2023.02.02., csütörtök , Karolina, Aida

Szántóföld

2022. július 20. szerda • 07:31

Folyékony tápanyagokra kell átállni!

Nemcsak jobban működnek, de sokkal több lehetőséget is rejtenek.

Az egyre szélsőségesebb időjárás, valamint a talajok romló tápanyag- és vízszolgáltató képessége a tápanyagpótlást a folyékony termékek felé tolja el. A folyékony tápanyagok használatával olcsóbban, biztonságosabban és magasabb szakmai színvonalon lehet termelni.

Folyékony nitrogén

Talán senki előtt nem újdonság ma már az UAN- (Nitrosol, Nikrol, DAM stb.) oldat. Folyékony nitrogén-oldatot egyre több helyen használunk, így lehetőségünk van a nitrogén mellett más tápanyagok kijuttatására. Az UAN-oldatot mindig kénnel együtt (pl. ATS) használjuk. A növényeink sokkal több ként igényelnek, valamint a nitrogénfelvételt is el tudjuk nyújtani. A kén mellett szinte bármit tehetünk az UAN-oldatba, mikroelemeket, magnéziumot, de foszfort és káliumot is.

Tegyük a talajba!

Nagyon gyakran a folyékony kénes nitrogént állományba, fejtrágyaként használjuk. Sokkal sikeresebb, ha már a vetés előtt a talajba dolgozunk egy jelentősebb mennyiséget. Így akkor is nitrogénhez jut a növény, amikor még száraz a talaj, vagy a tél végi fejtrágyát nem mossa be a csapadék. A talajba tett tápanyag párolgási vesztesége minimális, kimosódás veszélye pedig évek óta nem áll fenn.

Folyékony és szervesanyag-alapú NPK

A szilárd, sok vizet igénylő és talajt romboló szilárd komplex műtrágyák helyett használjunk oldott és a talajéletet is javító, szervesanyag-alapú NPK-t. Azonnal tápanyaghoz jut a fiatal növény, olyanokhoz is, amiket eddig nem pótoltunk. A magas cukortartalmú Vulcan Folyékony NPK pedig a talajéletet is javítja, körforgásban tartva a tápanyagokat. Hosszú távon pedig azon a talajon lesz kisebb a termés ingadozása, amelyben bomlik a szár, a foszfort mobilizáljuk, a nitrogént a talajbaktériumok is képesek kötni.

Lombtrágyaként is használhatóak

A folyékony és nagy koncentrátumú nitrogén- és NPK-alaptrágyák kis dózisban lombtrágyaként is használhatóak. Ha betartjuk a permetezés szabályait (melegben, túlzott napsütésben nem permetezve) és a megfelelő koncentrációt (általában 5–15%), akkor olcsó lombtrágyát „csinálhatunk” a folyékony talajtrágyából. Ilyen esetekben egy-egy hatóanyagot érdemes még hozzáadni (pl. magnézium, bór, réz stb.), amelyből az adott növény vagy talaj kiegészítésre szorul.

Bővebb információért hívja a területileg illetékes szaktanácsadókat!

info@vulcanagro.hu

www.vulcanagro.hu

(X)

 

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.