2021.04.12., hétfő , Gyula

Szántóföld

2021. április 08. csütörtök • 15:10

Online fórumot tartottak a Bács-Kiskun megyei ifjú gazdálkodók részére

A vírushelyzet miatt az Ifjú Gazdák Bács-Kiskun megyei gazdaköre szervezésében online került sor az Ifjú gazdák gazdafórumára, melyen a gazdálkodókat érintő aktuális kérdésekről esett szó.

Az Agrárminisztérium, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a MAGOSZ munkatársai és szakemberei hozzászólásaikban az agrár generációváltás fontosságát és a fiatal gazdálkodók támogatását hangsúlyozták.

Papp Zsolt György az Agrárminisztérium helyettes államtitkára az idei pályázati lehetőségekről szólva kiemelte: számos lehetőség adódik az idei és a jövő évben az agrárium fejlesztésére. Az erre fordítható forrás pedig történelmi léptékű, összesen mintegy 7500 milliárd forint áll rendelkezésre, az Európai Unióban példa nélküli 80 %-ra emelt hazai társfinanszírozásnak köszönhetően.

Fontos szempont, hogy az idei pályázatoknál a hibákból tanulva felgyorsítják a bírálati időt, ami nagymértékben hozzájárul a megvalósítási arány javításához.

Az online fórumon felszólalt még Jakab István a MAGOSZ elnöke valamint Cseh Tibor a MAGOSZ főtitkára, illetve Gáspár Ferenc az agrárkamara Bács-Kiskun megyei elnöke és Gubán Gyula a MAGOSZ megyei elnöke is. A résztvevők az állattartó telepek korszerűsítéséről, a mezőgazdasági kisüzemek támogatásáról, az AKG/ÖKO pályázati hosszabbításról, kertészeti és precíziós fejlesztésekről valamint a vízgazdálkodási és öntözési közösségeket érintő pályázatokról is hallhattak. A fórumon Szabó Gábor a NAV Dél-Alföldi Tájékoztatási Osztályának munkatársa az őstermelői változások gyakorlati megközelítéséről beszélt és ismertette az új őstermelői formák legfontosabb változásait is.

Az előadások után szakmai kérdéseket lehetett feltenni a törvényalkotóknak, majd ezek megválaszolása után kötetlen beszélgetésre is lehetőség adódott.

agrotrend.hu / Ifjú Gazdák Bács-Kiskun Megyei Gazdaköre

 

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.