2022.06.29., szerda , Péter, Pál

Szántóföld

2021. március 12. péntek • 07:10

Hatékonyabb a tápanyagutánpótlás nitrogénmegőrzéssel, és a zsebben is több marad

A világ egyik piacvezető műtrágyagyártó cégeként az EuroChem kifejezetten széles választékot kínál a tápanyag-utánpótlási megoldások területén. Ehhez a kiváló minőségű standard készítményektől egészen az innovatív és prémium stabilizált műtrágya termékeikig megtalálható náluk minden, amire a gazdáknak és a termesztett növényeiknek szükségük lehet.

Az egyik legfontosabb és legkeresettebb műtrágyájuk az ENTEC®, amely a szilárd technológiában alkalmazható. A másik slágertermékük a rugalmas karbamid kijuttatást biztosító UTEC®. Ezekről írunk most bővebben.

Az ENTEC®-műtrágyák ammónium stabilizátort (DMPP-t) tartalmazó nitrogénes ásványi műtrágyák. A készítmény hatásmechanizmusa azon alapul, hogy lelassítja a nitrifikációt és a műtrágya ammónium nitrogénjét a talajban „stabilizálja”. Annak érdekében, hogy a stabilizált ammónium nitrogénjét kiegészítsék, az EuroChem szakemberei úgy állították össze az ENTEC®-et, hogy minden esetben tartalmazzon a növény tápanyagfelvételét gyorsító nitrátot is. Az ENTEC®-műtrágyák kénes-nitrogén műtrágya, illetve Nitrophos®/Nitrophoska® alapú komplex műtrágya formájában kaphatók. A tápanyagutánpótlás technológiájának tervezése szempontjából fontos, hogy az összes ENTEC®-termék kiváló minőségű granulátum, ez biztosítja a problémamentes tárolást és a precíz kijuttatást.

Az ENTEC®-műtrágyák egyik leghasznosabb tulajdonsága, hogy a bennük levő DMPP inhibitor hatására a nitrogént képesek akár 12 héten át folyamatosan leadni azáltal, hogy csökkentik annak kimosódását. Az alábbi ábrán a kezeletlen, a DCD-vel, és a DMPP-vel kezelt Ammónium-szulfát-nitrát (ASN - NS 26/13) műtrágya nitrogén hatóanyagának kimosódási sebességét mutatjuk meg.

Nagyon látványos a különbség. Az ENTEC® technológiával kezelt műtrágya nitrogén kimosódása közel harmada a kezeletlennek, és kevesebb, mint a fele a DCD inhibitorral kezelt műtrágyának. A tápanyag tovább marad a talajban, a növénynek több ideje van felvenni a fejlődéséhez szükséges nitrogént, mint a hagyományos termékek használata esetén.

Az ENTEC működésének előnyei, hogy

  • lassítja a nitrifikációt, ezáltal az ammónium-nitrát „stabilizálódik a talajban”

  • hosszú időn keresztül lehetővé teszi a növény számára kedvező folyamatos és egyidejű ammónium és nitrát felvételt

  • az ammónium stabilizálása nagymértékben csökkenti a denitrifikáció, a nitrifikálás és a kimosódás miatti nitrogénveszteséget, ez pedig növeli a tápanyag rendelkezésre állási idejét

Az UTEC®-hatás

A karbamid a világ egyik legnépszerűbb nitrogén műtrágyája. Ennek oka a magas nitrogéntartalom, és az emiatt elérhető gazdaságos felhasználása. Azonban megfelelő kijuttatás és időjárási körülmények hiányában egy hét leforgása alatt akár 64 százalék nitrogénveszteség is bekövetkezhet. Az EuroChem UTEC® technológiája viszont megakadályozza ezt: a fejlesztésnek köszönhetően elkerülhető a hatóanyagveszteség.

A nitrogén felelős a növény vegetatív növekedésért, hiányában fehérjét és szénhidrátot sem tud szintetizálni. A nitrogénfelvétel túlnyomó részben a gyökéren keresztül valósul meg, a talaj tápanyagszolgáltató képessége pedig termelési ciklusonként csökken, ahogy a termény betakarításkor lekerül a táblákról. A három fő makroelem - N, P és K - közül a nitrogén rendkívül mozgékony, könnyen kimosódhat és elillanhat. Emiatt minden évben pótolni szükséges a felelős gazdálkodáshoz.

Ezért fontos a karbamid a tápanyag-utánpótlásban

Ahogy a bevezetőben is említettük, a karbamid világszinten a legnagyobb arányban felhasznált nitrogén műtrágya. A világon évente mintegy 100-110 millió tonna nitrogén műtrágyát használnak fel a mezőgazdasági termelés során, ennek felét karbamid formájában. Azért lett a legnépszerűbb, mert a magas nitrogén koncentrációja miatt a leggazdaságosabb nitrogén utánpótlást biztosítja a gazdálkodóknak. Azonban ezt az előnyét kizárólag akkor tudja biztosítani, ha ténylegesen eljut a növénybe.

A karbamid nitrogén vesztesége kedvezőtlenül befolyásolja a tápanyag költséghatékonyságát, a terméshozam csökkenésével pedig csökken a gazda haszna is. Ezért a veszteségek enyhítésére nagyobb mennyiségű karbamid kijuttatására lenne szükség.

Miért van nitrogénveszteség, és mivel enyhíthető?

A nitrogénveszteség fő oka a karbamid átalakulásakor keletkező, illékony ammónia elpárolgása (NH3).

Ennek arányát több környezeti tényező növeli:

A talaj magas pH értéke,

a magas hőmérséklet,

a nagy szervesanyag tartalom és

amikor a nedves talajhoz száraz, meleg időjárás társul.

Az egyik legnagyobb gond, hogy az elégtelen csapadékmennyiség nem képes a karbamidot a talaj mélyebb rétegeibe mosni. Ráadásul bedolgozás hiányában a talajfelszínre való kijuttatás is jelentősen növeli az ammóniakibocsátást. Ahhoz, hogy a karbamidot alacsony kockázattal lehessen alkalmazni, számos feltétel teljesítésére van szükség. Ám ez jelentősen bonyolítja a kijuttatást. Ráadásul még ezek sem garantálják a teljes védelmet és a megvalósításuk is nehézkes a gazdák számára.

A nitrogén kijuttatásakor nem lehet mindig a megfelelő körülményekre várni. A karbamid talajba való bedolgozása egyike a kevés és hatékony, az ammóniaveszteséget megelőző gyakorlati megoldásoknak. A karbamidot ráadásul több centiméter mélyre kell bedolgozni, ami sokszor nem megoldható (száraz/vizes finom textúrájú talajok) vagy pedig vállalhatatlan kárt okoz a növényben az erős perzseléssel. Ezért a nagy arányú ammóniaveszteség megakadályozása a legtöbbször nem oldható meg a talajba dolgozás gyakorlataival.

Megőrizni a tápanyagot: erre készült az UTEC® műtrágya

Az EuroChem termékfejlesztőinek vizsgálatai azt bizonyítják, hogy az inputanyag pazarlás elkerüléséhez érdemes a nitrogén növénybe való bejutását kontrollálni és szabályozni. Ehhez hatékony és egyszerűen kezelhető megoldás az UTEC®, a stabilizált karbamid alkalmazása. Ezzel a körülményektől függően lehet a lehető legkisebre csökkenteni vagy teljesen megszüntetni az ammóniaveszteséget. Így a karbamidban megmarad a nitrogén, és azt a növény hasznosítja.

Az UTEC® technológia lényege, hogy az inhibitor időszakosan gátolja az ureáz enzim működését. Ez akár 3 hétre is lelassítja a karbamid átalakulását, ami több időt biztosít a kijuttatott tápanyag számára a talajba való beoldódásra, így az emisszió mértéke jelentősen lecsökken. Az UTEC® ezért nagyon megbízható megoldás a nitrogénköltségek legjobb hasznosítására, mert hatékonyan csökkenti az ammónia emissziót és lehetővé teszi a karbamid összes előnyének kihasználását azzal, hogy az alacsony nitrogén veszteségnek köszönhetően magasabb terméshozamot biztosít.

Így működik az UTEC:

az NBPT ureáz inhibitorral blokkolja az ureáz enzimet, ennek hatására

  • A karbamid hidrolízise akár 2 hétig is lelassul

  • A műtrágyaszemcsék környezetében alacsony marad a pH

  • Csökken az ammónia képződése ammóniumból (egyensúlyi reakció), ennek következtében az ammónia veszteségek is mérséklődnek

Az ENTEC® és az UTEC® technológia rugalmas és hatékony műtrágyázást biztosít a gazdálkodók számára. Ez egyúttal lehetővé teszi a legoptimálisabb nitrogénhasználatot, növeli a terméshozamot és a minőséget, hogy minél nagyobb legyen a növény jövedelmezősége.

Őrizze meg a nitrogént a növényeinek, legyen jó termése!

Keresse tapasztalt szaktanácsadóinkat, akik szívesen és örömmel segítenek a legjobb tápanyagutánpótlás megvalósításában!

Nyugat-Magyarország: Lakatos Ferenc – 30/576 2828

Kelet-Magyarország: Gordos József – 30/650 2012

EuroChem Agro Hungary Kft.

8000 Székesfehérvár, Ady Endre utca 21/a

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.