2019.08.26., hétfő , Izsó

Szántóföld

2019. június 18. kedd • 11:57

Ideje felállítani a kukoricamoly csapdákat!

A kukoricában az európai kukoricamoly a legjelentősebb kártevő, szezonja júniusban kezdődik.

A húsvét óta tartó tavaszi hűvös hőmérséklet a növényi fejlődés késleltetése mellett késleltette az európai kukoricamoly lárvák fejlődését. Az előző (nagyon korai) évhez képest körülbelül két héttel később, kb. június közepétől várható a kukorica kártevő (Ostrinia nubilalis) lárvájának megjelenése. Ez ismét megfelel a hosszú távú átlagértéknek, a Német Kukoricabizottság (DMK) jelentése szerint.


Európai kukoricamoly-Forrás: top agrar

Az európai kukoricamoly a kukoricatermesztés egyik legfontosabb állati kártevőjévé vált Németországban.

A lepkék első rajzásának ideje nagyrészt időjárásfüggő. Veszély fenyeget, amint a 300 °C-os hőösszeget túllépi a hőmérséklet.

A hernyók 10–14 nappal a peterakás után kelnek. Megrágják a leveleket, majd befúrják magukat a kukorica növények szárába. Ahogy a fertőzés nő, a fúrt lyukakból jól látható széklet és szármaradvány darálék hullik. Később a növények eldőlnek. Baden-Württembergben az egy nemzedékes fajtákon kívül a két nemzedékes kukoricamoly fajták is terjednek, amelyek évente nem csak egy, hanem két generációt nevelnek, amit ennek megfelelően figyelni, és szükség esetén védekezni kell.

Az európai kukoricamoly elleni védekezésben a gazdák mechanikus, biológiai és kémiai eljárásokkal találkozhatnak.

A mechanikai folyamatok nagyrészt megelőző jellegűek. A betakarítás utáni tarlóhántással és intenzív aprítással az európai kukoricamoly életciklusa télen tartósan megzavarható. A kémiai védekezés inszekticidekkel végezhető. Egyes szerek már felhasználhatók peterakáskor. A kukoricamoly későbbi életciklusa során a hagyományos gépekkel végzett inszekticid kijuttatás nehezebbé válik, mert a kukorica túl nagy lesz.

Ezután a biológiai szabályozást ajánljuk a levegőből multikopterek használatával.

A távvezérelt drónokkal a Trichogramma parazita darazsak kis golyókban kijuttathatók a kukorica mezők felett. Ugyanakkor az európai moly természetes ellenségei kézzel is eloszthatók a területen.

A DMK további tájékoztatást nyújt a www.maiskomitee.de internetes oldalon a Termesztés, Növényegészségügy, Kártevők/betegségek menüpontban.

A Német Kukoricabizottság (DMK) azt tanácsolja a gazdálkodóknak, hogy állítsák fel a kukoricamoly csapdákat, kísérjék intenzív figyelemmel az állományokat, figyeljenek az előrejelző szolgálatok információira, és időben szervezzék meg a tervezett védekezési eljárásokat.

agrotrend.hu / Top agrar

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.