FÓKUSZBAN

A jó minőségű élelmiszer nem más, mint olcsó egészségbiztosítás

A jó minőségű élelmiszer nem más, mint olcsó egészségbiztosítás

Élelmiszereink legyenek biztonságosak, egészségesek, kiváló

Ismerjék meg 2019 legjobb traktorait!

Ismerjék meg 2019 legjobb traktorait!

Nemrég adták át az Év traktora 2019 (Tractor of the Year 2019) ...

Keressük Az Agrárvilág Szépét!

Keressük Az Agrárvilág Szépét!

Olyan hölgyeket keresünk, akiknek nem csak kötődésük

Szántóföld

2018. október 30., kedd • 19:52

Ez az „őszi tavasz” nem kis kihívás a repcetermesztőknek se

Idén ősszel az átlagosnál jóval nagyobb arányban találunk heterogén repceállományokat az országban, hol a vetés utáni csapadékhiány, hol éppen a jelentős mennyiségű csapóesők okozta vontatott kelés miatt.

Vannak területek, ahol az állományok jobban tartják magukat és egységesebbek, elegendő vízkapacitás és tápanyag áll rendelkezésükre a talajban. A közös mindkét típusú területben: a jelenleg tapasztalható „őszi tavasz” állította kihívások.

Az indián nyár kitolódik, erre a hétre az előrejelzés napközben 20-24°C körüli hőmérsékleteket is jósol, a legtöbb helyen éjszaka is csak 8-10°C körüli értéket várhatunk.

Különösen ott, ahol némi csapadék is érkezett, tartani lehet attól, hogy a repce tenyészőcsúcsa növekedésnek indul.

Ebben az esetben indokolt lehet elvégezni egy (akár a második!) regulátoros kezelést, amit érdemes lombtrágyával kiegészíteni.

Ne felejtsük el! A regulátor nem csupán a télállósság miatt fontos, hanem a növény majdani tavaszi regenerálódását és indulását is segíti. A repce termésmennyiségének 70-80%-a ősszel dől el, így kiemelt fontosságú minden őszi technológiai lépés.

Hogyan állapíthatjuk meg, hogy szükség van-e még ilyenkor regulátoros kezelésre (vagy akár már a második kezelésre)?

  • Árulkodó jel, ha belenézünk az állományba és a szél „bele tud kapni” a levelekbe, felágaskodnak a növények.
  • Emeljünk pár növényt, óvatosan, hogy ne sérüljön a gyökerük.
  • Vágjuk hosszába félbe a gyökeret, gyökérnyakat és a tenyészőcsúcsi részt, metszetet készítve.
  • Vizsgáljuk meg a tenyészőcsúcs keresztmetszetét!
  • Ha az már nem kör vagy szív alakú (1.kép), hanem elkezd hosszúkássá válni (2.kép), megnyúlni, akkor indokolt lehet egy (akár második) regulátoros kezelés.   

​​​​Az őszi regulátoros kezelés mellé érdemes levéltrágyát is keverni.

Nehéz fejlődési körülmények esetén ősszel kimondottan ajánlott a kén, a bór, a cink, mangán és molibdén kijuttatása.

Ősszel sokan megfeledkeznek a kénről, pedig többek között a kén segíti a N-hasznosulást is és növeli a télállóságot. Az ősszel kijuttatott bór segíti a gyökérnyak és a gyökérzet megerősödését, az egészséges szövetképzést. A cink növeli a gyökérzet betegségekkel szembeni ellenállóságát. A mangán, a magnézium és a molibdén szintén támogatják a repcét a kedvezőtlen időszakban.

A piacon már számos, komplex levéltrágya elérhető, amelyek tartalmazzák a felsorolt elemeket különböző kombinációkban és segítik a repcét a kritikus őszi körülmények között. Jelen időjárási körülmények között, a megkésett vetéseknél is érdemes ezt a kezelést elvégezni, ha az állomány 50%-a elérte már a 4 leveles állapotot október végére. (Akkor is, ha a tenyészőcsúcs ott még nem indult megnyúlásnak).

A leggyengébb és hiányos állományok esetében, ha a terület felszámolásán gondolkozunk, érdemes meghagyni az állományt (3.kép), ha október végén a gyengébb területrészeken négyzetméterenként legalább 8-12 növényt találunk (akkor is, ha azok nem egységes fejlettségi stádiumban vannak).

Tavasszal, kedvezőbb talajadottságú területeken és intenzív technológiai szint mellett, ha legalább 8-10 egészséges növény négyzetméterenként található a területen, ajánlott tovább gondozni az állományt, mert a repce bámulatos módon képes kompenzálni, különösen tágabb térállásban. De erről bővebben majd február végén beszéljünk!

Forduljon a repceszakértőhöz! 

Gódor-Horváth Boglárka
növényorvos
DEKALB marketing manager

A különböző növényvédő szerek és lombtrágyák keverhetőségéről mindig tájékozódjuk a kijuttatás előtt a forgalmazók weboldalán vagy szaktanácsadóiknál!

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.