2023.03.27., hétfő , Hajnalka

Szántóföld

2023. február 05. vasárnap • 12:21

Hótakaró és tartós hideg mentheti meg a vetéseket

A hirtelen lehullott nagy mennyiségű csapadék eddig nem tett kárt az őszi vetésekben, vagyis jelentős belvízzel borított, összefüggő terület nem alakult ki az országban. Hiányzik viszont a hótakaró, ami megvédi a vetést a fagytól és így lenne elegendő tartalék víz is tavaszra. Az elmúlt hetekben többször és több helyen is havazott, de a szántóföldek messze vannak a hótakarótól és az ideális téli állapottól.

Az ország több vármegyéjének szántóföldjén már nagyon látszik az enyhe tél káros hatása, ami azért is elgondolkodtató, mert a tavalyi rossz kukoricatermést követően a termelők inkább választották az őszi kalászosok közül búzát és árpát, mint a korábbi években, de természetesen a kukorica vezető szerepe így is megmaradt - írja a növényvédőszer.hu.  Sok helyen már elkezdtek sárgulni a növények és ez nem jó jel, mert túlságosan fejlett állapotban vannak, mivel a hideg hiányában nem állt le a vegetáció és nyilván ennek komoly veszélye is van, mert ha hó nélkül jön egy nagyobb hideg, akkor az komoly fagykárokat okoz.

Az árpát a túlfejlettsége miatt volt, ahol már kitárcsázták, de ez fenyegeti a repcét is – nyilván nem mindenütt. Ugyanez vonatkozik a gyümölcsösökre is, mivel nincsenek nyugalmi állapotban, ezért ha nem lesz valódi hideg, akkor a késői fagy komoly kárt okozhat a gyümölcsösökben. Az előttünk álló napokban jelentős lehűlésre van kilátás, viszont eddig még nem esett hó, így az őszi vetések védtelenül várják a februári hideget.

Más vármegyékben augusztus vége óta csaknem négyszáz milliméter csapadék hullott, s ez kedvező helyzetet teremt az őszi búzának. A gazdák jelenleg a tavaszi fejtrágyázásra készülnek és abban bíznak, hogy a műtrágya árak kedvezőbben alakulnak, mint tavaly. A lehulló csapadék egyelőre nem okozott gondot a földeken, az előjelek kedvezőek az őszi vetésekre nézve. Azokon a helyeken is igaz ez kép, ahol a havi átlag kétszerese is lehullott, viszont nagyon hiányzik a hó és a hideg, ami elpusztítaná az élősködőket. A hirtelen lezúduló nagy mennyiségű csapadék ellenére sehol sincs jelentősebb belvíz.

A kártevők elleni védekezés szempontjából lenne fontos, ha a hőmérséklet tartósan -1 fok körül maradna, de a lassan meginduló földmunkák miatt is jót tenne a hideg, hiszen akkor a talaj könnyedén elbírná akár a nagyobb munkagépeket is.

agrotrend.hu / Növényvédőszer.hu

  • 2023. február 05. vasárnap • 12:21
  • TÉMA: Szántóföld  
  • CÍMKÉK:

Agrárállások
  • Legfrissebb állásajánlatok
Közösség

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.