2023.03.28., kedd , Gedeon, Johanna

Szántóföld

2022. június 03. péntek • 10:21

Hatalmas érdeklődés övezte a KITE Zrt. nyár eleji bemutatóit

Hagyományosan a nyár elején rendezik meg Nádudvaron és Dalmandon a KITE Zrt. technológiai bemutatóit. Most sem volt ez másképp. Május 24-re és 26-ra esett az esemény, melyen a megszokott tartalom kiegészült a precíziós gazdálkodási megoldások bemutatásával is.

Mielőtt a nézőközönség megtekinthette volna a fajtasorokat – a már megszokott módon – előadásokat hallhattak a mezőgazdaságot érintő legégetőbb kérdésekkel kapcsolatban. A napot Hadászi László innovációs főigazgató nyitotta meg mind a két eseményen, aki az egész európai mezőgazdasági közösséget foglalkoztató – angolul Green Deal névre hallgató – Európai Zöld Megállapodásról, és annak az agráriumra gyakorolt hatásáról tartott előadást.

Elhangzott, hogy az élelmiszerbiztonságnál nem lehet fontosabb a termésbiztonság. Vagyis ahhoz, hogy teljesíteni tudjuk azokat az elvárásokat, melyeket az Európai Unió várhatóan támasztani fog minden tagállammal szemben, és amelyekre 2030-ig kell megoldást találnunk, olyan alternatívákat kell keresnünk a mezőgazdasági termelésben, melyek a környezettudatosság, a fenntarthatóság elveit maximálisan kiszolgálják. Ha a termésnövelő anyagok és a növényvédő szerek felhasználását csökkentenünk kell, akkor meg kell találni azokat a lehetőségeket, amelyek hozzásegítenek bennünket ahhoz, hogy ezek között a körülmények között is sikeres és hasonló hozamokat ígérő növénytermesztést tudjunk végezni.

Meg kell tanulni alkalmazni azokat a technológiai elemeket és termékeket, melyek ma a termelésben még nincsenek a középpontban, de fejlesztésük elindult, töretlen és a nagyobb mezőgazdasági termékgyártók már beillesztették azokat a jövőképükbe. A növényvédelmi technológia mind a műszaki elemek, mind pedig az inputanyagok odalán tartalmaz már olyan termékeket, melyek nem a kémiai, hanem a biológiai vagy a mechanikai védelem módszertanát alkalmazzák. És napvilágot látott már annak a kijuttató eszköznek a prototípusa is, mely egy időben felvételezi a kár- vagy kórokozót, és juttatja ki a növényvédő szert kizárólag a fertőzött területre, jelentősen csökkentve ezzel a felhasznált anyagmennyiséget vagyis valós idejű beavatkozást tesz lehetővé.

Mindezek mellett a precíziós gazdálkodás is szolgálja az uniós elvek megvalósulását. A szükséges és elégséges elv, valamint a növényvédő szerek és műtrágyák differenciált kijuttatása szintén a felhasznált inputanyagot csökkenti.

A következő előadásban Mészáros Gábor rendszerfejlesztési igazgató mutatta be a KITE Zrt. Precíziós Gazdálkodási Rendszerének releváns részeit és egy nagy horderejű bejelentéssel is készült. A PGR PrecZone felületén jelenleg 16 alkalmazás és 3 ingyenes mobilapplikáció érhető el a felhasználók számára. A rendszer egységes adatbázisokon alapul, ahol a tervezéstől a végrehajtásig a termelő minden pontba betekinthet és döntéseket hozhat. A rendezvényen egy gyakorlati példán keresztül nézhették végig az egybegyűltek, hogyan zajlik a termőképesség alapján történő technológiai tervezés folyamata.

Első lépésként a felhasználók az adatbetöltőkön keresztül feltölthetik tábláik kontúrjait és a hozzá tartozó információkat. A magas térinformatikai szaktudást igénylő feladatokat, mint a termőképesség meghatározása 10x10 m-es rácshálóban, vagy a legújabb fejlesztésű multipoligonos zónázás és azt követő hozamcél meghatározást a KITE szaktanácsadói végzik és a kész térképeket töltik be az adatbázisba. A georeferált talajmintázást 10 automata talajmintavevő autóval végzik a KITE szakemberei, a mintázás folyamatát, illetve a laboreredményekből készült térképeket a megrendelők a PrecSoil alkalmazásban tekinthetik meg. Következő lépésként a technológia tervezése történik, a KITE saját fejlesztésű tápanyagtervező szoftverével és kijuttatástervezőjével, mely KITÁP névre hallgat. Eddig ezt a két alkalmazást csak a szaktanácsadók használhatták. A rendezvényen került bejelentésre, hogy 2022. május 26-tól a PGR felhasználók is birtokba vehetik és teljeskörűen használhatják.

A tervezési feladatok után a technológia nyomon követése kulcskérdés, erre kiváló megoldás a John Deere műveleti központja, a növény egészségügyi állapotát és változásait mutató PrecSat Extra, a meteorológiai adatokat megjelenítő PrecMet és a Növényvédelmi előrejelző alkalmazás.

A szántóföldi bemutatón kiemelt figyelmet kapott, hogy a mezőgazdasági termelés digitális átállása pályázatban a KITE Zrt. hogyan tudja segíteni a termelőket a pályázat sikeres megvalósításában. A kiírás szerint ugyanis a gépbeszerzések mellett kötelező elemként szolgáltatásokat kell igénybe venni. Kecskés Zsolt, a Kiemelt Szolgáltatási Igazgatóság vezetője, valamint Hodos Lajos gépüzemeltetést támogató vezető fogalmazta meg a válaszokat a sokakban felmerült kérdésekre, hogy milyen szolgáltatásokat tartalmaz a PGR Partner Profit Programja, és a digitális, térinformatikai terheket, valamint a gépüzemeltetés felmerülő problémáit hogyan, milyen módon tudja csökkenteni a KITE Zrt.

 

Sojnóczki István, a KITE Zrt. technológiai fejlesztési igazgatója a bemutató során több olyan technológiai módszert, inputanyagot ismertetett, melyek az idei szélsőséges helyzetben is működnek és segítenek a termesztett kalászos gabonáink és a repce számára a kritikus stresszidőszakok és helyzetek hatásainak mérséklésében, a növényi életfolyamatok fenntartásában.

A precíziós gazdálkodás eszköztára, a helyes, termőhelyhez illeszkedő hibrid- és fajtaválasztás jó alapot biztosít, ezeket dr. Tóth Árpád, a Vetőmagkereskedelmi Üzletág termeltetési koordinátora ismertette a nagyközönséggel.

A kijuttatástechnika legújabb megoldásai is segítenek az eredményes beavatkozásokban. Erre a dróntechnológia legújabb megoldásait használták a bemutatón. Nagy Gábor termékmenedzser a DJI Phantom P4 Multispectral névre hallgató felvételező és az Agras T30-as kijuttató drónját mutatta be a nagyközönségnek. 

A víz pótlásra több lehetőség létezik, ezek közül Balogh József termékmenedzser a KITE csévélődobos rendszerének ismérveit és lehetséges megvalósítási módjait, valamint üzemeltetésének összefüggéseit mutatta be.

 

* * *

 

Gépüzemeltetés-támogatás

Napjainkban már szinte mindent műszaki eszközökkel hajtunk végre, a mindennapjainkat is számos műszaki berendezés, eszköz segíti. Álljunk meg egy pillanatra és gondolkodjunk el rajta, hogy mennyi időt fordítunk a napi használatban lévő eszközeink helyes használatára. Legegyszerűbb példa a telefonunk. Mindig használjuk, de nagyon kevés időt fordítunk a teljesítményének megőrzésére, az optimális beállítására.

A szántóföldön használt gépeink esetében szintén hasonló a helyzet. A gépek tudásának közel 20%-át használjuk ki, és ez nagyban rányomja a bélyegét arra, milyen hatékonysággal termelünk.

A gépüzemeltetési bemutatón először két traktort hasonlítottak össze.

Az egyik a géptelepi átadáskor felszerelt és beállított állapotban volt, a másik pedig könnyű talajmunkára optimalizálva. Ha ugyanazt a munkát végzi a két gép, a végeredményben óriási a különbség. A talajmunkára jól beállított traktor 6 literrel fogyaszt kevesebbet, nem beszélve a helytelen beállításból adódó taposási kárról, amelynek hatása több évig is érezhető. A rosszul beállított gép egy 6 méteres munkagéppel 1 ha-ból több mint 2000 négyzetméternyi területet tapos meg. Az itt kelő növények akár 30-40%-kal is kevesebbet teremnek, a jelenlegi terményárak mellett ez akár milliós nagyságrendű veszteségre is rúghat.

A következő részben a munkagépek beállításáról volt szó.

Ugyanolyan fontos, hogy odafigyeljünk a munkagépek beállítására, mint az erőgépekére, hiszen csak így érhető el a maximális pontosság és termés. A lényeg, hogy mindig felkészített munkagéppel dolgozzunk, megelőző, proaktív karbantartási technológiát használjunk, ne meghibásodáson alapuló reaktívat.

A vetés az egyik legfontosabb művelet, a vetőgép helyes beállítása ezért elengedhetetlen. Egy speciális mérőberendezés segítségével tudjuk diagnosztizálni és meg tudjuk határozni, hogy milyen sebességgel, milyen vákuumértékkel és melyik vetőtárcsával tudjuk a legpontosabban kivetni az adott vetőmagot.

Vetés után a másik nagyon fontos művelet a betakarítás. A betakarítás a lezárása egy termelési ciklusnak, és megmutatja, hogy milyen eredménnyel végeztük el a munkát. Kiemelt fontosságú a hozamtérkép-készítés, mert egy jó hozamtérkép nagyon sok információt szolgáltat számunkra. Ennek alapja, hogy mindig jól legyen bekalibrálva a hozammérő, ellenkező esetben hibás eredményt kapunk. A kombájnok teljesítményének optimalizálásához egy speciális veszteségelemző berendezést használunk, amely segítségével csökkenthetjük a veszteséget és optimalizáljuk a kombájn teljesítményét. A gépekben használt telematikai rendszerek segítségével minden egyes beavatkozás azonnal kimutatható.

További információkért keressék a KITE Zrt. gépüzemeltetés-támogató kollégáit!

 

ŐSZI KALÁSZOSOK 2022

A KITE Zrt. által ajánlott nagy termőképességű malmi és takarmány minőséget adó búzafajták és hibridek, valamint a prémium minőséget biztosító fajták genetikailag rendelkeznek azon tulajdonságokkal, melyek szükségesek a kívánt 8-10 t/ha-os termés eléréséhez.

A KITE Zrt. őszi búza portfóliójának prémium minőségű termést adó fajtája az Aurelius, mely közép-korai érésű, kiemelkedő állóképességgel és kiugró terméspotenciállal rendelkező fajta. Erős szára, gyökérzete és kitűnő betegségellenálló- képessége által kifejezetten ajánlható intenzív technológiai színvonalon történő termesztésre is. Az Aurelius nyersfehérje- és nedvessikér-tartalma: 14-15%, illetve 32-35% körül alakul, sütőipari minőségi csoportja A1-A2.

A Basilio igen korai éréscsoportba tartozó, szálkás kalászú őszibúza-fajta. A KITE Zrt. négy ismétléses kisparcellás kísérleteinek átlagában 2021-ben 9,5 t/ha-os (Debrecen 10,9 t/ha) termésátlagot ért el. Műtrágya-reakciója kiváló. Stabil malmi minőséget ad, jellemző paraméterei - fehérjetartalom: 12,5-13,5%, sikértartalom: 28-30%, alvegráfos W érték: 220 x10-4J feletti. Talaj- és klimatikus viszonyokhoz jól alkalmazkodó, alacsony növekedésű, kiváló szárszilárdságú fajta. Sárgarozsdával, levélrozsdával és szárrozsdával szemben ellenálló.

A Gabrio szálkás kalászú, korai érésű malmi búza. A KITE Zrt. négy ismétléses kisparcellás kísérleteinek átlagában 2021-ben 10,2 t/ha-os (Debrecen 11,5 t/ha) termésátlagot ért el. Rövidebb szára miatt megdőlésre nem hajlamos, intenzív körülmények közé ajánlott fajta, kiváló nitrogénhasznosító képességgel. Fehérjetartalma: 11,5-13,0% közötti, az alkalmazott technológia intenzitásától függően.

A Premio középérésű, szálkás kalászú, vitathatatlanul bőtermő fajta. A KITE Zrt. négy ismétléses kisparcellás kísérleteinek átlagában 2021-ben 9,9 t/ha-os (Bóly 11 t/ha) termésátlagot ért el. Műtrágyareakciója kifejezett, termésgörbéje nem laposodik el. Kifejezetten tömött kalászokkal rendelkező, erős szárú fajta, melynek köszönhetően megdőlésre egyáltalán nem hajlamos. További erénye nagyon jó betegség-ellenállósága. Mind beltartalmát, mind reológiai tulajdonságait tekintve malmi minőségű termést ad.

A Cellule rendkívül magas termőképességű, középérésű, szálkás malmi búza. A KITE Zrt. legnagyobb mennyiségben értékesített őszibúza-fajtája. A cég négy ismétléses kisparcellás kísérleteinek átlagában 2021-ben 9,9 t/ha-os (Debrecen 12 t/ha) termésátlagot ért el. Közepes magasságú szalmája van, kiválóan bokrosodik, magas hektolitersúlyú szemeket nevel. Termése közepes fehérjetartalmú (12,5% fölötti). Jól alkalmazkodik a legkülönbözőbb talajviszonyokhoz is.

A Frenetic korai éréscsoportba tartozó, szálkás kalászú őszi búza fajta. A KITE Zrt. négy ismétléses kisparcellás kísérleteinek átlagában 2021-ben 9,5 t/ha-os (Debrecen 11,3 t/ha) termésátlagot ért el. Kiválóan bokrosodó, stabil malmi minőséget adó fajta, A2-es sütőipari besorolással. Jellemző minőségi paraméterei - fehérjetartalom: 12,5-14,0%, sikértartalom: 28-30%, alvegráfos W érték: 270x10-4J. Kalászfuzáriummal és levélrozsdával szemben jól ellenálló, míg sárgarozsdával és szárrozsdával szemben kiemelkedően ellenálló.

A Lindbergh közép-kései érésű, tar kalászú, őszibúza-fajta. A KITE Zrt. négy ismétléses kisparcellás kísérleteinek átlagában 2021-ban 9,9 t/ha-os (Debrecen 11,3 t/ha) termésátlagot ért el. Kiemelkedő szárazságtűrésű, nagy ezermagtömegű szemeket nevelő fajta. Szalmája erős, állóképessége kiváló. A lisztharmat-, vörös- és sárgarozsda-, továbbá a kalászfuzáriózis-ellenállósága kiváló. Sütőipari szempontból a B1-A2 értékcsoportba sorolható, a szemek átlagos sikértartalma 30-33% és fehérjetartalma pedig 14% körüli.

Az SU Alvius a járóbúzák legújabb és legkorszerűbb képviselője. Ősszel a komolyabb fagyok beálltáig vagy akár tavasszal is vethető. A KITE Zrt. négy ismétléses kisparcellás kísérleteinek átlagában 2021-ben 9,1 t/ha-os (Debrecen 10,8 t/ha) termésátlagot ért el. Szálkacsonkos, közép-korai érésű, A1-es malmi minőséget biztosító járóbúza fajta. Az SU Alvius nagyon jó levélegészségi állapotot és átlag feletti bokrosodó képességet mutat.

A Marcopolo közép-korai érésű, szálkás kalászú, új őszibúza-fajta a KITE Zrt. kínálatában. A KITE Zrt. négy ismétléses kisparcellás kísérleteinek átlagában 2021-ben 10,3 t/ha-os (Debrecen 11,9 t/ha) termésátlagot ért el. Kifejezetten jó évjárati stabilitás, kiemelkedő hidegtűrés és alkalmazkodó képesség jellemzi. Alacsony, erős szárú fajta, megdőlésre egyáltalán nem hajlamos. A vörös- és sárgarozsda-, üszöggombával és kalászfuzáriózissal szembeni ellenállósága kiváló. Sütőipari szempontból a malmi értékcsoportba sorolható.

Az SU Liborius egy új nemesítésű, rekordtermésekre képes, intenzív termesztésre ajánlott, középérésű tritikálé fajta. A NÉBIH fajtaregisztráció két évében termésgyőztes volt, a vizsgálati csoportot rel. 114,2%-os teljesítménnyel nyerte meg. A KITE Zrt. négy ismétléses kisparcellás kísérleteinek átlagában 2021-ben 10,8 t/ha-os (Debrecen 13,9 t/ha) szemes termésátlagot ért el. Szenázs alapanyagként hasznosítva 38-40 t/ha-os zöldtömeg elérésére képes. Állóképessége jó, megdőlésre nem hajlamos, erős szárú fajta.

A Leopard egy középérésű, kétsoros, őszi vetésű takarmányárpa, a bőtermő őszi búzafajtákat is meghaladó termésátlag potenciállal. A KITE Zrt. négy ismétléses kisparcellás kísérleteinek átlagában 2021-ben 9,8 t/ha-os (Hajdúböszörmény 11 t/ha) szemes termésátlagot ért el. Magas ezermagtömegű és hektoliter-súlyú szemeket nevel. Igen produktív bokrosodás és nagyon jó télállóság jellemzi. Szárszilárdsága kiváló, megdőlésre nem hajlamos fajta. Az árpa törperozsdával és a rinhospóriumos levélfoltossággal szemben nagyon jó ellenálló képességgel rendelkezik.

A SY Dooblin korai éréscsoportba tartozó, szálkás kalászú, hatsoros, takarmányminőséget adó őszi hibridárpa. A KITE Zrt. négy ismétléses kisparcellás kísérleteinek átlagában 2021-ben 10,7 t/ha-os (Bozzai 11,9 t/ha) termésátlagot ért el. Kiváló a bokrosodó képessége, erős a kalászorsója. Intenzív termesztés-technológiába ajánlott hibridárpa. Az árpa számára optimális vetésidőhöz viszonyított kései vetéseket is jól tolerálja, ajánlott vetőmag-normája: 200 csíra/m2.

Az SU Sensation egy új nemesítésű, közép-korai érésű, hatsoros, őszi takarmányárpa. A KITE Zrt. négy ismétléses kisparcellás kísérleteinek átlagában 2021-ben 10,9 t/ha-os (Bólyban 12,1 t/ha) termésátlagot ért el. Kiváló alkalmazkodóképesség, jó szárszilárdság jellemzi. Termése stabilan magas hektolitersúllyal és magas ezermagtömeggel rendelkezik. Kiemelendő, hogy teljes körű vírusrezisztenciával rendelkezik az árpa sárga mozaik- és sárga törpülés vírussal szemben (BaYMV1-2., BaYDV). Fenti képessége miatt a korai vetések árpája lehet.

 

Repce portfólió

DRIBBLER
A Dribblerben párosul a kiemelkedő termőképesség és a magas olajtartalom. Termésátlaga (4,74 t/ha) 9,6%-kal, míg olajtermése (2,03 t/ha) 12,7%-kal haladta meg a standard hibridek átlagát a NÉBIH regisztrációs vizsgálataiban, 47,8% olajtartalom mellett. A KITE Zrt. négy ismétléses kisparcellás kísérleteinek átlagában 2020-ban 4,48 t/ha-os, 2019-ben 4,21 t/ha-os, míg 2018-ban 4,3 t/ha-os termésátlagot ért el. Kiemelkedik Bólyban mutatott teljesítménye, mely 2020-ban 5,6 t/ha, 2019-ben 6,4 t/ha, míg 2018-ban 4,7 t/ha volt. A Dribbler korai éréscsoportba tartozó, középmagas termetű, mélyről elágazó hibrid (15-17 db elágazás/ növény), kiemelkedően magas becőszámmal. Óriási levélfelülettel, robusztus, erős szárral és gyökérrel, vastag gyökérnyakkal rendelkezik (3,0-3,5 cm-es gyökérnyak átmérő). A NÉBIH regisztrációs vizsgálataiban állóképességére minden vizsgálati évben átlag feletti pontszámot kapott. A szárak becővel hosszan berakottak, a becők vastagok, nagy méretűek. Termésstabilitása kiváló, a kontinentális körülményekhez kitűnően alkalmazkodik. Javasolt termő tőszám: 35-45 növény/m2. Intenzív technológiákban, széles sortávú- és mulcsvetésben is sikeresen termeszthető.

DUKE
A Duke kiemelkedő hozamú, korszerű, korai érésű, rendkívül magas olajtartalmú hibrid. A fajtaregisztrációs hazai vizsgálatok során a sztenderd hibridek termésszintjét 9%-kal múlta felül. A NÉBIH 2018–2019-es eredményei alapján éréscsoportjában magasan a legjobb olajtartalmat érte el. 2021-ben a KITE Zrt. kisparcellás kísérleteiben 5,99 t/ha-os eredményt ért el a termőhelyek átlagában. Tavaszi fejlődése és virágzása korai. Állománya közepes magasságú, megdőlésre nem hajlamos. A hibrid széles körű védelemmel ellátott a kórokozókkal szemben, és az RLM7-es rezisztenciagénje kiválóan védi az őszi fómafertőzések ellen. Tarlórépa-sárgaságvírussal szembeni ellenálló képessége következtében nemcsak a vírus károsítása csökken, hanem plusz vigorának köszönhetően aszály idején több tartalékkal rendelkezik, fokozva ezzel termésstabilitását. A hibrid későn is vethető, ekkor nincs szükség erőteljes regulálásra. Korán vetve azonban 4–6 leveles állapotban regulátorral kell kezelni az állományát. Betakarításának tervezhetőségét segíti a kipergés-ellenállósága, becői jobban ellenállnak a külső fizikai behatásoknak, minimalizálva ezzel a pergési veszteséget. Elsősorban jobb talajadottságok esetén, intenzívebb technológiákhoz javasoljuk.

DK EXSTORM
Középkorai érésű, hagyományos gyomirtású hibrid, kiváló alkalmazkodóképességgel. Tápanyagreakciója nagyon gyors és látványos. Kifejezett erénye, hogy jól tolerálja a tenyészidőben fellépő szárazabb időszakokat is, mely mellett további rugalmasság a hibrid részéről, hogy nagyon jól alkalmazkodik a különböző termőhelyi körülményekhez. A KITE Zrt. kisparcellás kísérleteiben 2021-ben, a termőhelyek átlagában 5,45 t/ha-os termésátlagot ért el. Középmagas termetű hibrid jó állóképességgel és nagyon jó télállósággal. Kiemelkedő szárszilárdságának köszönhetően a DK EXSTROM-ra a megdőlés nem jellemző. Értékes agronómiai tulajdonságai közé tartozik, hogy őszi szárbaindulásra és felnyurgulásra egyáltalán nem hajlamos. Stabil poligénes rezisztencia, mely több fontos betegség, így többek között a fóma több biotípusa ellen is védelmet nyújt. Kipergés-ellenállósága miatt nem okoz gondot a búza utáni betakarítása sem. Széles tőszámoptimummal termeszthető (25-40 növény/m2).

DK EXPECTATION
Mind növényvédelmi, mind termőképességi szempontból a mai kornak megfelelő új hibrid a DK Expectation. Közép-korai érésű, ám érésidején belül korai virágzású, hagyományos gyomirtású repcehibrid. Kifejezetten intenzív őszi fejlődés jellemzi, mely mellett kiváló télállóságú hibridről beszélünk, magas szintű tavaszi regenerálódóképességgel. Növénymagassága átlagos. Megdőléssel szemben jó, kipergéssel szemben kiváló állóképességgel rendelkezik, mely által betakarítása rugalmasan tervezhető. Olajtartalma 45% körül alakul. Általános betegségekkel szembeni ellenállósága kiváló (poligénes RLM7 fóma rizisztencia), mely mellett kiemelendő a tarlórépa sárgaság vírussal (TuYV) szembeni rezisztenciája. Kifejezetten jól tűri a megkésett vetéseket is. Nem igényel magas tőszámot, cél a tavaszi 20-30 növény/ m2 növényállomány beállítása. Erőteljes tél előtti fejlődése miatt az őszi regulátoros kezelése ajánlott.

CRISTAL
Kiemelkedő terméspotenciállal rendelkező, középérésű hibrid repce, melynek terméspotenciálja aszályos évjáratokban is realizálódik, így hozamstabilitása egyedülálló. Termésbiztonságának egyik alappillére kiemelkedő szárazságtűrése. A NÉBIH kétéves kisparcellás regisztrációs kísérleteiben a standard hibridek átlagához viszonyítva 110%, illetve 107%-os terméstöbbletet ért el. Magas növésű, robusztus termetű hibrid, óriási becőmérettel. Erőteljes kezdeti fejlődés jellemzi. Télállósága jó, regenerálódóképessége kiváló (a kora tavaszi fagyokat, lehűléseket elkerüli későbbi szárba indulása miatt). Betegségekkel szembeni ellenállósága jó, mely nagyon jó állóképességgel párosul. Érése egyöntetű, mely miatt könnyű betakaríthatóság jellemzi. Kifejezetten jól kompenzálja a megkésett vetéseket is. Optimális tőszáma 40-50 tő/m2. Könnyű, laza, kitettebb termőhelyeken is nagy biztonsággal termeszthető. Tökéletesen adaptálható mind extenzív, mind intenzív technológiákba.

TEMPO
A Tempo középérésű, kiváló hozampotenciállal és magas olaj tartalommal rendelkező repce hibrid, mely alkalmazkodóképessége révén a kevésbé intenzív területekre és kezdő repce termesztőknek is ajánlható. A KITE Zrt. négy ismétléses kisparcellás kísérleteinek átlagában 2021-ben figyelemre méltó, 5,9 t/ha-os termésátlagot ért el. Kiemelkedik Békéscsabán (6,6 t/ha) mutatott teljesítménye. Olajtartalmát ugyanezen kísérletünkben a vizsgált termőhelyek átlagában 44,4%-osnak mértük. A növényvédelmi szempontból korszerű képességekkel rendelkezik a hibrid, hiszen a tarlórépa-sárgaság vírussal (TuYV) szemben ellenálló és az őszi fómás fertőzésre sem érzékeny. Őszi fejlődése intenzív, télre erőteljes állományt fejleszt. Megdőlésre a Tempo nem hajlamos, hiszen robosztus termetű, vastag szárú hibrid. Minden talajtípushoz jól alkalmazkodik és széles sortávon is sikeresen termeszthető. Az extenzív és közepes technológiai színvonal is megfelelő a Tempo számára, de kiváló tápanyag reakciója miatt az intenzív területek csúcshibridje is. Vetésidő toleranciája nagy, a késői vetésekre is jól reagál, a már említett intenzív őszi fejlődési képessége miatt. Vetőmagnorma: 40-50 növény/m2.

DK EXTERRIER
A nagy termőképességet és termésstabilitást kompromisszumok nélkül ötvöző repcehibrid. Ezen kiváló képességei eredményes termesztését teszik lehetővé az ország egész területén, bármilyen technológiai intenzitás mellett. Termésátlaga mellett olajtartalma is magas. Éréscsoportját tekintve középérésű hibrid, közép-kései virágzással. Növénymagassága átlagos. Őszi fejlődése erőteljesnek mondható, télállósága kiváló. Tavaszi regenerálódóképessége jó. Nagyon jó betegségellenállósága mellett, mind megdőlés-ellenállósága, mind pedig kipergés-ellenállósága kiváló. Vetését az optimális vetésidő elején érdemes elvégezni. Átlagosan javasolt termő tőszám 35-40 növény/m2.

FELICIANO KWS
A repcenemesítés egyik legfrissebb vívmánya: 2019-ben EU listán elismert hibrid. Piacra kerülésével a Feliciano KWS óriási genetikai előrehaladást testesít meg az őszi káposztarepcében, hiszen RlmS fóma rezisztenciával és kiváló genetikai TuYV (tarlórépa sárgaság vírus) ellenálló képességgel rendelkezik. Az új RlmS fóma rezisztencia gén maximális védelmet nyújt a fóma azon rasszaival szemben is, amelyek más rezisztencia géneket már legyőztek. A tarlórépa sárgaság vírus elleni ellenálló képesség pedig azt jelenti, hogy a Feliciano KWS nagyon magas terméseredményt képes biztosítani vírusos megbetegedés esetén is. A hibrid az objektív termőképesség tekintetében is előrelépést jelent, hiszen termésátlaga a legjobb, ismert hibridekével is versenyképes. Középérésű, magasabb növésű hibrid, erőteljes őszi és tavaszi fejlődési eréllyel. Ezen tulajdonsága rendkívül nagy segítség a repce tavaszi kártevőivel szembeni védekezésben. Állományában sem a téli kifagyástól, sem a tavaszi megdőléstől nem kell tartani. Termesztését az ország egész területén ajánljuk, ott is, ahol eddig a fóma ellehetetlenítette az eredményes repcetermesztést.

TEMPTATION
A Temptation közép-kései érésű, kiváló hozam potenciállal és magas olaj tartalommal rendelkező repce hibrid, mely kiemelkedő teljesítményt nyújt változó körülmények között is, magas hozamstabilitást eredményezve. A KITE Zrt. négy ismétléses kisparcellás kísérleteinek átlagában 2021-ben rendkívül magas, 5,90 t/ha-os termésátlagot ért el. Kiemelkedik Békéscsabán (6,42 t/ha) mutatott teljesítménye, mely érték jól mutatja a hibrid terméspotenciálját. A növényvédelmi kihívásoknak megfelelve, a hibrid a tarlórépa sárgaság vírussal szemben ellenálló és az őszi fómás fertőzésre sem érzékeny. Erős őszi fejlődés, jó télálló képesség jellemzi, hosszú virágzási idővel, mely által jól illeszthető a változó betakarítási feltételekhez. Kiemelkedően regenerálódik, rendkívül sok oldalágat fejleszt és jól kompenzál, állománya magas. Közepes technológiai színvonalon is gazdaságosan termeszthető, de kiváló tápanyag reakciója miatt az intenzív területeknek is kiváló hibridje. Robosztus termetű, nagy szárstabilitású hibrid, mely nehezebb talajokon és széles sortávon is sikeresen termeszthető.

 

A KITE Zrt.-ről

A 100%-ban magyar tulajdonú KITE Mezőgazdasági Szolgáltató és Kereskedelmi Zrt. központja Nádudvaron található, az 5 régióba és 20 alközpontba szervezett kereskedelmi és szolgáltató hálózata pedig az ország egész területét lefedi. Munkatársainak száma az 1700 főt is meghaladja, akiknek több mint 45%-a felsőfokú végzettségű.

A KITE Zrt. dinamikusan fejlődik és piacvezető mezőgazdasági integrátorként a cégcsoport 2021. évi nettó árbevétele meghaladja a 410 milliárd forintot.

A vállalat a precíziós és talajkímélő gazdálkodáshoz kapcsolódó technológiák széles körű elterjesztésével közvetíti az agrárinnovációt a gazdálkodók felé, elősegíti versenyképességüket, és felelősen hozzájárul a gazdasági, környezeti és társadalmi fenntarthatósághoz.

További információk a www.kite.hu oldalon találhatók.

(X)

 

Agrárállások
  • Legfrissebb állásajánlatok
Közösség

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.