2022.12.06., kedd , Miklós

Szántóföld

2022. július 18. hétfő • 09:07

Homogén repcekelést támogató KWS technológiai elemek

Számunkra fontos, hogy minden vetőmag növénnyé fejlődjön, ezért intenzíven teszteljük vetőmagcsávázási megoldásainkat laboratóriumi és szántóföldi körülmények között, hogy megtaláljuk azt az optimális kombinációt, amely pontosan azt nyújtja a növényeknek, amire valóban szükségük van.

A vetőmagcsávázás az egyik fontos tényezője az erős és egészséges növények fejlődésének. A megfelelő csávázás védelmet nyújt a magnak, és támogatja a fiatal növényeket. Ezáltal a vetőmagcsávázás fontos szerepet játszik a homogén és erős növényfejlődésben.

Előnyök:

  • Tökéletes növényfejlődés
  • A gyökérrendszer optimális fejlődése
  • Erőteljesebb kezdeti fejlődés
  • Egységes és erőteljes növények
  • A korai stresszhatásokkal szembeni jobb ellenálló-képesség

A vetőmagcsávázás alapvető tényezője az egészséges és erőteljes növények termesztésének. A fiatal növények védelmének és támogatásának biztosításával megalapozzuk az erőteljes és harmonikus fejlődést, amelynek eredménye az egészséges növényállomány és a sikeres betakarítás. Az INITIO jelentősen javítja a fiatal növények gyökérfejlődését. Az INITIO-val kezelt repcenövényeknek gyökere mélyebbre hatol és több oldalgyökeret fejlesztenek, nagyobb gyökérfelülettel rendelkeznek. Minél nagyobb a gyökérfelület, a növények annál jobban fel tudják venni a tápanyagokat és a nehezen elérhető tápanyagok is hozzáférhetővé válnak. Minél nagyobb a gyökérszőrök száma és minél nagyobb az aktív gyökérzet abszorpciós felülete, ez a hatás annál erősebb. A jól fejlődött gyökérrendszernek betakarítás után is megvannak az előnyei.

A jó gyökérrendszer lazítja a talajt, még a mélyebb rétegekben is. A repce után termesztett növények is élvezik ennek előnyét, és általában magasabb terméshozamot érnek el. Például az őszi búza repcét követően 0,5-1 t/ha-ral nagyobb terméshozamot képes elérni.

Prémium, kalibrált vetőmagok a KWS kínálatában

Az őszi káposztarepce termesztés egyik legfontosabb technológia eleme a vetés. A megfelelő időben, gondosan kivitelezett vetés fontos előfeltétele a magas és biztos terméshozamnak. A repce tél beállta előtti fejlődése egyértelműen hatással van a betakarított termésmennyiségre, ezért e munkaművelet hibáit későbbiekben kijavítani már nincs lehetőség. A gyors és homogén kelés fontos feltétele a porhanyós, finommorzsás, rögmentes de nem túl laza talaj.

A KWS az egyenletes őszi állomány elérésében a gyors őszi fejlődésű hibridjei mellett kalibrált vetőmagokkal is a termelők rendelkezésére áll. A kalibrált vetőmagjaink, magas ezermagtömegű, válogatott, egységesebb méretű vetőmagot jelentenek. A kalibrált vetőmag lehetőséget biztosít precíziós, szemenkénti és gabonavetőgéppel végzett vetéshez is.  Csapadék szegény vetési körülmények között a talajból hiányzó nedvesség és a hagyományos vetőgépek hatására a talaj vissza tömörödhet. A szemenkénti vetőgépek előnye, hogy csak a magárokba helyezett vetőmag felett tömörít a sorok között nem. Így a sorok közötti terület laza marad, kevesebb nedvesség párolog el. A gondosan osztályozott prémium vetőmag egységes méretének köszönhetően a vetőmag egyenletes vetésmélységbe helyezése kedvező körülményeket teremt az egyenletes kezdeti fejlődéshez. A homogén kelés, egyenletes fejlődés a repcében történő növényvédelmi beavatkozások hatékonyságát is elősegíti, valamint az érésre is befolyással van. Az ősszel egyenetlenül kelt állományban, ahol 6-8 leveles repce mellett előfordulnak kelőfélben lévő vagy 2-4 leveles növények is a repcebecők érése nem lesz egyöntetű.

A legmagasabb technológiai igényeket kielégítendő KWS GRANOS, UMBERTO KWS és FELICIANO KWS hibridjeink prémium vetőmag minőségben is elérhető, mely magas ezerszemtömegű, homogén vetőmagot biztosít. Az egyenletes kelést a gyors kezdeti fejlődés hibridek, kalibrált vetőmagok mellett a KWS innovatív INITIO vetőmag csávázószerével is támogatja.

Prémium vetőmagjainkat azon termelőknek ajánljuk, akik magas elvárásokat támasztanak a vetőmag és a vetés kivitelezésével szemben.

(X)

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.