlyt a gazdálkodók, a mezőgazdaság és a jövő generációi számára.”

A megtermelt termények tonnánkénti CO2-kibocsátásának 30%-os csökkenését olyan termékek és megoldások segítik, melyek között a magas hozamú, éghajlatváltozáshoz alkalmazkodó és stressznek ellenálló növényfajták nemesítése is szerepet kap. Utóbbiak csökkenthetik az ökológiai hatásokat, és növelik a gazdaság jövedelmezőségét a kihívást jelentő mezőgazdasági környezetben. A hibrid búzafajták például jelentős terméshozam-növekedést és magasabb minőségű vetőmagot eredményeznek. 

A BASF K+F portfóliója olyan megoldásokat tartalmaz, amelyek támogatják az erőforrások hatékony felhasználását, és csökkentik a környezeti lábnyomot. Ilyenek például a Revysol® gombaölő szerre épülő megoldások, amelyek a meglévő földterületeken a búza terméshozamának 4%-os növekedését eredményezik, és ezzel lehetővé teszik, hogy a gazdálkodók gondoskodjanak a természetes élőhelyek védelméről.

De idetartoznak az olyan biológiai megoldások is, mint a RAK® feromonok célzott alkalmazása, amelyek megzavarják bizonyos lepkék párzását, és így biztosítják a növények védelmét teljes életciklusuk során – mint egy természetes partner, amely kiegészíti a hagyományos növényvédelmet.

Mindezeken túl a BASF teljes termékportfóliója tartalmát egyértelműen meghatározott és harmadik fél által hitelesített fenntarthatósági kritériumok alapján veti össze az erre kidolgozott ’Fenntartható megoldások irányítása’ módszerrel. A BASF Mezőgazdasági megoldások divíziója jelentősen hozzá fog járulni a BASF Csoport azon céljához, hogy 2025-re az ún. Accelerator termékekkel – amelyek jelentősen hozzájárulnak az értékláncban a fenntarthatósághoz – elérjék a 22 milliárd euró összegű értékesítést. A Mezőgazdasági megoldások divízió célja, hogy fenntartható megoldásainak értékesítési részesedését évi 7%-ra növelje.

 A BASF célja, hogy 2030-ig összesen több mint 400 millió hektárnyi mezőgazdasági földterületen vezesse be a digitális technológiákat.

A digitális technológiák használata lehetővé teszi, hogy a gazdálkodók kevesebb ráfordítással többet termeljenek, és hatékonyabbá tegyék a termőterületek monitorozásától az élelmiszer-ellátási láncig terjedő mezőgazdasági folyamatokat. A BASF xarvio™ digitális mezőgazdasági megoldásai lehetővé teszik a növényvédelmi termékek pontosabb kijuttatását, a tápanyag-gazdálkodást, az automatizált pufferzónákat és a biológiai sokféleség nyomon követését.

A BASF-nél a fenntartható jövő számára alkotnak vegyületeket. A BASF csoport több mint 117 000 alkalmazottja szinte az összes szektorban és a világ majd’ minden országában kivétel nélkül azon dolgozik, hogy hozzájáruljon ügyfeleik sikeréhez. Portfóliójuk hat szegmensre osztható: Kemikáliák, Anyagok, Ipari megoldások, Felületi technológiák, Élelmezés és gondozás, valamint Mezőgazdasági megoldások. 2019-ban a BASF 59 milliárd eurós eladásokat ért el. A BASF-részvényeket a frankfurti (BAS) tőzsdén és az Egyesült Államokban amerikai letéti igazolásként (BASFY) értékesítik. További információ: www.basf.com

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.