2022.01.26., szerda , Vanda, Paula

Szántóföld

2016. augusztus 11. csütörtök • 07:36

Feltámadhat a hazai kendertermesztés

Újjáéledhet a korábban szebb napokat látott hazai iparikender-termesztés. Az agrártárca rendeletmódosításával a gazdálkodók legálisan foglalkozhatnak a pszichoaktív tetrahidrokannabinol (thc) hatóanyagot alacsony koncentrációban tartalmazó, ipari felhasználásra szánt növény termesztésével. A kenderre egyre nagyobb igény van Nyugat-Európában a textilipar, az építőipar, illetve a szépség- és egészségipar területén is.

Újraszabályozná az ipari célú kendertermesztést és -nemesítést a Földművelésügyi Minisztérium. A Kormány.hu-n megjelent rendelettervezet elsősorban az alacsony tetrahidrokannabinol-tartalmú kenderfajta fogalmát és termesztésének feltételeit pontosítja. Ezáltal lehetőség nyílhat arra, hogy a gazdálkodók szabadon foglalkozzanak a haszonnövény termesztésével.

A módosítás szerint a gazdálkodók csak fémzárolt vetőmagot használhatnak, a termesztést pedig - akárcsak a mák esetében - be kell jelenteniük a kormányhivatalokban. A hatóság a bejelentett adatokról termesztési igazolást állít ki, egyúttal tájékoztatja e tényről az illetékes megyei rendőr-főkapitányságot is. Mindezzel a termelők védelme mellett az alacsony thc-tartalmú kender termesztése is átláthatóvá és könnyen ellenőrizhetővé válik. Így feljelentés esetén egyszerűen, a nyilvántartás alapján tisztázható, hogy a termesztés jogszerűen folyik-e, és a hivatalból indított rendőrségi eljárás is mellőzhető az ilyen esetekben. Korábban előfordult ugyanis az, hogy az ipari kendert termesztő gazdával szemben a rendőrség eljárást kezdeményezett.

A tervezet a nemesítés feltételeit is tisztázza, korábban ugyanis a rendkívüli eredményeket elérő tevékenységnek nem volt jogszabályi alapja. A nemesítést, valamint a gyógyászati, gyógyszeripari fajtakísérletet zárt és őrzött területen, a megfelelő engedélyek birtokában lehet végezni. A módosítás a kísérletbe vonható, magas thc-tartalmú fajták sorát is kiszélesítené. Az agrártárca tájékoztatása szerint a tervezet társadalmi egyeztetés alatt van.

Magyarországon ma mintegy harminc-negyven hektáron foglalkoznak kendervetőmag termesztésével a gazdálkodók, míg az ipari felhasználásra további kétszáz hektáron vetettek az idén a haszonnövényből. Az ágazat szereplői szerint rövid távon akár a többszörösére is emelkedhet a növény termőterülete. Ebben nagy szerepe lehet az ipari felhasználás növekvő mértékének is, hiszen a bővülő kereslet hatására egyre nagyobb területen foglalkozhatnak kendertermesztéssel a gazdálkodók.

A földművelésügyi tárca szerint néhány évtizeddel ezelőtt Magyarország is kendernagyhatalom volt, a hazai nemesítés és -termesztés világszínvonalú eredményeit, világhírű kutatóinkat a globális piacon mindenhol nagy tisztelet övezte, munkásságukat a mai napig ismerik és elismerik. Bár a XX. század végén a gazdasági hatások a kendertermesztést és -nemesítést mellékvágányra terelték, a kiváló tulajdonságokkal bíró növény mellett elkötelezett termelők szeretnék újjáéleszteni e korábban szebb napokat látott ágazatot. Ezen törekvésüket pedig a piaci kereslet is visszaigazolja. A kenderből készített termékek előtt hatalmas lehetőségek állnak, hiszen az élelmiszer- és kozmetikumgyártás mellett a papír- és a textilipar, az építő- és az autóipar, valamint az állattenyésztés is egyaránt igényli a kenderből készülő termékeket.

agrotrend.hu / magyaridok.hu

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.