2020.11.28., szombat , Stefánia

Szántóföld

2015. október 20. kedd • 08:55

Héttonnás a kukorica eddigi termésátlaga Tolnában

Tolna megyében a kukorica termésátlaga kevéssel meghaladja a hét tonnát a vetésterület több mint 40 százalékán elvégzett betakarítás után - mondta a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Tolna megyei igazgatój.


fotó: 123rf

Vendégh Edit hozzátette: az elmúlt hetekben Tolna megyében lehullott mintegy 100 milliméternyi csapadék miatt vontatottan zajlik az aratás, a 90 ezer hektáros vetésterületen az elmúlt héten mindössze tíz százalékkal nőtt a betakarított rész. Lassan halad az őszi kalászosok vetése is: az őszi árpa elvetett területe tíz, az őszi búzáé mindössze 5 százalékkal nőtt. A 45 ezer hektáron tervezett búzának eddig 20 százalékát vetették el - jegyezte meg.

A NAK megyei igazgatója szerint csökkenhet az eddig jellemző több mint héttonnás hektáronkénti termésátlag, ha nem tudják időben betakarítani a termést, a vadkár ugyanis jelentősen csökkentheti az eredményeket. 

Az idei évet a tavalyi 8 tonnásnál kisebb termésátlag, alacsony ár és bizonytalan betakarítási körülmények jellemzik; a termelők Tolnában tonnánként 42 ezer forintért tudják értékesíteni a terményt - mondta. 

Varga András, a Tolna Megyei Gabonaválasztmány elnöke arról számolt be, hogy az esőzések miatt tíz nap kiesett a betakarításból, és az aratás a felázott talajon sokkal költségesebb lesz, mint korábban; 4,5-5 tonnás és a tíz tonnát megközelítő hektáronkénti termés is előfordul. Információi szerint szeptembertől 43-45 ezer forint között mozog a tonnánkénti ár, ettől ritka az elmozdulás. Ez azt jelenti, hogy a takarmánynövény több mint 300 ezer forint árbevételt eredményez hektáronként. Ugyanakkor a kukoricatermesztési kedv csökken Tolnában, mivel egyre kockázatosabb a takarmánynövény termesztése, és egyre kisebb a nyereségtartalma; az olajos növények nagyobb hasznot hoznak - fűzte hozzá.

agrotrend.hu / mti

 

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.