2021.11.28., vasárnap , Stefánia

Szántóföld

2021. február 22. hétfő • 13:54

Hiánycikké vált a vetőmag

A hírek szerint hoppon maradhatnak a kukoricatermesztők, akik ez idő tájt próbálják beszerezni a minőségi vetőmagot. Állítólag kevés van belőle a piacon.

A vetőmag-forgalmazók értesülései szerint egyes takarmánykukorica-hibridek apavonalait vírusos betegség támadta meg - írja a Bács-Kiskun megyei hírportál. Ebből következően a hibrideket gondozó cégektől 30–40 százalékos hozamcsökkenésről szóló hírek érkeztek.

– Nem egészen új információk ezek, már az őszi hónapokban hallottunk a kukorica­hibridek várható hiányáról. Cégünk is bent mozog az értékesítési vonalban, ezért a hírek hallatán korán megvettük a szükséges mennyiséget, amit meg is kaptunk. Lehetséges, hogy sok kereskedelmi cég lemarad a beszerzésről, ha esetleg tél végén akarnak készletezni. Legalábbis a népszerű, kiváló minőségű hibridek nagy részét szinte biztosan lekötötték már mások – vázolta a vetőmagpiaci helyzetet Pesti Gábor, a nagykőrösi Pesti és Társa Kft. vezetője.

Fotó: baon.hu

A szakemberek a hibridek betegségét csak az egyik veszélynek tartják a vetőmagellátást illetően. A szemes termények piacán mutatkozó jelentősebb változások, ez idő tájt a drágulás, nehéz helyzetbe hozhatja a fajtavonal tulajdonosait.

Egyfelől a termesztők vélhetően az eddiginél magasabb árért hajlandók vállalni a forgalmazók megrendeléseit. Feltételezhetően sokan nem is vesznek majd részt ebben a munkában, a jövőben megéri nekik, ha inkább a kevesebb problémákkal járó takarmánynövényeket részesítik előnyben – vélik a gazdakörökben.

– Példának hozva az egyszerűbb termesztésű takarmánykukoricát, e növény kisegítő öntözéssel megadhatja hektáronként a 12–13 tonnát, homokhátsági körülmények között is. Ez azt jelenti, hogy a termesztők jól járnak, ha mondjuk 55 ezer forint tonnánkénti áron értékesítik a szemeket. Ilyen következtetések alapján elképzelhető jövőre a hibrid vetőmagok akár 20–40 százalékos drágulása – vélelmezte a kilátásokat Pesti Gábor.

Összevetve a szántóföldiek jövedelmezőségét, a gabonafélék drágulása szűkítheti az ipari csemegekukorica és a zöldborsó termesztői körét is.

– Feltételezhető a termesztési szerkezet átalakulása. Jelenleg ugyanis tonnánként 180 ezer forinton áll a napraforgómag értékesítési ára. Ez igen jelentős emelkedés a korábbi évekhez képest. Ezért bizonyára többen váltanak napraforgóra, főleg a kukoricát tervezők, akiknek idénre nem sikerült jó minőségű vetőmagot beszerezniük. A nap­raforgóhibridekből, úgy tudjuk, jut elegendő – mondta.

agrotrend.hu / baon.hu

 

 

 

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.