2021.05.09., vasárnap , Gergely

Szántóföld

2019. április 22. hétfő • 09:08

Fókuszáljunk a levélbetegségekre!

Az enyhe téli időjárás, a némi hótakaró ellenére, országos viszonylatban, rendkívül vegyes képet mutatnak a kalászosok. Vannak jól telelt, erős állományok, de ugyanakkor találkozhatunk a késői vetés vagy őszi csapadékhiány miatt gyengébben fejlett állományokkal is.

Nehéz feladat olyan technológiát ajánlani, amely minden területen egyformán, sikeresen alkalmazható. Különösen igaz ez akkor, ha a gazdaságossági szempontokat is figyelembe vesszük. Az elmúlt évek ,,nyomott,, felvásárlási árai okán alaposan át kell gondolnunk, mi az a költségszint ami elfogadható még a termelő számára.


fotó: Pixabay

Fontos szempont, annak meghatározása, hogy hányszor védekezzünk gombabetegségek ellen, és milyen típusú készítményekkel? Szükséges-e a levélbetegségek elleni védelem vagy koncentráljunk kizárólag a kalászvédelemre?

Hosszú évek tapasztalatai azt igazolják, nem kérdés, hogy szükséges-e a levélbetegségek elleni védelem.

Az elmúlt években jelentős kártételt okoztak a legfontosabb levélkárosító gombafajok,

  • 2014-ben országosan jelentkezett a sárgarozsda
  • 2015-ben a szeptória okozott komoly levélveszteséget
  • az utóbbi években lisztharmattal és vörösrozsdával is  találkozhattunk.


Sárgarozsda fertőzés, szeptória fertőzés és vörösrozsda fertőzés- : fotó: Arysta LifeScience

Tehát az igazi kérdés nem az, hogy védekezzünk-e? A fókusz inkább a megfelelő készítmény kiválasztására irányuljon!

Néhány tanács a sikeres szerválasztáshoz:

Ma már olyan széles a szerválaszték a búza gombabetegségek elleni készítményekből, hogy minden problémára több megoldás is választható. Sajnos sok esetben mégsem azok kerülnek kipermetezésre amelyek a leghatékonyabbak, főleg a költséghatékonyság dominál.
Mire is gondolunk konkrétan?

A levélbetegségek elleni védekezés során sok esetben nem azt a kérdést kell feltennünk,
hogy mivel védekezzünk, hanem azt, hogy mikor.

Amennyiben tudatosan törekszünk a megelőző jellegű (preventív) védekezésre, akkor jó eséllyel lényegesen alacsonyabb költségszint mellett érhetünk el jobb eredményt. Ilyen esetben a szerválasztásnak arra kell irányulnia, hogy erős preventív, azaz megelőző hatással rendelkező hatóanyagokat válasszunk.

A magas költségszintet képviselő, általában két felszívódó típusú hatóanyagot tartalmazó készítmények ilyenkor gyakran feleslegesek, erős kuratív, gyógyító hatásra ilyenkor nincs szükség.

Szakmai és gazdaságossági szempont tekintetében akkor hozunk jó döntést, ha a szárbaindulást követően, egy erős preventív hatású készítményt juttatunk ki, amely képes a levélfelületre jutó spórák csírázását hosszú időn át gátolni. A későbbiekben, a zászlóslevél megjelenése időszakában pedig egy erős gyógyító hatású készítményt használunk, amely képes blokkolni az esetleges fertőzéseket a lappangási időszak alatt is.

A szárba induláskor végrehajtott kezelés esetében, ideális választás az Arysta kft. által forgalmazott Emerald Star készítmény, amely tetrakonazolt és klórtalonilt tartalmaz.

Az Emerald Star egyesíti a két hatóanyag kedvező tulajdonságait, erőteljes preventív hatással rendelkezik,
gyorsan felszívódik a növény belső szöveteibe, ahol könnyen szállítódik.

Felszívódó hatóanyagának köszönhetően az érzékeny kórokozókkal szemben kuratív és eradikatív módon is hat. Hosszú hatástartam és széles hatásspektrum jellemzi a készítményt.


Az Emerald Star hatásspektruma- ábra: Arysta LifeScience

 Felhasználási javaslatunk őszi búzában:

Az Emerald Star őszi búzában való felhasználását elsősorban a lisztharmat és a különböző levélbetegségek ellen javasoljuk. A korai időszakban, az egy-két nóduszos állapotban kijuttatva elsősorban a lisztharmat, a zászlóslevél kiterülése és a virágzás kezdete közötti időszakban viszont az őszi búza levélbetegségei - szeptóriás levélfoltosság és rozsdabetegségek - elleni védekezésre használhatjuk eredményesen.


Az Emerald Star hatékonysága az őszi búzát megbetegítő kórokozókkal szemben- ábra: Arysta LifeScience

A levélbetegségek jelentőségének növekedésével egyre nagyobb hangsúlyt kell fektetnünk az ellenük való védekezésre. Ebben hasznos segítséget jelenthet számunkra az Emerald Star amely hatásspektruma és kedvező ár-érték aránya révén fontos eleme lehet a korai levélbetegségek elleni védelemnek.

További információkért keressék fel az  Arysta Magyarország honlapját!

Nádudvari Éva

marketing manager

agrotrend.hu / Arysta Magyaroszág

(X)                   

 

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.