2022.05.26., csütörtök , Fülöp, Evelin

Szántóföld

2016. augusztus 26. péntek • 11:04

Fordulat az őszi káposztarepce gyomirtásában

Magyarországon a repce a 4. legnagyobb területen termesztett szántóföldi növényünk. Jól és magas áron eladható korai értékesíthetősége révén jelentősen hozzájárul az adott gazdaság likviditásához és jövedelmezőségéhez. Ugyanakkor a nagy szántóföldi kultúrák közül a legnagyobb ráfordítással termeszthető nyereségesen. A vegetációs időszaka igen hosszú (10-11 hónap) ez alatt folyamatos jelenlétet, nagy szakértelmet, hozzáértést igényel.

fotó: DuPont Magyarország Kft.

Az elmúlt 10-15 évben a repce termesztéstechnológiája több lényegi ponton is érdemben változott. Az extenzív termesztést felváltotta egy igen intenzív technológia. Ennek köszönhetően folyamatosan nő a termésátlag és az évjáratok negatív hatásai is mérséklődtek.

Az elmúlt évek vizsgálati bebizonyították, hogy az őszi káposztarepce maximális terméspotenciáljának kiaknázásához az őszi időszak megfelelő menedzselése elengedhetetlen. Az ősz folyamán biztosítanunk kell a repce folyamatos, zavartalan fejlődését, úgy hogy közben a túlfejlődést elkerüljük.

Az intenzív technológiában a fajtarepcék termesztése gyakorlatilag megszűnt, helyüket a hibridek vették át. Ennek következtében az optimális vetésidő előbbre; augusztus vége szeptember legelejére tevődött (a repce nem őszi vetésű növény). Alacsonyabb tőszámmal (200-250 ezer termőtő/ha) termesztjük valamint a sűrű soros vetések háttérbe szorulnak és helyettük, mellettük egyre terjednek a 38-45-50-76 cm (strip-till) sortávolságú technológiák.

A fent említett változások a repce gyomnövényeire is kedvező hatással vannak. Ebben a helyzetben a repce gyomirtása egy átgondolt, összetett feladat, ami már az előveteménynél kezdődik.

Az elővetemény (általában kalászos) gyomirtására ne használjunk a repcére esetleg káros utóhatással rendelkező készítményt. Sajnos nem sok ilyen van.

Tarlóhántás után a tarlóápolást vegyszeresen glifozáttal végezzük el. A tarlón történő gyomirtás még mindig a legolcsóbb és leghatékonyabb eljárás, különösen csapadékos nyáron (az idei ilyen) az árvakelés és az évelő gyomok ellen is.

A repce a vetés utáni 1-2 hónapban gyakorlatilag gyomelnyomó képességgel nem rendelkezik . A fordulópont 4-6 leveles állapotban (inkább 4) következik be, a gyomos 4 leveles repce már jelentős termésveszteséget szenved el. A korai gyomosodás kihat az egész vegetációra. Így a legfontosabb feladat a gyomkonkurencia minél korábbi kiiktatása.

Erre leghatékonyabbak a korai posztemergens technológiák, a repce 2-4 leveles állapotában a gyomok kelő-2-4 leveles fenológiájáig elvégzett kezelések.

A kép előterében kezeletlen repceállomány, háttérben a gyomirtott állomány: Salsa* 20 g + Ikarus** 0,3 l/ha + Trend* 0,1%,  Debrecen-Látókép, 2016. június 22. – fotó: DuPont Magyarország Kft.

Erre a feladatra kínál megoldást a KITE új repcegyomirtási csomagja, a Salsa* 75 DF + Ikarus**. A két készítmény nemcsak kiegészíti egymást, hanem szinergistaként viselkednek. A szinergizmus legmarkánsabban a pásztortáska (Capsella bursa-pastoris) és a tyúkhúr (Stellaria media) esetében nyilvánul meg.

Csomag tartalma (10 ha):

  • Ikarus** 3 liter
  • Salsa* 200 g
  • Trend* 2 liter

Ikarus** (40 g/l aminopiralid, 80g/l pikloram, 240g/l klopiralid)

Az Ikarus** jól használható az őszi káposztarepce 2-4 leveles állapotában a korai gyomosodás kikapcsolására, amikor a gyomnövények tömegesen a kultúrnövénnyel együtt kelnek. A magról kelő kétszikű gyomnövények 2-4 leveles, a ragadós galaj (Galium Aparine) 1-3 levélörvös állapotában, a mezei acat (Cirsium arvense) a tőlevélrózsás állapotában a legérzékenyebb a készítményre.

Salsa* 75 DF (750g/kg etametszulforon metil)

A Salsa* olyan posztemergens herbicid, mely kiváló hatékonyságú a kétszikű gyomnövények, köztük a nehezen irtható fajok ellen is, pl.a serbforrasztó zsombor (Descuraina sophia), vadrepce (Sinapis arvensis), mezei tarsóka (Thlaspi arvense). Továbbá kiváló szelektivitással rendelkezik, ezáltal nem kell tartanunk az esetleges fitotoxicitástól, valamint alacsony dózisával kevésbé terheli a környezetet.

KITE által javasolt növényvédelmi technológia:

A csomagot a repce 2-4 leveles fenológiai állapotától lehet kijutatni. A kijuttatás időzítésében a gyomok fejlettsége a meghatározó, mivel a csomag egyáltalán nem fitotoxikus. A megfelelő hatékonyság érdekében legalább 10 °C fok szükséges.

A magról kelő kétszikű gyomnövények 2-4 leveles, állapotban a legérzékenyebbek a készítményre. Amennyiben a gyomok fejlettsége (sebforrasztó zsombor, pásztortáska) meghaladta ezt a fenológiai állapotot, érdemes a Salsa* dózisát 20 g/ha-ról 25 g/ha emelni.

A magról kelő egyszikű gyomok (beleértve az árvakelésű gabonát is) ellen szükséges a repcét szuperszelektív egyszikűirtóval kezelni.

Gyomirtáson túl az ősz folyamán figyelmet kell fordítani a kártevőkre (repcedarázs álhernyója, különböző bolhafajok), és időben (4-8 levél) végezzük el a regulátoros kezeléseket, különös figyelmet fordítva az egyes vegyszerek keverhetőségére.

Az így menedzselt repce ősz végére homogén zárt állományt alkot, a gyökérnyak átmérője eléri vagy meghaladja az 1 cm-t, a gyökérzet legalább 30 cm mélységig lehatol. A csúcsrügyek viszont maximum 2-2,5 cm vannak a talajfelszíntől. Amennyiben ezt elértük, akkor megtettünk mindent az ősz folyamán annak érdekében, hogy aratáskor 5 t/ha-os adatokat lássunk a hozamtérképeken.

Szerző: Hadászi László
fejlesztési és szaktanácsadási igazgató, KITE Zrt.

*A Salsa és Trend a DuPont márkaneve
**Az Ikarus a Dow AgroSciences márkaneve
A növényvédő szerek felhasználása előtt olvassa el és kövesse a termék csomagolásán lévő címke felhasználási utasításait.

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.