FÓKUSZBAN

Először Magyarországon a szakmák Európa-bajnoksága

Először Magyarországon a szakmák Európa-bajnoksága

A EuroSkills Budapest 2018 versenyen Európa legfelkészültebb ...

Az amerikai gazdák aggodalmai

Az amerikai gazdák aggodalmai

Nyáron Donald Trump kereskedelmi vitáitól volt hangos

Második alkalommal adtuk át az Agrofotó díjakat

Második alkalommal adtuk át az Agrofotó díjakat

A mezőgazdaság témakörében meghirdetett fotópályázat

Szántóföld

2018. április 12., csütörtök • 10:09

Elmarad a cukorrépa tervezett vetésterülete a korábbi évek átlagától

Az alacsony cukorárak miatt mintegy 1500 hektárral kisebb területen vethetnek cukorrépát idén a hazai termelők; a feldolgozó a tervek szerint kicsivel több mint 14 ezer hektárra szerződik a gazdákkal. Bár a vetés folyamatban van, a belvíz továbbra is nagy fejfájást okoz a termelőknek.

A megszokottnál kevesebb cukorrépára köthet idén szerződést a Magyar Cukor Zrt., így a termelők az idén 14,1-14,2 ezer hektáron foglalkozhatnak az édesítőszer alapanyagául szolgáló növény termesztésével. Berki Gyula, a Cukorrépa-termesztők Országos Szövetségének elnöke a Magyar Időknek elmondta: a tervezett vetésterület mintegy 1500 hektárral marad el a korábbi évek átlagától.

A visszaesésben minden bizonnyal szerepet játszik a tény, hogy a cukor ára nagyot esett az elmúlt hónapokban.

Az Agrárgazdasági Kutatóintézet jelentése szerint a cukor világpiaci ára március végén nyolchavi mélyponton állt azt követően, hogy a meghatározó termelők közül India, Thaiföld, az Európai Unió és Kína is jelezte, hogy az idén a korábbinál is nagyobb mennyiséget termelnek.

A Nemzetközi Cukorszervezet a világ cukortermelését 178,7 millió tonnára becsüli a 2017–2018-as szezonra, a cukorfogyasztás pedig 173,5 millió tonna körül alakulhat, ami 5,2 millió tonna többletet jelenthet. A tendencia az Európai Unióban is megfigyelhető. Bár a cukorkvóták eltörlésével elsősorban az export erősödött, a cukortöbblet a közösségben is jelentős lehet az idén, ami további áresést okozhat.

Az elmúlt hónapok áresése aggodalommal tölti el a hazai termelőket is. Berki Gyula szerint

a magyarországi termelőket közvetlenül nem érintik a világpiaci folyamatok, a cukorrépa átvételi árát ugyanis az határozza meg, hogy a feldolgozó vagy a kaposvári cukorgyár milyen értékesítési átlagárat tud elérni az adott szezonban.

Ennek függvényében határozzák meg a termelőknek fizetendő összeget is. – Elkeserítő, hogy az egyik kiskereskedelmi üzletlánc az elmúlt napokban 155 forintos kilónkénti akciót hirdetett a kristálycukorra, így félő, hogy az idei értékesítési átlagár nagyon alacsony lesz – fogalmazott a szakember.

Az elnök jelezte, hogy a cukorgyárral kötött szerződésekben szerepel egy kitétel, amely lehetőséget teremt arra, hogy a késztermékek eladásából származó bevétel alapján kiszámított alapanyagárak feletti összeget fizessenek a termelőknek. Ezt azonban a termelők csak akkor kezdeményezhetik, ha a cukorrépa ára a többi terményhez képest nagyon alacsony szintre kerül.

A cukorrépa vetése egyébként folyamatban van, a legfrissebb információk szerint a tervezett terület egyharmadán már végeztek a munkálatokkal a gazdák. Az időjárás ugyanakkor nem kedvez a vetésnek, az időről időre eleredő eső miatt nem tud kiszáradni a talaj, az Alföldön pedig vannak olyan parcellák, amelyek még mindig víz alatt vannak.

– A Nyugat- és Dél-Dunántúlon egészen jól haladnak a munkálatokkal a termelők, az Alföldön azonban van olyan terület, amelyet a belvíz miatt meg sem tudnak közelíteni a gazdák – mutatott rá Berki Gyula. A termelőket összefogó szervezet elnöke szerint vélhetőleg lesznek olyan parcellák, amelyeken nem tudják majd időben elvetni a cukorrépát a gazdálkodók. Az elméleti határidő, amíg érdemes elvetni a cukorrépát, április végén-május elején jár le.

Az újravetésre pedig általában május 15-ig van lehetőségük a termelőknek. Ezt követően folyamatosan nő a veszélye annak, hogy mennyiségi és minőségi szempontból is rossz lesz a termés. – Aki még időben el tudja vetni a cukorrépát, annak van esélye arra, hogy rendes termést tud betakarítani.

A május második felében elvégzett vetésnél azonban már jelentősebb terméscsökkenéssel kell számolni – fogalmazott az elnök. Cukorrépa-termesztéssel hazánkban hozzávetőlegesen háromszáz gazdaság foglalkozik, az ágazat 2008-ban érte el a mélypontját, ezt követően bővült a mostani szintre a termelők száma.

agrotrend.hu / magyaridok.hu

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.