2022.12.07., szerda , Ambrus

Szántóföld

2022. szeptember 27. kedd • 08:56

Hogyan kerül a Sulfoprill 14 a vetésbe?

Avagy miként segíti a Sulfoprill14-ben található jelentős mennyiségű kén és kalcium a műtrágyák és tápanyagok felvételét, az öntözés eredményességét.

A biztonságos termelés érdekében az egyéb makróelemek mellett a talajba juttatott kén és kalcium sem maradhat ki. A fotoszintézisének, klorofil- és fehérjeképződésének, a hatékony nitrogén hasznosításnak, egyszóval a növényi életnek alapvető feltétele a kén jelenléte a talajban. Hiányában a gyenge fotoszintézis alacsony fehérjeképzéshez vezet kalászosokban, olajosokban és takarmánynövényekben egyaránt, valamint a kijuttatott nitrogén jelentős része is kárba vész.

Ezen a helyzeten változtat a Sulfoprill 14.

 

Forrás www.omya-agrarium.hu

A piacon több kéntartalmú műtrágya áll rendelkezésre, a köztük lévő különbség pedig az alapanyagban rejlik ami lehet elemi kén, lehet szulfit vagy szulfát.

Fontos kiemelni, hogy a növények számára direkt módon csak és kizárólag a szulfát- (SO4) forma felvehető. A többinek számtalan oxidációs és/vagy  mineralizációs folyamaton kell keresztülmennie mielőtt felvehetővé válik.

Az egyesült államok IOWA állambeli ISU Research Park kísérleti központjában elemezték a különböző kénes alapanyagok feltárulásának és tápanyagszolgáltatásának dinamikáját.

 

Forrás: https://www.calciumproducts.com/solubility-differences-among-sulfur-fertilizers/

Andrew Hoiberg, Ph.D. and VP of Research and Development kiemelte, hogy a kén pótlására az ideális megoldás a kalcium-szulfát, a mi esetünkben a természetes forrásból származó, granulált Sulfoprill 14, melyek kezdeti intenzív feltáródása fedezi a növények kimagasló igényét, ugyanakkor tartamhatása is kedvezően alakul a növények szempontjából. Nem savanyítja a talajt, ily módon a bakteriális tevékenység egyenletes, a nitrogén asszimiláció, a fotószintézis és a fehérjeképződés folyamatos. Összefoglalva a fentieket, kijelenthetjük, hogy megfelelő formátumú kén hiányában a tápanyaghasznosítás, a fotoszintézis, a fehérjeképződés de még a bakteriális tevékenység hatásfoka is gyengébb ami egyértelműen plusz kiadásokhoz és alacsonyabb terméseredményhez vezet.

Erre a problémákra nyújt megoldást a Sulfoprill 14.

A Sulfoprill14 a kén mellett jelentős mennyiségű kalciumot is szolgáltat ami a gyökérfejlődés és a sejtfalak ellenállóképességének feltétele. A kalciumnak kiemelkedő szerepe van a sejtfal ellenállóképességében, a szénhidrát anyagcserében, illetve a gyökerek megfelelő fejlődésében. Száraz körülmények között a kiterjedtebb gyökérzet több vizet és tápanyagot biztosít a növénynek, jobb a növény ellenállóképessége, hatékonyabban szabályozza a párolgást.

A kalciumban gazdag sejtek erős sejtfala, megfelelő rugalmasságot és szilárdságot biztosít a szárnak. Ez által a növény ellenállóbbá válik a kártevők, kórokozók és a mechanikai sérülésekkel (jégeső, szélvihar) szemben.

Az elmúlt évek aszályos időjárása miatt, az öntözés szakmai szinten is egyre nagyobb hangsúlyt kap. A hiányzó csapadékot a megfelelő időben öntözéssel pótolva tudjuk biztonságossá és eredményessé tenni a termelést. Ugyanakkor az öntözővíz nátrium tartalma korlátozhatja a kijuttatható víz mennyiségét és hatással van a talaj szerkezetére, művelhetőségére és pufferkapacitására.

A Sulfoprill 14 alapanyagát képező kalcium-szulfát kiemelkedő hatékonysággal képes kicserélni a talajban lévő nátriumot, ezáltal javítva az öntözés és a tápanyagutánpótlás eredményességét.

További információkat és termékeinkkel kapcsolatos kuriózumokat ide kattintva olvashat.

Omya Hungaria Kft.

(X)

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.