FÓKUSZBAN

Először Magyarországon a szakmák Európa-bajnoksága

Először Magyarországon a szakmák Európa-bajnoksága

A EuroSkills Budapest 2018 versenyen Európa legfelkészültebb ...

Az amerikai gazdák aggodalmai

Az amerikai gazdák aggodalmai

Nyáron Donald Trump kereskedelmi vitáitól volt hangos

Második alkalommal adtuk át az Agrofotó díjakat

Második alkalommal adtuk át az Agrofotó díjakat

A mezőgazdaság témakörében meghirdetett fotópályázat

Szántóföld

2018. május 07., hétfő • 17:12

Ezért kérje saját nevére a vetőmagszámlát!

A fémzárolt, minősített vetőmagok adatait tartalmazó számla nemcsak egyes támogatási jogszabályokban feltételként szabott előírás, hanem a megvásárolt termék minőségi problémái esetén a garancia érvényesítésének alapja.

Az egységes kérelem keretében igényelhető termeléshez kötött támogatások és a zöldítés esetében a nitrogénmegkötő növényeknél elvárt a minősített/fémzárolt vetőmag/szaporítóanyag megléte. A termeléshez kötött támogatásoknál szükséges igazolni a 9/2015 (III.13) FM rendelet szerint elvárt szaporítóanyag mennyiségi meglétét is, míg a zöldítés vonatkozásában kötelezően alkalmazandó fajlagos mennyiségi kritérium nem rögzített.

A fémzárolt vetőmag használatát többek között számlával is lehet igazolni az egységes kérelem beadása során - Shutterstock

Fontos azonban, hogy mindkét esetben a fémzárolt vetőmag használatát többek között számlával is lehet igazolni, azonban saját beszerzés esetén a számlán a támogatást adott évben igénylő gazdálkodó nevének kell szerepelnie.

Tehát más nevére szóló számla saját beszerzés esetén a jelenlegi jogszabályok szerint nem elfogadható, még akkor sem, ha időközben a földterület használójának személye változott.

A fémzárolt/minősített szaporítóanyag meglétének igazolása a zöldítés nitrogénmegkötő növényeinek esetében a 2015. március 16. után vetett növényeknél alkalmazandó. Ezen esetben elégséges lehet a címke megléte, vagy ennek hiányában 2018-tól elfogadott a saját névre szóló érvényes, fajra, fajtára, mennyiségre és a tételazonosítóra vonatkozó adatot tartalmazó számla vagy a minősítést igazoló bizonyítvány másolata.

A termeléshez kötött támogatások esetében is saját beszerzés esetén a saját névre szóló számlán szerepelni kell a fajra, fajtára, mennyiségre és a tételazonosítóra vonatkozó adatnak.

Ennek hiányában a számlához csatolni kell a minősített szaporítóanyag címkéjét, vagy a vetőmagtétel azonosító adatait tartalmazó csomagolást, vagy a vetőmagtétel azonosító adatait tartalmazó szállítólevelet, a palánta kísérőokmányát, vagy a vetőmagtétel azonosító adatait tartalmazó minőségi bizonyítványt. Ennek hiányában csatolható még a számlához a számla kiállítója által kiállított olyan cégszerűen aláírt dokumentum, amely tartalmazza a számla számát, kiállításának dátumát, az eladó és a vevő azonosításához szükséges adatokat, valamint a számlán szereplő tételekhez kapcsolódóan a fajra, a fajtára, a mennyiségre és a tételazonosítóra vonatkozó adatokat. Saját előállítás esetén a minősített szaporítóanyag minősítését igazoló bizonyítvány elégséges.

Termeltető vagy termelői csoport által történő beszerzés esetére külön szabályok vonatkoznak a 9/2015 (III.13.) FM rendelet szerint.

A termeléshez kötött zöldségnövények esetében ugyanazon minősített szaporítóanyag felhasználása az édeskömény, valamint a vetőmagcélra termesztett vöröshagyma, lilahagyma, fokhagyma, petrezselyem, pasztinák, sárgarépa, feketegyökér esetében a vetés vagy telepítés évét követő évig, rebarbara esetében a vetés vagy telepítés évét követő hét évig, a spárga esetében a vetés vagy telepítés évét követő kilenc évig igazolható. 

A termeléshez kötött szálasfehérjenövény-támogatás esetében a minősített vetőmag megléte az igénylés évét megelőző évben megvalósult őszi, illetve a tárgyévben megvalósult tavaszi telepítés vagy felülvetés esetén kerül ellenőrzésre.

A Vetőmag Szövetség (VSZT) a fémzároltvetőmag-használat növelése érdekében rendszeresen felhívja a figyelmet a vetőmagok számlával történő értékesítésére.

- A fémzárolt, minősített vetőmagok adatait tartalmazó számla nemcsak egyes támogatási jogszabályokban feltételként szabott előírás, hanem a megvásárolt termék esetleges minőségi problémái esetén a garancia érvényesítésének alapja - hangsúlyozta az agrotrend.hu-nak Polgár Gábor, a VSZT ügyvezető igazgatója.

A fémzárolási számnak - a vetőmagtétel azonosító számának - számlán történő feltüntetése megkönnyíti a nyomon követhetőséget, mely kiemelt területe az élelmiszerbiztonságnak.

agrotrend.hu

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.