2021.03.02., kedd , Lujza

Szántóföld

2021. január 21. csütörtök • 07:11

Hová lett a búza?

Déjá vu. Mintha a mostani piaci helyzet már megtörtént volna. És tényleg! Tavaly tavasszal jöttek ugyanilyen telefonok. Tudok-e valahol eladó kukoricát, bármilyen tételben. Most ez kezdődik a búzapiacon is. A megfejtés most is a fokozott exportkereslet, de a helyzetet helyesen kell értékelni, és – mint mindig – nemzetközi kontextusban vizsgálni. Az előrejelzés sem marad el. (De nem ér egyből a végére lapozni!)

Kezdjük adatokkal! A búza világpiaci árai 25 évvel ezelőtti szinteken mozognak, de több olyan csúcs is volt, amit még nem értünk el. Azt gondolom, hogy a világpiac most sem fogja elérni a 2008 februári 1334,5 USD/vékás történelmi csúcsot, de nálunk azért még tartogat meglepetést a piac. Vannak ugyanis olyan tényezők a piacunkon, amelyek elgondolkodtatók:

  1. Gyenge forint;
  2. Kevés étkezési minőség;
  3. Erős exportkereslet;
  4. Az őszi vetések csúszása;
  5. Kisebb vetésterület. A csapadék-periódus miatti csúszások révén a tervezettnél 4 százalékkal kisebb lett a búzaterület. Valamint a GOSZ decemberi állapotfelmérése 30 százalékban közepes és 15 százalékban gyenge minőségű vetésről számolt be.

 

25 év búza árhullámai, USD/véka

A 2008. februári csúcstól messze vagyunk. Nem is fogjuk elérni.

Forrás: CBOT

Készletfeltöltés. Ez az elmúlt hónapok, és hetek kulcsszava a világpiacon. Mivel ez azt jelenti, hogy a nemzetközi kereskedelem, a határidős eladások a szokásosnál élénkebbek voltak, a mostani árak még kitarthatnak egy ideig, de a tele raktárak szükségszerűen a kereslet csökkenését fogják hozni.

Kína mindent visz, vagy inkább vesz. Már megint. A 2020-as rendkívüli év rendkívüli piaci reakciókban is tetten érhető volt. Miközben újabb rekordon a globális búzatermés, és még a készletek is emelkednek, az árak felfelé mennek. Persze, a tőzsde már csak ilyen. A hullámzásból van a pénz, és az év végi elszámolási időszakhoz közeledve minden hírre érzékenyen reagáltak a piacok. Nemrég még az argentin exportstop és sztrájk, valamint az USDA-jelentés emelte az árakat, most már az orosz búza exportvám 50 dollárra emelése márciustól. A fordulatot talán épp most éljük meg, de lehet, hogy csak hetek múlva. Ennek okai az importőrök raktárainak megtelése, a dél-amerikai aratás közeledte, a magas áraktól elbizonytalanodó kereslet, és bizony a tőzsdei profitrealizálás lesznek. Ugyanakkor arra lehet számítani, hogy a fokozódó felhasználás miatt a korrekció nem lesz erőteljes. Az egész év folyamán az átlagnál magasabb búzaárakra számítunk. Ezt támogatja az is, hogy a többi termény, leginkább a szója és a kukorica piaca is keresleti.

Dübörög az export

A külkereskedelem legfrissebb adatai szerint 2020 első tíz hónapjában gabonaexportunk mennyiségben 35,2, euró értékben számolva pedig 20 százalékkal ugrott meg az egy évvel korábbihoz képest. A legnagyobb növekedést az árpa kivitele mutatta egy duplázódással, de aránya a gabonaexportban mindössze 11 százalék, így a kivitel felét adó kukorica 31,3 százalékos mennyiségi növekedése jóval nagyobb jelentőségű. A búza kivitele 26,1 százalékkal, 2,63 millió tonnára emelkedett, ami a 7,12 millió tonnás gabonaexport 37 százaléka volt.

Mindezt azért kell látnunk, mert, ahogy 2020-ra, úgy 2021-re is viszonylag alacsony készletszinttel fordultunk. Így az elmúlt év utolsó hónapjaira jellemző keresleti boom felfokozott piaci helyzetet teremtett. Ennek jele az, hogy jelenleg élénk kereslet van a búza iránt belföldön és exportra egyaránt. Pedig az évnek ezen időszakára általában nem ez a jellemző.

Erste Agrár előrejelzések:

  • A gabonaárak nem nőnek az égig. Most azonban még hasonló őrület van a hazai búzapiacon, mint tavaly tavasszal és nyáron volt a kukoricáén. A kereskedők mindent vesznek, dübörög az export (az alacsony Duna miatt most éppen az olaszok viszik nagy mennyiségben közúton, amit a gyenge forint is erősít). Mivel jó minőségből kevés termett, keresleti a piac. Már 70 ezres tonnánkénti árakról is hallottunk. Ne feledjük, a pandémia miatt fokozott érzelmi töltet kellett ahhoz, hogy a kereslet a szokásosnál nagyobb legyen, az árak ilyen meredeken emelkedjenek! A pandémia múltával a kedélyek is megnyugodnak majd, és a hullámzás is csitul, de az árak nem térnek vissza az elmúlt években megszokottakhoz.
  • Az áremelkedési hullám eléri a felhasználókat is. Mind a takarmányoknál, mind az élelmezési célú felhasználásban emelkednek az árak. Ez az állattenyésztőket kifejezetten nehéz helyzetbe hozza. A baromfi és a sertésszektorban ez válsághelyzetet jelent, hiszen az állatjárványok és koronavírus hatások amúgy is komoly csapást mértek a jövedelmezőségre. A lisztár emelkedés idén is több hullámban fog megjelenni a fogyasztói sütőipari termékpiacon is.
  • A búza területe tartósan csökkenni, a többi kalászosé azonban lassan növekedni fog az előttünk álló években. Az árpa, a zab, a tritikálé, a rozs egyaránt rendelkezik olyan technológiai, piaci előnyökkel, amelyek miatt egyre több figyelem fog irányukba fordulni. Gondoljunk a tritikálé ellenálló képességére, a zab iránti humán célú kereslet emelkedésére, a söripar árpaigényére, vagy éppen a rozs hidegtűrésére, hosszú felhasználhatóságára.

 

Fórián Zoltán

vezető agrárszakértő

Erste Agrár Kompetencia Központ

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.