2021.09.17., péntek , Zsófia

Szántóföld

2020. november 25. szerda • 16:10

Folyamatos a kormány agrár reformja

Terítéken az őstermelők és családi gazdálkodások.

A kormány az intézkedései által elkötelezett az agrárszektor fejlesztéseit illetően. Kulcskérdés az élelmiszer önrendelkezésünk, főleg a jelenleg is kritikus, koronavírus-járvány sújtotta időszakban: a magyar mezőgazdaság hozzávetőleg 30 millió ember ellátását tudná biztosítani, a kiváló minőségű, hazai környezetben megtermelt élelmiszerrel, a sok esetben nem megfelelő minőségű, import áruk helyett.

Az Agrárminisztérium ezért kampányt is indított a hazai termékek népszerűsítésére: a magyar áruk választása a magyar munkahelyeket védi. Emellett csökkenthetjük Magyarország függőségét, erősíthetjük a magyar gazdaságot és a környezetet is jobban kímélhetjük, ha a külföldről behozott, gyakran több ezer kilométert utazó áruk helyett a magyar termékeket választjuk.

Fotó: wikimedia

A másik ok az lehetett, hogy a magyar gazdatársadalom elöregedő, a generációváltás miatt is szükségszerű volt a gazdálkodási és adózási formák rendbe tétele. A múlt héten így elfogadták az őstermelőket, családi gazdálkodókat, valamint az agráradózást érintő kulcsfontosságú reform programot: a 2021. január 1-én hatályba lépő törvénynek köszönhetően sokkal kedvezőbb működési és adózási környezetben folytathatják tevékenységüket a magyar agrárvállalkozások, miután a Parlament elfogadta a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) által kezdeményezett programot. Az új alapokra helyezett mezőgazdasági működési formák, az egyszerűbb és kedvezőbb adókörnyezet, átláthatóbbá, fehérebbé teszi a gazdaságot, és hozzájárul a hazai élelmiszertermelők versenyképességének növeléséhez. 

A jövő év első napjától három szervezeti forma mentén alakul a családi gazdálkodások szabályozása: őstermelők, őstermelők családi gazdasága (ŐCSG), és a családi mezőgazdálkodási társaságok (CSMT). Vizsgáljuk meg a változásokat, a teljesség igénye nélkül.

Őstermelők

  • Megszűnik a fizikai őstermelői bizonyítvány, és a betétlap érvényesítési funkciója.
  • A kistermelők kategóriája is megszűnik, az új szabályok vonatkoznak rájuk is.
  • Az őstermelők tevékenységi köre kibővül a kiegészítő tevékenységgel. Az ezekből származó bevétel a teljes őstermelői bevétel negyedét, azaz 25%-át teheti ki.
  • Évi 600 ezer forintról az éves minimálbér felére, megközelítőleg 1 millió forintra nő azon értékhatár, amelyet el nem érő éves bevétel esetén az őstermelőnek nem kell jövedelmet megállapítania, azaz nem kell személyi jövedelemadó bevallást készítenie. Ezen értékhatáron felül az őstermelők kétféle adózás – az átalányadózás és a tételes költségelszámolás – közül választhatnak.
  • Átalányadózás esetén az eddigi 8 millió forintos kvázi adómentes határ az éves minimálbér ötszörösére, megközelítőleg 10 millió forintra nő. A következő lépcsőfok ennek a kétszerese, a jelenlegi minimálbérrel számolva körülbelül 20 millió forint – eddig van lehetőség kedvezményes átalányadózásra. Ennél nagyobb árbevételnél már tételes költségelszámolásra kell áttérni.
  • Kedvező változás, hogy az adómentes sáv átlépése esetén csak az afeletti összegre vetítve kell megfizetni az adót. Az őstermelői tevékenységgel összefüggésben folyósított támogatások nem minősülnek bevételnek, azok adómentessé válnak.

Őstermelők családi gazdasága (ŐCSG)

A jelenlegi közös őstermelői tevékenység és a családi gazdaság egyesített formája az őstermelők családi gazdasága, jövő évtől ez a működési forma áll rendelkezésre a közösen tevékenykedő hozzátartozók számára. Adózásuk az őstermelőknél megszabott értéket többszörözi a résztvevők számával, a kedvezményes adózás felső értékhatára viszont nem haladhatná meg a 4 személyre számított összeget, tehát jelenleg a megközelítőleg 80 millió forintot.

Családi Mezőgazdálkodási Társaság (CSMT)

Új minősítő kategória jön létre a társasági formában működő gazdaságok számára. A minősítést azon gazdasági társaság, szövetkezet vagy erdőbirtokossági társulat kaphatja meg, aminek tagjai egymással hozzátartozói láncolatban állnak, valamint kizárólag mező-, erdőgazdasági és kiegészítő tevékenységet folytatnak. A minősítést a Nemzeti Agrárgazdasági Kamaránál kell majd kérelmezni. A CSMT-k tagjai számára a termőföld-adásvételeknél és -haszonbérleteknél kedvező elővásárlási, illetve előhaszonbérleti lehetőség biztosított. A gazdasági társaságokból – függetlenül attól, hogy rendelkeznek-e CSMT-minősítéssel vagy sem – adófizetés kötelezettsége nélkül kivehető

  • a normatív támogatásként kapott összeg,
  • a saját földért kapott bérleti díj,
  • és a társaság által legalább 15 évig használt föld vételára vagy tőketörlesztése.

Az ilyen módon mentesített jövedelem ugyanazon gazdaság esetén adóévenként nem haladhatja meg az 50 millió forintot. A CSMT-k ezeken felül kedvező földhasználati szabályozást és különböző illetékmentes eljárásokat is kapnak (szívességi földhasználat,  ajándékozási illetékmentesség).

A Kalocsa környéki gazdálkodóknak is azt javaslom, hogy tájékozódjanak bővebben a könyvelőjüknél/szaktanácsadójuknál/falugazdásznál a nagyfokú változásokról, valamint a NAK a közeljövőben rendezvényekkel, kiadványokkal, online kalkulátorral segíti az eligazodást a működési formák között. Az egyik ilyen segítséget a gazdálkodók itt találják: https://miniapp.nak.hu/csg/.

Szigeti Tamás

agrármérnök-agrárközgazdász

 

                                                                                             

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.