2022.08.11., csütörtök , Zsuzsanna, Tiborc

Szántóföld

2021. október 05. kedd • 13:23

Figyeljünk oda a talajra!

Németország évtizedek óta nagy figyelmet fordít a talajaik védelmére, mely érdekében – hazánkhoz hasonlóan – már a múlt században megalkotta a talaj védelmét szolgáló törvényét. 2000 októberében a német Bundestag kérésére a szövetségi kormány időszakosan jelentést nyújt be a Bundestagnak a talajvédelem terén szövetségi és állami szinten elért eredményekről. Az alábbiakban bemutatott 5. talajvédelmi jelentés tartalma átolvasásra, átgondolásra érdemes elemeket tartalmaz (a korábbi jelentéseket 2002-ben, 2009-ben, 2013-ban és 2017-ben fogadták el).

Tudjuk, s a jelentésben foglaltakat csak megerősíteni lehet, miszerint a talajok képezik az élelmiszereink alapját, szűrik és tárolják a vizet, élőhelyet biztosítanak számos faj számára, és szén-dioxid-elnyelőként szolgálnak. Nélkülözhetetlenek a biológiai sokféleség megőrzéséhez és végső soron egészségünkhöz is. Röviden, a talajvédelem létfontosságú. Kihangsúlyozza a jelentés a talajok sokrétű ökológiai szolgáltatásait (a vízháztartás és ezáltal az ivóvízellátás biztosítása, a talajélet megtartásával, javításával, szervesanyagok helybenhagyásával a széndioxid megkötéssel a klímavédelem fokozható). Nagyon fontos a talajerózió csökkentése, és figyelmeztetett az új generációs szennyezőkre is (a talajokban felhalmozódó és nehezen lebomló szerves fluorvegyületekre).

fotó: pxhere.com

A talaj fontos szerepe okán célzott védelmet és fenntartható földhasználatot igényel. Ezen célok érdekében támogatásokat kell eszközölni.

Elgondolkodtató azon megállapítás is, miszerint Németországban a földterületek beépítése – autóutak, ipari és lakóövezetek stb. - 2016-2019 között továbbra is erős ütemben zajlott (52 hektár/nap), így a 2030-ra kitűzött napi 30 hektáros szint eléréséig még sok teendőjük van. A célok elérése érdekében a kormány a már beépített, vagy elhagyott ipari területek felhasználását ösztönzi a megújuló energiaparkok (pl. naperőművek) létesítésére, a mezőgazdasági területek helyett. (Megj: Magyarországon is megfigyelhetők ezek a folyamatok. Az 1960 -es években jellemzően 7 millió hektár feletti mezőgazdasági hasznosítású területeink mára 5,3 millió hektárra zsugorodtak.)

agrotrend.hu / NAK

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.