2022.12.06., kedd , Miklós

Szántóföld

2018. szeptember 21. péntek • 14:44

Előrejelzések szerint több lesz idén a kukorica

Az aszálykár által sújtott európai országok kiesései az ottani felhasználási szükségletek miatt komoly keresletet jelenthet Magyarországnak.

A kedvező időjárásnak köszönhetően a tavalyinál valamivel több kukorica teremhet az idén, napraforgóból pedig a múlt évihez hasonló mennyiséget takaríthatnak be a gazdák - mondta Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium (AM) mezőgazdaságért felelős államtitkára Budapesten.


Feldman Zsolt: becslések szerint napraforgóból 1,8 millió tonnát takaríthatnak be a gazdák - fotó: AM

Az államtitkár az aratási koordinációs bizottság ülését követően kiemelte, hogy a kilátásban lévő hektáronkénti termésátlagok kedvezőek,

meghaladják az elmúlt 5 év átlagát.

Ismertette, kukoricából a majdnem 900 ezer hektárnyi terület 13%-át takarították be.

- Az eddigi eredmények alapján hektáronként 7,6 tonna a termésátlag, a tavalyi átlag 6,8 tonna volt. Az időjárás és a csapadékmennyiség miatt az idén is 7 millió tonna alatti terméssel számolnak, tavaly 6,62 millió tonna termett - mondta.

Kifejtette, a napraforgó mintegy háromnegyedét már betakarították a 604 ezer hektárt kitevő területről, a termésátlag az idén, a tavalyihoz hasonlóan, hektáronként 3 tonnát tesz ki.

Az államtitkár további adatokat is közölt az idei évet illetően:

  • A szója 60 ezer hektáros vetésterületének 20%-áról takarították be a termést. A hozam 2,5 tonna körül alakul hektáronként.
  • A burgonyát a terület 74%-áról szedték fel, a termésátlag 24,6 tonna körül alakul hektáronként.
  • A cukorrépa betakarítása is megkezdődött: a 15 ezer hektárt meghaladó vetésterület 2%-áról 19 ezer tonnát takarítottak be

Elmondása szerint Németországban a becslések alapján a tavalyihoz képest 38%-kal kevesebb kukorica termett, Lengyelországban pedig az összes gabonatermés közel 15%-kal csökken.

- A kiesések az ottani felhasználási szükségletek miatt komoly keresletet támasztanak a magyar termények iránt

- mondta.

agrotrend.hu / AM - MTI

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.