2021.09.27., hétfő , Adalbert

Szántóföld

2020. augusztus 05. szerda • 11:25

Gabonapiaci drágulás a láthatáron

Nemcsak kevesebb búza terem idén, de lényegesen gyengébb a minőség is.

A vége felé tart Tolna megyében is az őszi búza aratása is, az őszi árpa vágását pedig már két hete befejezték. A közel negyvenhétezer hektáron termelt őszi búza termésátlaga hat tonna körül van hektáronként, ami az országos eredményekhez viszonyítva a jobbak közé sorolandó – írja a Teol.hu. Békésben és Pest megyében négytonnásak az átlagok, a legjobb eredményt pedig Vas megyében értek el 6,4 tonnával.

Fotó: pikist.com

A szakemberek szerint mindemellett lényegesen gyengébb az idén a búza minősége, ezért a malmoknak nehezebb összeszedniük a lisztnek valót. Emiatt kettészakadhat a piac, az étkezési gabona már drágul – valószínűsíthetően újabb lisztáremelést generálva –, a takarmánybúza viszont olcsóbb lehet.

A gyengébb termés oka, hogy kedvezőtlen volt az időjárás a búzatermesztéshez, a tavaszi aszályos időszak után egyszerre zúdult le rengeteg eső, de a kalászosoknak már későn. Az esős időszak annyira lerontotta a földeken maradt búzák minőségét, hogy étkezési célra használható terményt már nem lehet betakarítani.

agrotrend.hu / Infostart

 

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.