2020.02.17., hétfő , Donát

Szántóföld

2018. október 30. kedd • 19:52

Ez az „őszi tavasz” nem kis kihívás a repcetermesztőknek se

Idén ősszel az átlagosnál jóval nagyobb arányban találunk heterogén repceállományokat az országban, hol a vetés utáni csapadékhiány, hol éppen a jelentős mennyiségű csapóesők okozta vontatott kelés miatt.

Vannak területek, ahol az állományok jobban tartják magukat és egységesebbek, elegendő vízkapacitás és tápanyag áll rendelkezésükre a talajban. A közös mindkét típusú területben: a jelenleg tapasztalható „őszi tavasz” állította kihívások.

Az indián nyár kitolódik, erre a hétre az előrejelzés napközben 20-24°C körüli hőmérsékleteket is jósol, a legtöbb helyen éjszaka is csak 8-10°C körüli értéket várhatunk.

Különösen ott, ahol némi csapadék is érkezett, tartani lehet attól, hogy a repce tenyészőcsúcsa növekedésnek indul.

Ebben az esetben indokolt lehet elvégezni egy (akár a második!) regulátoros kezelést, amit érdemes lombtrágyával kiegészíteni.

Ne felejtsük el! A regulátor nem csupán a télállósság miatt fontos, hanem a növény majdani tavaszi regenerálódását és indulását is segíti. A repce termésmennyiségének 70-80%-a ősszel dől el, így kiemelt fontosságú minden őszi technológiai lépés.

Hogyan állapíthatjuk meg, hogy szükség van-e még ilyenkor regulátoros kezelésre (vagy akár már a második kezelésre)?

  • Árulkodó jel, ha belenézünk az állományba és a szél „bele tud kapni” a levelekbe, felágaskodnak a növények.
  • Emeljünk pár növényt, óvatosan, hogy ne sérüljön a gyökerük.
  • Vágjuk hosszába félbe a gyökeret, gyökérnyakat és a tenyészőcsúcsi részt, metszetet készítve.
  • Vizsgáljuk meg a tenyészőcsúcs keresztmetszetét!
  • Ha az már nem kör vagy szív alakú (1.kép), hanem elkezd hosszúkássá válni (2.kép), megnyúlni, akkor indokolt lehet egy (akár második) regulátoros kezelés.   

​​​​Az őszi regulátoros kezelés mellé érdemes levéltrágyát is keverni.

Nehéz fejlődési körülmények esetén ősszel kimondottan ajánlott a kén, a bór, a cink, mangán és molibdén kijuttatása.

Ősszel sokan megfeledkeznek a kénről, pedig többek között a kén segíti a N-hasznosulást is és növeli a télállóságot. Az ősszel kijuttatott bór segíti a gyökérnyak és a gyökérzet megerősödését, az egészséges szövetképzést. A cink növeli a gyökérzet betegségekkel szembeni ellenállóságát. A mangán, a magnézium és a molibdén szintén támogatják a repcét a kedvezőtlen időszakban.

A piacon már számos, komplex levéltrágya elérhető, amelyek tartalmazzák a felsorolt elemeket különböző kombinációkban és segítik a repcét a kritikus őszi körülmények között. Jelen időjárási körülmények között, a megkésett vetéseknél is érdemes ezt a kezelést elvégezni, ha az állomány 50%-a elérte már a 4 leveles állapotot október végére. (Akkor is, ha a tenyészőcsúcs ott még nem indult megnyúlásnak).

A leggyengébb és hiányos állományok esetében, ha a terület felszámolásán gondolkozunk, érdemes meghagyni az állományt (3.kép), ha október végén a gyengébb területrészeken négyzetméterenként legalább 8-12 növényt találunk (akkor is, ha azok nem egységes fejlettségi stádiumban vannak).

Tavasszal, kedvezőbb talajadottságú területeken és intenzív technológiai szint mellett, ha legalább 8-10 egészséges növény négyzetméterenként található a területen, ajánlott tovább gondozni az állományt, mert a repce bámulatos módon képes kompenzálni, különösen tágabb térállásban. De erről bővebben majd február végén beszéljünk!

Forduljon a repceszakértőhöz! 

Gódor-Horváth Boglárka
növényorvos
DEKALB marketing manager

A különböző növényvédő szerek és lombtrágyák keverhetőségéről mindig tájékozódjuk a kijuttatás előtt a forgalmazók weboldalán vagy szaktanácsadóiknál!

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.