2020.10.26., hétfő , Dömötör

Szántóföld

2017. március 29. szerda • 11:45

Fazekas: nemzeti fehérjetakarmány-programra van szükség

Dolgoznak már azon, hogy a magyar termőterületet használják a takarmány termelésére.

Az állattartás fehérjeszükségletét döntően amerikai importból fedezi az ország, a génmódosított (GMO) élelmiszerek kiváltásához egy nemzeti fehérjetakarmány-programra van szükség - mondta Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter az M1 aktuális csatorna szerda reggeli adásában. Hozzátette: dolgoznak már azon, hogy a magyar termőterületet használják a takarmány termelésére.

Fotó:Pixabay

Az elmúlt évben másfélszeresére nőtt a GMO-mentes szója vetésterülete, de az import GMO szója kiváltható más alternatív növények - például a borsó, egyes csillagfürt- és gabonafajták, lucerna, algák - termesztésével is.

A GMO-mentesség a hústermelés szempontjából is fontos, az elmúlt években a külső és belső piacon is felértékelődtek a bio és nem génmódosított élelmiszerek. Hangsúlyozta, hogy Magyarország GMO-mentességének megőrzése elsőrendű nemzeti érdek, amelyet az alkotmány is garantál.

Fazekas Sándor a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában elmondta: génmódosított növényeket Magyarországon nem lehet termeszteni, de a takarmányozáshoz szükséges fehérje jelentős részét mégis GMO szójaimportból fedezzük, ez az egész Európai Unióban 400-500 ezer tonnára tehető.

agrotrend.hu / MTI

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.