2022.07.07., csütörtök , Apollónia

Szántóföld

2022. április 16. szombat • 13:18

Fellendült a román kukoricaexport

Tizenkét százalékkal haladja meg az elmúlt öt év átlagát az idei romániai kukoricatermés. Erről az Egyesült Államok mezőgazdasági minisztériumának (USDA) jelentése alapján számolt be az Economica.net román gazdasági portál.

Becslések szerint 2022-ben 13,7 millió tonnányi lesz a kukoricatermés Romániában, amely Franciaország után a második legnagyobb euró­pai termelő. Idén Románia nagy valószínűséggel megelőzi Franciaországot, s az első számú európai exportőrré válik. Romániában a szántóföldek 73 százalékán főleg kukoricát, búzát, napraforgót és repcét termesztenek.

Kukoricából globálisan hatmillió tonnás hiányra számítanak az amerikaiak az ukrajnai háború miatt. Ukrajna a világ negyedik legnagyobb kukoricaexportőre volt tavaly, 33,5 millió tonnával, Oroszország pedig a hatodik helyen állt a kivitelben. 

Fotó: Magyar Nemzet

A gazdasági előrejelzések szerint az Európai Unió­ban nem lesz hiány kukoricából, mivel a huszonhét tagállam összességé­ben többet termel, mint amennyit fogyaszt. A tavalyi termésből idén februá­rig 16,22 millió tonnát exportált az EU, amihez Románia 4,64 millió tonnával járult hozzá.  A világ első számú kukoricaimportőre Kína, megelőzve Mexikót és Japánt. Az USDA szerint a megcsappanó ukrán és orosz kivitelt nem tudja majd ellensúlyozni, hogy várhatóan Ausztrália és India is növelni fogja az exportját.

A román kukoricának jót tett a déli és délkeleti területeken lehullott csapadékmennyiség. 

Közben nyugaton, a Temesvár és Arad környéki vidékeken a hőség és az aszály miatt mérsékelt volt a termelés, ami megakadályozta az országos terméshozamok további növekedését – áll az amerikai jelentésben. Romániában a korlátozott öntözés, valamint a gyakori forró, száraz nyár miatt ingadozik a kukoricatermés.

A Ziarul Financiar napilap egy korábbi beszámolója szerint a kiemelkedő kukoricatermés ellenére az utóbbi évtizedekben a romániai mezőgazdaság gazdaságon belüli súlya folyamatosan csökkent, harminc évvel ezelőtt még huszonöt százalék körüli volt. Ugyanakkor a nyugat-európai országokhoz képest Romániában még mindig nagy súlyú a mezőgazdaság a foglalkoztatottságban: a munkavállalók huszonkét százaléka dolgozik az ágazatban.

agrotrend.hu / Magyar Nemzet

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.