Gazdálkodás

Szántóföld

Fontos a takarmányhasználat hatékonysága és biztonsága is

A takarmányokat érintő innovációs lehetőségekre és a gazdákkal együttműködés fontosságára hívta fel a figyelmet Kis Miklós Zsolt, a Copa-Cogeca alelnöke az Európai Takarmánygyártók Szövetségének brüsszeli konferenciáján. A takarmány-előállítás és -gyártás az élelmiszerlánc szerves része is.

A takarmányipar innovációs lehetőségeiről tartottak konferenciát június 9-én Brüsszelben, az Európai Takarmánygyártók Szövetsége (a FEFANA és a FEFAC) rendezésében. Kis Miklós Zsolt, a Copa-Cogeca – az európai gazdák és szövetkezetek érdekképviseleti szervezete – és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara alelnöke az unió mezőgazdaságának versenyképességi kulcstényezőiről tartott előadást. Ennek keretében felhívta a figyelmet a takarmányokat érintő innovációs lehetőségekre és a gazdákkal együttműködés fontosságára.

Mint fogalmazott, az európai mezőgazdaságnak a jövőben is komoly kihívásokkal kell szembenéznie, köztük a – túlnépesedésből adódó – növekvő kereslettel az állati eredetű élelmiszerek iránt. További ilyen kihívások a globalizáció okozta változások a fogyasztási szokások területén, ami szintén az állati takarmányban használandó növényi fehérje iránti keresletnövekedéshez vezet. Az Európai Unió pedig e téren rendkívüli mértékben függ az importtól, hiszen az állati takarmányhoz szükséges szójaliszt 70 százalékát Dél-Amerikából importálja.

Kiemelten fontos, hogy mindezen kockázatokra milyen lépéseket tervezünk és teszünk – hangsúlyozta Kis Miklós Zsolt. Elmondta: a kutatási igények összehangolása és gyakorlati alkalmazása miatt szoros kapcsolatot kell tartani a gazdákkal, be kell vonni őket az elképzelések kidolgozásától az azok megvalósításáig tartó folyamatba. Ebben fontos szerep hárul a tanácsadási szolgáltatásokra, a képzésre és a pénzügyi támogatásokra is. Továbbá javítani kell a termelékenységet, és fokozni a gazdák alkalmazkodó-képességét a piaci jelzésekhez és a fogyasztói elvárásokhoz.

Az alelnök kiemelte a körkörös gazdaság koncepciójának fontosságát, amelyben kulcsfontosságú az állati és növényi eredetű melléktermékek takarmányozási célú felhasználása. Emellett a gazdák már komoly erőfeszítéseket tesznek az élelmiszerpazarlás ellen is. Felhívta a figyelmet arra is, hogy nem szabad elfelejteni: a takarmányhasználat hatékonyságának javítása mellett középpontban kell maradnia a biztonságnak.

Kis Miklós Zsolt hangsúlyozta, hogy „együtt gondolkozásra” van szükség, az innováció befogadásához az érintett szereplők közötti bizalom elengedhetetlen. Jelenleg az innováció sokkal gyorsabb ütemben fejlődik, mint a gazdák és a társadalom befogadási képessége, ezért nagyon fontos ebben a folyamatban a megfelelő egyensúly megtalálása.

agrotrend.hu / NAK

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés