2021.01.25., hétfő , Pál

Szántóföld

2019. március 05. kedd • 15:12

Előzze meg a kellemetlen meglepetést, válasszon megfelelő napraforgó hibridet!

A napraforgó hosszú évek óta megkerülhetetlen része a magyar mezőgazdaságnak. Vetésterülete jelentős, hiszen 2018-ban is, több mint 600.000 ha-ról takarítottak be termést. Az időjárás kedvezett a termesztésének, amit jól mutat, hogy a betakarított országos termésátlag kiemelkedő, 3t/ha körül alakult.

Joggal gondolnánk, hogy a legtöbb termelő elégedett az eredménnyel, mégis sokak számára az elmúlt év csalódást okozott.

Alapvetően az átvételi árak nem érték el a gazdák számára elfogadható mértéket, emellett a nagyobb területen termelt linolsavas napraforgó (LO) alacsony ára, másrészt a magas- olajsavas napraforgó (HO) árához viszonyított negatív különbség olyan mértékű szintet ért el, ami jelentősen csökkentette a napraforgó megszokott és elvárt jövedelmezőségét.

Felmerül a kérdés, hogyan tudnánk jövedelmezőbbé tenni a napraforgó termesztésünket?

Természetesen a legegyszerűbbnek látszó megoldás, hogy magas olajsavas napraforgót termesszünk a magasabb ár miatt. Az ilyen típusú napraforgó termesztése alapvetően nem különbözik  a hagyományos napraforgóétól csak vannak olyan speciális elemei, amivel tisztába kell lenni annak, aki először kezdi el a termesztését.

A termények ára a legtöbb esetben a termelőktől és a hazai felhasználástól részben független tényező. Vannak olyan évek, amikor számottevő a különbség az LO és a HO napraforgó ára között és van amikor nem. A piaci információk alapján a termelőnek kell stratégiai döntést hoznia, hogy melyik irányba indul el.

Bármelyik napraforgó típus termesztése mellett dönt, azonban vannak olyan tényezők, amelyek alapvetően befolyásolják a termésszintet és ezáltal a gazdálkodás eredményességét.

Az elmúlt évek kedvező tapasztalatai miatt folyamatosan nőtt az olajos növények területe hazánkban és sokak szerint már az ésszerűségi határokat feszegető nagyságú területen termesztették a napraforgót. A felület növekedése azonban sokszor együtt járt a technológia fegyelem fellazulásával is.

A nem megfelelő növényvédelem, különösen a gyomirtási technológia helytelen megválasztása, a kevésbé korszerű, betegségre fogékony hibridek termesztése, az indokolt hosszúságú vetésforgó be nem tartása…stb. egyértelműen növelik a termesztés kockázatát.

Mit tehetnek a termelők?

Alaposan át kell gondolni a termesztéstechnológia minden egyes elemét és megkeresni a számukra elérhető optimális megoldási lehetőségeket azért, hogy a jövedelmüket maximalizálják.

A termelők számára alapvetően fontos, hogy ismerve a saját területeik éghajlati, környezeti adottságait, gazdálkodásuk  technikai színvonalát és lehetőségeit olyan napraforgó hibrideket termesszenek, amelyek leginkább megfelelnek a termesztési lehetőségeiknek és céljaiknak.

Miben és hogyan tud segíteni a termelőknek egy nemesítőház?

Évről évre sokan csalódottak a betakarítási eredmények láttán. Egy-egy piacvezető, népszerű hibrid nem azt azt az eredményt hozta, amit a termelő elvárt.

El kell fogadni, hogy egy napraforgó hibridtől nem várható, hogy ugyanazt a teljesítményt nyújtsa különböző időjárási körülmények és eltérő technológia szinvonalú gazdálkodás mellett!

Mindenkinek meg kell keresni és találni azokat a hibrideket, amelyek a legjobban beleillenek a gazdálkodási lehetőségeikbe!

Ebben tud segítséget nyújtani az EURALIS a termelőknek. Megismerve a partnereink adottságait gyakorlatilag az összes piaci szegmensben tudunk olyan korszerű, versenyképes napraforgó hibridet ajánlani, amely az adott gazdálkodási és környezeti feltételeknek között kiemelkedő teljesítményre képes.

Az 1936-ban alapított EURALIS az egyik legnagyobb és legsikeresebb szereplője a francia mezőgazdaságnak, több mint 60 éve állít elő vetőmagot a legmagasabb minőségben. Sikerének záloga a hosszú évek tapasztalata mellett a folyamatos megújulás és innováció.

Európa egyik meghatározó napraforgó nemesítő cége az EURALIS résztulajdonába álló SOLTIS, ami – többek között – Magyarországon, Zsombón is üzemeltet kísérleti állomást. A nemzetközi és a hazai fejlesztési kísérletek lehetőséget biztosítanak számunkra, hogy eltérő termesztési viszonyok között vizsgáljuk meg a hibridjeink teljesítményét.

Nemesítési munkánk sikerét mutatja, hogy az új generációs hibridjelöltjeink közül több az elmúlt 2 évben a NÉBIH hivatalos fajtaminősítési kísérleteiben, éréscsoportján belül a legmagasabb termést elérve első lett.

Fontos számunkra, hogy minden új hibridünket a bevezetés előtt előzetesen Magyarországon teszteljük és csak azok kerülhetnek be a kínálatunkba, amelyek stabilan kiemelkedő termésre képesek a hazai viszonyok között.

A hazai napraforgó-termesztés közel 90%-a herbicidtoleráns hibridekkel folyik, így a nemesítés során a legnagyobb hangsúlyt az EURALIS is erre a szegmensre helyezi.

A Clearfield® gyomirtási technológiát használók köre évről- évre csökken, de a hazai termelőknek még mindig egy jelentős része elégedett a bevált technológiával és keresi a hozzá tartozó hibrideket.

Számukra ajánljuk az linolsavas, korai éréscsoportba tartozó ES NOVAMIS-t, ami évek óta az egyik legkorábbi napraforgó a hazai piacon. Erőssége az átlag feletti alkalmazkodóképesség és stressztűrés. Gyengébb adottságú területeken, kevésbé intenzív technológiával is magas termésátlag érhető el vele.

Szintén ebbe a csoportba tartozik az ES EUROMIS, aminek a legfőbb jellemzője a kiemelkedő évjárati stabilitás. Azok, akik évek óta termesztik nem csalódtak benne, mert az elmúlt évek eltérő időjárási viszonyai között is bizonyította magas termőképességét.

Intenzív termesztési körülmények között 4t/ha feletti termésre képes, de jól tolerálja az átlagos vagy ettől szerényebb körülményeket is. A szádor ”A_F” rasszaival szemben rezisztens.

A Clearfield® gyomirtású kínálatunkból kiemelkedik az ES GENERALIS. Korszerű, nagyon jó betegségellenálló képességgel rendelkező, középkorai éréscsoportba tartozó LO hibrid, ami a Magyarországon ismert összes szádorrasszal szemben rezisztens.

Bevezetése óta sok termelő számára bizonyította kimagasló termőképességét, ami átlag feletti olajtartalommal párosul. Intenzív technológia mellett felveszi a versenyt a legjobb vetélytársakkal is.

A herbicidtoleráns napraforgóvetőmag- piacon az legfontosabb változás a termelők körében egyre népszerűbb Clearfield Plus® (CLP) technológia 2016-os bevezetése volt.

Az EURALIS innovatív nemesítőként az elsők között ismerte fel a technológia előnyeit és így azon kevés cég között voltunk, akik már 2016-ban kínáltunk és értékesítettünk CLP hibrideket a magyar termelők részére. Jelenleg a portfóliónk meghatározó részét ez a szegmens teszi ki.

Az egyik legelső CLP hibrid volt a hazai piacon az ES GENESIS. Korai napraforgó, aminek a fő erőssége a kiemelkedő stabilitása mellett a magas termőképesség. Átlagon felüli stressztűrése miatt gyengébb adottságú területeken is eredményesen termeszthető.

Az egyik legkorábbi a Magyarországon forgalmazott CLP hibridek között, ami eredményeképpen általában kémiai beavatkozás nélkül a legelsők között takarítható be.

OR Master applikáció a szádor elleni védekezéshez:

2017- ben vezettük be az ES KAPRIS LO napraforgónkat. Korai éréscsoportba tartozó hibrid, amit a magas termőképesség mellett az átlag feletti Sclerotinia tolerancia és a kimagasló herbicid szelektivitás jellemez. Kezdeti fejlődése kiemelkedően jó, a szádor ”A-G” rasszaira rezisztens.

Azok számára, akik kevésbé intenzív körülmények között gazdálkodnak, de fontos számukra a CLP technológia, ajánljuk az ES AGROPOLIS LO hibridet. Félintenzív, középkorai napraforgó, ami fő erőssége az átlagon felüli alkalmazkodóképesség és stressztűrés, ami kevésbé kedvező viszonyok között is biztosítja a termelők számára a megfelelő és biztos jövedelmezőséget.

Kezdeti fejlődése, herbicid szelektivitása átlagon felüli. Szádorral fertőzött területeken is termeszthető, mivel a Magyarországon ismert összes rasszal szemben rezisztens.

Az elmúlt szezonban sikeresen mutatkozott be a magyarországi piacon az egyik legnagyobb termőképességű napraforgónk, az ES LORIS. Clearfield Plus® gyomirtású LO hibrid, amely már a magyarországi regisztrációs kisérletekben is megmutatta, hogy felveszi a versenyt a piacvezető konkurens hibridekkel, sőt meg is előzheti azokat, és megfelelő technológia esetén rekord termésre képes.

Kiemelkedő képességeit jól mutatja, hogy terméseredményei alapján a NÉBIH regisztrációs kísérleteiben, éréscsoportjában 2015-ben és 2016-ban 2., 2017-ben 1. helyezést ért el.

Középkorai, intenzív körülmények között nagyon magas termésre (Lánycsók 6,13t/ha 2017 demo eredmény) és kimagasló olajtartalomra képes napraforgó. Kiemelkedő alkalmazkodóképesség, évjárati stabilitás és átlagon felüli betegség szembeni tolerancia jellemzi, a szádor ”A-G” rasszaival szemben rezisztens.

 

Fontos része a kínálatunknak a magas-olajsavas CLP csoport, ahol 2018-ban is több hibridet ajánlunk a termelők figyelmébe.

Az ES POETIC Magyarországon az egyik legelsőként köztermesztésbe került magas-olajsavas CLP napraforgó hibrid volt, ami már évek óta bizonyítja, hogy helye van a magyar piacon. Megbízható termésszint és stabilitás jellemezi, amihez átlag feletti olajsav- tartalom párosul.

Az ES SELENIC a Magyarországon ismert összes szádorrasszal szemben rezisztens középkorai, HO napraforgó. A magas termőképessége mellett, átlag feletti kaszattömeg jellemzi. Stressztűrése nagyon jó, emiatt a gyengébb adottságú területeken is eredményesen termeszthető.

Az ES ELECTRIC középkorai, a szádor ”A-F” rasszaival szemben rezisztens hibrid, átlag feletti olajtartalommal. Betegség ellenálló-képessége nagyon jó, herbicid toleranciája kiemelkedő.

Azok számára, akik a hagyományos gyomirtású magas- olajsavas napraforgó hibrideket kedvelik,  ajánljuk újdonságunkat az ES IDILLIC- et, ami 2017-ben Franciaországban piacvezetőként, a legnagyobb mennyiségben értékesített HO hibrid volt. Korai napraforgó, kiemelkedő termőképességgel, de stabilitása miatt kevésbé intenzív körülmények között is magas termésre képes.

Magyarországon egyre növekszik az igény az un. Express-toleráns® (tribenuron-metil hatóanyagra toleráns ) napraforgó hibridekre.

Az EURALIS idei kínálatában, mind az LO, mind a HO szegmensben is tudunk hibrideket ajánlani azon termelők számára, akik az ilyen típusú napraforgókat keresnek.

Az ES ARCADIA az EURALIS első Express-toleráns® napraforgója 2016 óta elérhető a termelők részére. Szádor rezisztenciája, stressztűrése kiemelkedő, ezért azoknak ajánljuk, akik az átlagnál gyengébb termesztési viszonyok között is eredményesen akarnak LO napraforgót termeszteni.

Az idei szezonban mutatkozik be újdonságunk az EURALIS első Express-toleráns® magas- olajsavas napraforgó hibridje az ES AROMATIC SU. A hibridet a kiváló kezdeti fejlődési erély, az átlag feletti stressztűrés jellemzi.

A hazai kísérletek alapján kevésbé intenzív körülmények között is eredményesen termeszthető. Az összes Magyarországon ismert szádorrasszal szemben rezisztens.

Összegezve a leírtakat: az EURALIS kínálata a nemesítőházak közül az egyik legszélesebb, bármilyen hasznosítási irányú vagy gyomirtási technológiájú napraforgót keres, a kínálatunkban megtalálhatja azokat a korszerű hibrideket, amelyek termesztésével maximalizálhatja a nyereségét és minimalizálhatja a termesztés kockázatát.

Aktuális tavaszi vetőmag katalógusunk itt tölthető le.

Balogh László
junior product manager
www.euralis.hu

További információkért látogassanak el a www.euralis.hu oldalra!

(x)

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.