2022.01.26., szerda , Vanda, Paula

Szántóföld

2016. szeptember 27. kedd • 06:47

Hajdú-Biharban a tritikálé és a lucerna van soron

Hajdú-Bihar megyében is végeztek már a repce vetésével a termelők, most a tritikálé és a lucerna van soron. Őszi búzát a tervek szerint 56 ezer hektáron vetnek a megyében, ez elmarad a korábbi években megszokott mennyiségtől.

Szabó Sándor, Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) Hajdú-Bihar megyei elnöke szerint ennek oka, hogy a nyomott felvásárlási árak miatt a gazdálkodók egy része a búza helyett alternatív növényeket keres.

Fotó: MTI

Hajdú-Biharban a legtöbben inkább a repcét választják, ugyanakkor a lucerna vetésterülete is emelkedni fog, mivel az agrár-környezetgazdálkodási pályázat nyertesei vállalták a termesztését. A búza ára hónapok óta mélyponton van, a hazai tőzsdén jelenleg körülbelül 41 ezer forintot adnak egy tonna malmi búzáért, míg a fizikai piacon 38 ezer forint körül mozognak az árak. Egy évvel korábban még 48 ezer forinthoz közelített az étkezési búza ára.

Halad a betakarítás Hajdú-Bihar megyében is. Szabó Sándor szerint összességében gyengébb termés várható napraforgóból, mint egy évvel korábban. Országosan csaknem 1,8 millió tonnányi napraforgó és mintegy nyolcmillió tonnányi kukorica kerülhet a magtárakba.

agrotrend.hu / magyaridok.hu

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.