2021.08.06., péntek , Berta, Bettina

Szántóföld

2018. április 12. csütörtök • 10:09

Elmarad a cukorrépa tervezett vetésterülete a korábbi évek átlagától

Az alacsony cukorárak miatt mintegy 1500 hektárral kisebb területen vethetnek cukorrépát idén a hazai termelők; a feldolgozó a tervek szerint kicsivel több mint 14 ezer hektárra szerződik a gazdákkal. Bár a vetés folyamatban van, a belvíz továbbra is nagy fejfájást okoz a termelőknek.

A megszokottnál kevesebb cukorrépára köthet idén szerződést a Magyar Cukor Zrt., így a termelők az idén 14,1-14,2 ezer hektáron foglalkozhatnak az édesítőszer alapanyagául szolgáló növény termesztésével. Berki Gyula, a Cukorrépa-termesztők Országos Szövetségének elnöke a Magyar Időknek elmondta: a tervezett vetésterület mintegy 1500 hektárral marad el a korábbi évek átlagától.

A visszaesésben minden bizonnyal szerepet játszik a tény, hogy a cukor ára nagyot esett az elmúlt hónapokban.

Az Agrárgazdasági Kutatóintézet jelentése szerint a cukor világpiaci ára március végén nyolchavi mélyponton állt azt követően, hogy a meghatározó termelők közül India, Thaiföld, az Európai Unió és Kína is jelezte, hogy az idén a korábbinál is nagyobb mennyiséget termelnek.

A Nemzetközi Cukorszervezet a világ cukortermelését 178,7 millió tonnára becsüli a 2017–2018-as szezonra, a cukorfogyasztás pedig 173,5 millió tonna körül alakulhat, ami 5,2 millió tonna többletet jelenthet. A tendencia az Európai Unióban is megfigyelhető. Bár a cukorkvóták eltörlésével elsősorban az export erősödött, a cukortöbblet a közösségben is jelentős lehet az idén, ami további áresést okozhat.

Az elmúlt hónapok áresése aggodalommal tölti el a hazai termelőket is. Berki Gyula szerint

a magyarországi termelőket közvetlenül nem érintik a világpiaci folyamatok, a cukorrépa átvételi árát ugyanis az határozza meg, hogy a feldolgozó vagy a kaposvári cukorgyár milyen értékesítési átlagárat tud elérni az adott szezonban.

Ennek függvényében határozzák meg a termelőknek fizetendő összeget is. – Elkeserítő, hogy az egyik kiskereskedelmi üzletlánc az elmúlt napokban 155 forintos kilónkénti akciót hirdetett a kristálycukorra, így félő, hogy az idei értékesítési átlagár nagyon alacsony lesz – fogalmazott a szakember.

Az elnök jelezte, hogy a cukorgyárral kötött szerződésekben szerepel egy kitétel, amely lehetőséget teremt arra, hogy a késztermékek eladásából származó bevétel alapján kiszámított alapanyagárak feletti összeget fizessenek a termelőknek. Ezt azonban a termelők csak akkor kezdeményezhetik, ha a cukorrépa ára a többi terményhez képest nagyon alacsony szintre kerül.

A cukorrépa vetése egyébként folyamatban van, a legfrissebb információk szerint a tervezett terület egyharmadán már végeztek a munkálatokkal a gazdák. Az időjárás ugyanakkor nem kedvez a vetésnek, az időről időre eleredő eső miatt nem tud kiszáradni a talaj, az Alföldön pedig vannak olyan parcellák, amelyek még mindig víz alatt vannak.

– A Nyugat- és Dél-Dunántúlon egészen jól haladnak a munkálatokkal a termelők, az Alföldön azonban van olyan terület, amelyet a belvíz miatt meg sem tudnak közelíteni a gazdák – mutatott rá Berki Gyula. A termelőket összefogó szervezet elnöke szerint vélhetőleg lesznek olyan parcellák, amelyeken nem tudják majd időben elvetni a cukorrépát a gazdálkodók. Az elméleti határidő, amíg érdemes elvetni a cukorrépát, április végén-május elején jár le.

Az újravetésre pedig általában május 15-ig van lehetőségük a termelőknek. Ezt követően folyamatosan nő a veszélye annak, hogy mennyiségi és minőségi szempontból is rossz lesz a termés. – Aki még időben el tudja vetni a cukorrépát, annak van esélye arra, hogy rendes termést tud betakarítani.

A május második felében elvégzett vetésnél azonban már jelentősebb terméscsökkenéssel kell számolni – fogalmazott az elnök. Cukorrépa-termesztéssel hazánkban hozzávetőlegesen háromszáz gazdaság foglalkozik, az ágazat 2008-ban érte el a mélypontját, ezt követően bővült a mostani szintre a termelők száma.

agrotrend.hu / magyaridok.hu

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.