2022.05.24., kedd , Eszter, Eliza

Szántóföld

2015. október 16. péntek • 13:48

Így kell a 3 hektár feletti földekre licitálni

Melyek a 3 hektár feletti licitre bocsátott földek? Mi a teendő az árverés előtt? Mit kell feltétlenül elvinni az árverésre?

Az árverési biztosíték megfizetése

A 30 napig tartó árverési hirdetményi időszak alatt van lehetősége a megvásárolni kívánt földrészlet tekintetében az árverési biztosíték megfizetésére, mely a földrészlet hirdetményben meghatározott kikiáltási árának 10%-a. Ezt teljesítheti átutalással belföldi pénzintézetnél vezetett forintszámláról, vagy a Budapest Bank bármely fiókjában készpénz befizetésével.

Felhívjuk figyelmét, hogy minden egyes földrészlet esetén az ahhoz tartozó egyedi bankszámlára teljesítsék a befizetést! Ehhez segítséget nyújt a foldletet.hu internetes oldal.

Az árverési biztosíték megfizetésére legkésőbb az árverést megelőző munkanapon 12 óráig van lehetősége egy összegben. Amennyiben nem egy összegben fizet, és nem pontos összeg érkezik, az automatikusan az árverésen történő részvételből való kizárást vonja maga után! Amennyiben a földrészlet vételárát hitel igénybevételével kívánja kiegyenlíteni, úgy a hiteligénylés feltételei kapcsán kérjük, hogy a pénzintézeteknél szíveskedjen érdeklődni.

Helyszíni regisztráció

Árveréseket csak megyei jogú városokban, a kormányhivatalok által biztosított helyszíneken szerveznek. Az árverés napján a helyszíni regisztráció feltételei a következők:

- regisztrációs díj befizetése a helyszínen, az árverés napján, készpénzben (árverési naponként 30 ezer Ft, ami nem jár vissza);
- rendelkeznie kell, illetve be kell mutatnia az árverés napján, helyszínén, az árverés feltételéül szabott valamennyi szükséges dokumentumot, hatósági bizonyítványt,mely a hirdetményben szerepeltetésre került (a földműves státusz, a három éves helyben lakás vagy üzemközpont, valamint a 300 hektáros földtulajdoni maximum el nem érésének, és a kaució befizetésének igazolása szükséges);
- kiemelten fontos feltétel, hogy az árverésen jogi képviselő jelenléte minden esetben kötelező;

Nyert? Nem nyert?

Az árverési nyertes az árverést követő 8 munkanapon belül köteles felkeresni a szerződéskötés időpontjának egyeztetése céljából az NFA területileg illetékes irodáját, melyek elérhetőségeit megtalálják az nfa.hu/kapcsolat oldalon.

Az árverési biztosíték visszafizetéséről a nem nyertes árverezők részére az árverés napját követő 8 munkanapon belül intézkedik a szervezet.

Szerződés után

A szerződéskötést követően a földforgalmi törvény alapján 60 napos kifüggesztési időszak veszi kezdetét, amely alatt biztosított az elővásárlási jog gyakorlása. Ez után lehetőség nyílik a tulajdonjog bejegyzésére az ingatlan-nyilvántartásba. Ennek előfeltétele a teljes vételár megfizetése.

A meghirdetett 3 ha feleti földrészek megyénként a következők:

Budapest

Győr-Moson-Sporon megye

Heves megye

Nógrád megye

Szabolcs-Szatmár-Bereg megye

Vas megye

További kérdései vannak?

Amennyiben további kérdése van, az NFA területi irodái az árverési időszak alatt folyamatosan nyitva tartanak (hétvégenként 8-12-ig).

nfa

 

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.