2021.02.28., vasárnap , Ákos, Bátor

Szántóföld

2020. május 01. péntek • 08:23

Három új árpafajta a Hauptsaaten vállalattól

Három új árpafajta a Hauptsaaten vállalattól

Németországban március 20-án, a Szövetségi Fajtahivatal (BSA) bejegyezte a kétsoros Valhalla és Jeanie elnevezésű őszi árpa fajtát. Mindkettő takarmányárpa magas vagy nagyon magas terméshozammal és már részt vesz a délnémet fajtavizsgálatokban - jelentette a Hauptsaaten vállalat, amely a fajtákat értékesíti- írj a Top Agrar.

A korai, rövidszárú (növényhossz kifejeződési szint (APS): 3) Valhalla fajta nemcsak komoly szárazságtűréssel rendelkezik, hanem jó stabilitással is, magas ezermagtömeg (APS 8) és hektolitertömeg (APS 7) mellett. A jó szár- és kalászstabilitás is meggyőző. Az összes betegség átlag feletti alaprezisztenciáján túl a Rhynchosporiummal szembeni ellenállását is hangsúlyozni kell. A Hauptsaaten szerint ez érdekessé teszi őket a biogazdálkodásban is.


Jeanie, az egyik új őszi árpafajta a Hauptsaaten cégtől. fotó: Top Agrar

A középkorai érésű Jeanie nagyon magas szár- és átlag feletti kalászstabilitással rendelkezik. A BSA a 3. vagy 4. kifejeződési szinttel értékeli a szár- és a kalásztörésre való hajlamot. Különösen alkalmas jó minőségű takarmány forgalmazására és előállítására, jó osztályozhatósága és kiemelkedő hektoliter tömege miatt. Az ellenállóképességet jellemző tulajdonságok között a fő hangsúly a törperozsdával szembeni ellenállóképességen van, jelenti a Hauptsaaten.

A BSA értékmérő tulajdonságainak leírásában feltűnő az alacsony szemszám/kalász (APS 1). Ezt azonban ellensúlyozhatja a várhatóan magas állománysűrűség (APS 9).

Creative, mint Flex árpa fajta

A többsoros Creative Flex fajta, jelenleg a német EU-tesztben szerepel. Ha az eljárás során sikeresen szerepel, akkor az egész EU-ban forgalmazható és termeszthető lesz.

A stressz- és szárazságtűrő Henriette keresztezés egyrészt korai, magas hozamú takarmányárpa (APS maghozam: 8). Másrészt malátaárpának is felhasználható szerződéses termesztésben - magyarázza a Hauptsaaten. A Creative stabil és erős szalmával rendelkezik, jó hektoliter tömeget (APS 6) kínál magas ezermagtömeggel (APS 6). Az alapvető ellenállóképesség széles spektruma mellett a fajta nagyon jó ramulária-rezisztenciát is kínál.

agrotrend.hu / Top Agrar

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.