2021.08.03., kedd , Hermina

Szántóföld

2017. augusztus 03. csütörtök • 10:18

Gyógyír jégverésre és hőstresszre is

A felsőpáhoki tőzegből készült Huminisz növénykondicionálókkal legalább 12-15 százalékos hozamtöbblet érhető el, segítenek a hőstressz kivédésében, és kiválóan alkalmazhatók jégverést követő kezelésekre is.

Kelemen Zsolt, a Huminisz Kft. területi (Hajdú-Bihar megye) képviselője az agrotrend.hu-nak elmondta: termékeik 70 száázaléka ökológiai gazdálkodásban is felhasználhatók. Két fő csoportra oszthatók: kondicionálókra (Kondisol) és lombtrágyákra (Solvitis). A szinergiahatás érvényesülése érdekében az együttes kijuttatást javasolja.

A Kondisol a Hévíz melletti felsőpáhoki tőzegből, illetve gilisztahumuszból készül. Használatával a növény vízfelvétele és -hasznosítása lényegesen javul. Ezáltal például a hervadáspont több nappal is kitolódik, ami aszály sújtotta időszakokban különösen fontos lehet. Az egyoldalú műtrágyázás vagy a különböző tápanyag-felvételi problémák miatt előálló relatív hiányok kezelésére szintén kiválóan alkalmas. A növényt károsító abiotikus stresszhelyzetek kivédésére is eredményesen bevethető, legyen az fagy, vagy a jégverés, akár tartósan magas hőmérséklet, erős UV-sugárzással. Hőstressz elleni védekezésre megelőző kezelést javasol.

Kelemen Zsolt saját tesztelései közül kiemelte az uborka, a gyümölcsösök és a szőlők kultúrájában elért „nagyon gyors változásokat” – fotó: agrotrend.hu

A nem megfelelő agrotechnika és növényvédelem (például gyomirtás) is jelenthet a növény számára olyan stresszt, amely a termés minőségének és mennyiségének jelentős romlásával járhat. Ezek ellensúlyozására is hatékonyak a Huminisz készítményei – tette hozzá Kelemen Zsolt.

A hatásmechanizmus azon alapul, hogy egy jó kondícióban lévő növény lényegesen ellenállóbb, ez vonatkozik a különféle gombabetegségekre is

– taglalta a területi képviselő. Ezt azért is fontos szem előtt tartani, mert korlátozott a növényvédő szerek felhasználásának lehetősége.

A Kondisolban található humin- és fulvosavak  „nagyon gyorsan és hatékonyan viszik be a mikro-, és makroelemeket, amelyeket aztán a kívánt helyre juttatnak a növényen belül ”. A három Kondisol terméket  (Kondisol, N, B+S) a különböző kultúrák  eltérő igényeihez „igazították”: a nitrogénest például a kukoricához, a Kondisol B+S-t pedig az olajos növényekhez.

Mindezek következtében a Kondisollal legalább 10-12 százalékos hozamtöbblet érhető el. Ezt az elmúlt öt év tapasztalatai igazolják: minden kultúrában, országosan is ezt mutatják az adatok. Ez az a hozamnövelési szint, amelyet a Huminisz bizton vállal.   

A szakember elmondta azt is, hogy a lombon át történő kezelésekkel, a Solvitisszal további finomításokat lehet végrehajtani: például a stresszt csökkenteni vagy bizonyos elemek hiányát mérsékelni.

Vannak a piacon olyan termékek, amelyek hatalmas hozamnövekedéssel kecsegtetnek. A Huminisz ezért is különíti el a hozamnövelést (biostimulálás) és a normál lombtrágyázást, és ráadásul nagyon sok kísérlettel támasztja alá ígéreteit. Mint elmondta, tanácsadóként maga is 10-15 tesztet futtat, a szántóföldi kultúrákon túl gyümölcsösökben, biogyümölcsösökben, zöldségkertekben is. Nemcsak „szemmel értékelnek”, hanem aratáskor, szedéskor pontos méréseket is végeznek, kezeletlen kontroll területekkel összehasonlítva az eredményeket. Ezeket prezentációkon is közzé teszik.

A hatásmechanizmus azon alapul, hogy egy jó kondícióban lévő növény lényegesen ellenállóbb – fotó: agrotrend.hu

Mint hangsúlyozta, ki tudják mutatni, hogyan jutottak a publikált 10-12 százalékos növekedési átlagra, amellyel rentábilissá válik termelőik befektetése, hiszen ez háromszoros-négyszeres megtérülést jelent.

Saját tesztelései közül kiemelte az uborka, a gyümölcsösök és a szőlők kultúrájában elért „nagyon gyors változásokat”. A fulvosavak hatására a szedés okozta hegek nagyon könnyen begyógyulnak – jegyezte meg. Oly módon vitalizálja és teszi ellenállóvá a növényt, hogy tavalyi teszteredményük szerint az uborkának mindössze két növényvédő szeres beavatkozásra volt szüksége.

agrotrend.hu (x)

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.