2021.06.22., kedd , Paulina

Szántóföld

2021. május 13. csütörtök • 09:17

Hogyan növelhetjük egyszerre kalászosaink termésátlagát és minőségét?

2021-ben a mezőgazdasági termények árai egyelőre jónak mutatkoznak, ígéretes kötésekről hallani. Érdemes tehát megtenni a szükséges lépéseket a kalászosaink védelmében is (gyomirtás, gomba- és rovarvédelem), de ha már kezelünk - főleg, ha esetleg az időjárás is megtépázta az állományt - egyúttal alkalmazzunk olyan készítményt, amely egyszerre növénykondicionáló, stresszoldó és lombtrágya is. Ezeknek a funkcióknak mindenben megfelel az FMC új készítménye, a RhizoMagic™.

Stresszes kalászos állományokban néhány hét alatt látványos hatást értek el a gyakorló gazdálkodók őszi árpában és őszi búzában is.

 

A RhizoMagic™ látványos eredményt mutat az őszi árpa vetőmagállományban (Tiszavasvári, balra kezelés előtt: 2021.03.30-án, jobbra RhizoMagic™ kezelést követően: 2021.04.20-án)

A RhizoMagic™ Kedvező hatása az összetevői széles körének köszönhető. A tanninok, fucoidan, laminarin, mannit, alginit, aminosavak mindegyike a stresszoldás különböző területeiért felelős, együttes jelenlétük pedig biológiai többlethatást eredményez. Jelentős szervesanyag tartalommal rendelkezik. A tengerialga-kivonat és a növényazonos L-aminosavak mellett makro (N, P, K), mezo- és mikroelemeket (B, Cu, Zn, Fe, Mo, Mn) is tartalmaz. A nitrogén, foszfor, kálium és mikroelemek jelenléte a növények gyors fejlődésével egyidőben biztosítja az optimális tápanyag-ellátottságot. Az aminosavak és a tengeri alga gondoskodnak a biostimulátor hatásról és a tápanyagok gyors felvételéről és asszimilációjáról. Formulációjának köszönhetően könnyen kijuttatható és biztosítja a növények maximális fejlődését.

 

A RhizoMagic™ korai kezelés hatása őszi búzában (Nyírbátor, balra kezelés előtt: 2021.03.29-én, jobbra RhizoMagic™ kezelést követően: 2021.04.12-én)

A RhizoMagic™ jól keverhető más készítményekkel (Granstar® SuperStar gyomirtó szer, Rapid® CS rovarölő szer vagy Riza® 250 EW gombaölő szer), 10 literes kiszerelésben és kedvező hektárköltséggel került forgalomba, alkalmazása nem csak stresszes állományban előnyös. Néhány példa a közelmúlt tapasztalataiból, ahol 1 vagy 2 kezeléssel, gyomirtáskor, illetve gomba- és rovarvédekezéssel egy menetben juttatták ki.

A Debreceni Egyetem látóképi kísérlete bebizonyította, hogy egyrészt igen jó termőhelyi adottságú területen is tudta fokozni a termésmennyiséget, másrészt a termésnövelés minőségjavítással is együtt járt, ami általában nem megszokott dolog.

A RhizoMagic™ az őszi búza termésátlagát és a sikértartalmát egyaránt növelte (Látókép, 2020.)

Spanyolországban a zászlóslevél megjelenésekor végzett egyszeres őszi búza kezelés eredményeként 555 kg terméstöbbletet eredményezett a kontrollhoz képest, és az üzemi standardhoz képest is 447 kg többletet mutatott.

Termésnövekedés (%) és termésmennyiség (t/ha) a kontrollhoz képest őszi búzában (Valladolid, 2019, Spanyolország)

Magyarországon, Babóton 2019-ben végzett kétszeres őszi búza kezelés (2 x 2 l/ha) eredményeképpen a kezeletlenhez képest 392 kg/ha-ral növelte a termés mennyiségét, ami mellett még a fehérjetartalom is 0,4%-kal emelkedett.

Eredményesen alkalmazható egyéb szántóföldi, zöldség- és gyümölcskultúrákban is. További példák, videók és részletes leírás elérhető a www.fmcagro.hu/rhizomagic oldalon.

A növényvédő szereket biztonságosan és felelősséggel használja! Kérjük mindig kövesse a készítmény címkéjén leírtakat annak alkalmazásakor! Az ® jellel jelölt termékek az FMC Corporation vagy leányvállalatainak márkaneve.

(X)

 

 

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.