FÓKUSZBAN

A vízjogi engedélyeztetésről

A vízjogi engedélyeztetésről

Az öntözést segítő vízilétesítmények megvalósítása is ...

Kalászosok és repce lombkezelése tavasszal

Kalászosok és repce lombkezelése tavasszal

A növények tavaszi indító kezelései kulcsfontosságúak, mert ...

Fizessen elő a PROFI Magazinra és nyerjen egy Jinma traktort!

Fizessen elő a PROFI Magazinra és nyerjen egy Jinma traktort!

Rendelje meg 2018. március 31-ig a PROFI Magazint egy évre, ...

Szántóföld

2017. november 29., szerda • 16:05

Így kell rögzíteni az őszi P- és K-műtrágyák kijuttatását

Az őszi tápanyag-kijuttatásoknak is szerepelniük kell a gazdálkodási naplóban.

Az őszi foszfor- és káliumtatalmú műtrágyák kijuttatással kapcsolatban az uniós irányelveket érdemes figyelembe venni azok bejelentése során – hívja fel a figyelmet honlapján az agrárkamara.

A vizek mezőgazdasági eredetű nitrátszennyezéssel szembeni védelméről szóló 1991/676/EGK irányelv 2. cikk e) pontja szerint a ,,trágya" bármely, a növényzet növekedésének fokozása céljából talajra juttatott nitrogén- vagy nitrogénvegyület-tartalmú anyag; beleértve a szervestrágyát, a halgazdasági hulladékokat és a települési szennyvíziszapot. Ennek megfelelően kell értelmezni a 27/2006. kormányrendelet trágyafogalmát, azaz a trágyázási tilalmi időszak kizárólag a nitrogéntartalmú trágyázószerekre vonatkozik az irányelv megfelelő cikkének figyelembe vételével.

A gazdálkodási napló kitöltésével kapcsolatban az egész évi tevékenységet kell a web-Gn-ben jelenteni, így az őszi tápanyag-kijuttatásoknak is szerepelniük kell benne.

Szántóföldi növények esetén a következő évi kultúrát is fel kell tüntetnie egy sorban, és a kijuttatott mennyiséget be kell írnia szükség szerint ideiglenes táblasorszám alkalmazásával.

Ültetvény esetén, illetve amikor a kultúra állandó, és amikor az őszi kijuttatásokat már a szeptember 30-ig elkészült – következő évre vonatkozó – tápanyag-gazdálkodási terv alapján határozzák meg, akkor is célszerű ugyanazzal a növénnyel külön sorban felvezetni a mennyiségeket, hogy ne haladja meg a tervben foglaltakat.

Figyeljen, mert rövidül a Gazdálkodási napló beadási időszaka! - A Miniszterelnökség a kifizetések mielőbbi megkezdése érdekében módosította a Gazdálkodási napló elektronikus benyújtásának időszakát. A 2017. évről szóló nyomtatványt 2018. január 1. és január 31. között kell elektronikusan beküldeni a NÉBIH részére.

agrotrend.hu / NAK

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
A feliratkozás gombra kattintva elfogadja az Adatvédelmi nyilatkozatot.