2020.11.29., vasárnap , Taksony

Szántóföld

2020. július 28. kedd • 11:39

ENTEC® - Repcében is bizonyít

Az EuroChem a globális piacvezető műtrágyagyártó cégek egyike. A vállalatcsoport vertikuma igazán széles: tevékenysége a bányászattól a műtrágyák gyártásáig, logisztikájáig és értékesítéséig terjed.

Tápanyag-utánpótlási megoldások széles portfólióját biztosítjuk, a kiváló minőségű standard termékektől az innovatív és prémium stabilizált műtrágya termékeinkig, úgymint az ENTEC®, amely minden technológiához alkalmazható, beleértve a szilárd és folyékony kijuttatási módokat is. Illetve a rugalmas karbamid kijuttatást biztosító UTEC®.

Az ENTEC®-műtrágyák ammónium stabilizátort (DMPP-t) tartalmazó nitrogénes ásványi műtrágyák. A készítmény lelassítja a nitrifikációt és a talajban „stabilizálja” a műtrágya ammónium nitrogénjét. A stabilizált ammónium nitrogén kiegészítéseképpen, az ENTEC® minden esetben tartalmaz a növény tápanyagfelvételét gyorsító nitrát adagot is. Az ENTEC®- műtrágyák kénes-nitrogén műtrágyák, illetve Nitrophos®/Nitrophoska® alapú komplex műtrágyák formájában kaphatók. Minden ENTEC®- termék kiváló minőségű granulátum, mely garantálja a problémamentes tárolást és a precíz kijuttatást.

Az ENTEC®- műtrágyák a bennük levő DMPP inhibitor hatására a Nitrogént akár 12 héten át folyamatosan adják le azáltal, hogy csökkentik a nitrogén kimosódását. Az alábbi ábra mutatja a kezeletlen, a DCD- vel kezelt és a DMPP- vel kezelt Ammonium-szulfát-nitrát (ASN - NS 26/13) műtrágya nitrogén hatóanyagának kimosódási sebességét.

A számok magukért beszélnek. Az ENTEC® technológiával kezelt műtrágya nitrogén kimosódása közel harmada a kezeletlennek, és kevesebb, mint a fele a DCD inhibitorral kezelt műtrágyának.

Büszkék vagyunk rá, hogy az ENTEC® termékcsalád a 2020-as évben elnyerte az AgroMash Expo Nemzetközi Termékfejlesztési díját is.

Tudta? Az őszi káposztarepce a nitrogén, kálium és a kén hiányára igen érzékeny!

A repcének legintenzívebb a fejlődése a bimbózástól a virágzásig. Ebben a szakaszban, legnagyobb mennyiségben a nitrogént és káliumot veszi fel, de elengedhetetlen a foszfor és magnézium is. A foszfor- és kálium tápelemek elmozdulása a bolygatatlan talajban csekély, közepesnél kötöttebb talajokon csak milliméterekben mérhető.

A nitrogén a teljes termesztési folyamatban alapvetően meghatározza a növények vegetatív tömegét és terméshozamát.  A foszfor a kezdeti szakaszban segíti a gyorsabb gyökérképződést, majd később az elágazások, virágok, valamint a termés képzésében játszik fontos szerepet. A kálium fokozza a télállóságot, növeli a szárszilárdságot, javítja a szárazságtűrést és több mint 60 enzim katalizálásában vesz részt, de különösen fontos a glükóz keményítővé alakításához. A kénnek  jelentős szerepe van a klorofill szintézisében, a zöldtömeg növelésében, a vegetatív növekedést serkenti, javítja a takarmánynövények emészthetőségét, ízletességét. A kén és nitrogén felvétele a vegetáció során párhuzamosan történik. A növény legtápanyag-igényesebb időszakában, virágzáskor a kén szükséglet 85%-ának jelen kell lennie. Fontos, hogy a nitrogén felvételéhez és hasznosulásához állandóan rendelkezésre kell álljon a kén. 

A mostanság tapasztalható szélsőséges időjárási tényezők miatt a növénytermesztési munkálatok időzítése egyre nehezebbé vált. A Nitrogén stabilizálása révén megvalósítható a tápanyag-utánpótlási műveletek számának csökkentése, mérséklődik a taposási kár, ezzel együtt megtakaríthatóak a kihagyott műveletekkel járó költségek. A nitrát kimosódás meggátolható, ami által jobban hasznosul az egységnyi területre kijuttatott műtrágya.

Az ENTEC® műtrágyák évek óta bizonyítanak a partnereink gazdaságában. A legnagyobb érdem, ha partnereink maguk írják meg tapasztalataikat.

Így tett Mlinkó Kálmán is, a Nógrád Mezőgazdasági Kft. ügyvezetője.

„Nógrád megye déli részén gazdálkodunk változatos domborzati és talaj körülmények között, javarészt nitrát érzékeny területeken. Őszi búzát, repcét, napraforgót, borsót, rozst és cirkot termesztünk. 

Gépparkunk modern erő és munkagépekből áll. Egy 10 hektáros repce táblát vontunk be a kísérletbe.

Mi az ENTEC® NPK 13-10-20+3S és az  ENTEC® NS 26+13S-el kezeltük a repcét.

Az ENTEC® NPK 13-10-20+3S-t sor mellé vetéssel egy menetben, majd az ENTEC® NS 26+13S-t műtrágyaszóróval terítve juttattuk ki az állományra az értékesítővel egyeztetett dózisokban.

Elégedettek vagyunk az elért eredménnyel, így őszintén tudjuk ajánlani minden gazdálkodó társunknak repce termesztéshez az EuroChem ENTEC® 13-10-20+3S és az ENTEC® NS 26-13S összetételeket. Amellett, hogy jó eredményt tudtunk elérni az őszi káposztarepce termesztésben az ENTEC® technológiával, a környezetünket is megfelelően kíméltük a nitrát kimosódástól.“

 

Keresse ENTEC® és UTEC® termékeinket kereskedő partnereinél, vagy hívja szaktanácsadóinkat!

 

Nyugat Magyarország: Lakatos Ferenc – 30/576 2828

Kelet Magyarország: Gordos József – 30/650 2012

 

Eurochem Agro Hungary Kft

8000 Székesfehérvár, Ady Endre utca 21/a

 

 

 

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.