2020.08.09., vasárnap , Em?d

Szántóföld

2017. július 18. kedd • 10:51

Innovációk az LG repce nemesítésében

A modern mezőgazdálkodásában a termesztéstechnológia színvonalának folyamatos növelése alapvető fontosságú. Az innovatív szemlélet, a tudásra alapozott fejlesztések mozgatórugója az eredményesebb, a hatékonyabb gazdálkodás igénye. Ennek egyik alappillére a termesztett fajta, amely biztosítja a klimatikus és a termőhelyi viszonyokhoz történő alkalmazkodást.

Tudjuk, hogy a fajtaválasztás nem csupán vetőmagvásárlás. Ezzel együtt Önök a nagyobb termés, jobb termésbiztonság és a kiszámíthatóbb értékesítés lehetőségét is biztosítani kívánják.

A Limagrain olyan repce hibrideket nemesít, amelyek megfelelnek a modern technológiai és gazdasági követelményeknek. A termőképesség növelése és a minőség javítása érdekében szem előtt tartjuk a növények betegségekkel, kártevőkkel és kedvezőtlen környezeti hatásokkal szembeni ellenállóságát is.

A Limagrain-nemesítés eredményességét az biztosítja, hogy a sikeres hibridgenerációk és a széles körű kutatási eredmények felhasználásával hozunk létre új hibrideket. Az újabb generáció mindig az elődökre építve tartalmaz új, a termésnövelést és termésbiztonságot szolgáló tulajdonságokat.

A Limagrain repcenemesítésének mérföldkövei

   Kettős Fóma rezisztencia

A kórokozókkal szembeni védekezés során a kémiai lehetőségek mellett egyre jobban felértékelődik a genetikai megoldások haszna, a rezisztencia nemesítés által biztosított védelem. A repce világviszonylatban is egyik legjelentősebb betegsége a fómás levélfoltosság és szárrák. A Limagrain az elsők között kínált olyan hibrideket, amelyek - a szülő vonalakban feltérképezett kvantitatív és specifikus rezisztencia gének ismeretében - a két rezisztencia típus kombinációját tartalmazzák, azaz kettős fóma rezisztenciával rendelkeznek.

Ábra: kettős fóma rezisztencia

  Kipergés-ellenállóság

A Limagrain nemesítőinek már több, mint tíz évvel ezelőtt sikerült szelektálni olyan vonalakat, amelyek keresztezésével a hibridek becője az érés folyamán nem nyílik fel. Tudományos vizsgálatok igazolták, hogy a becő felnyílásra nem hajlamos hibridek esetében átlagosan 1,5 Newtonnal nagyobb erő kifejtésére volt szükség a becők mesterséges felnyitásához, a felnyílásra hajlamos hibridekkel szemben.

Ez genetikai védelmet jelent a becők felnyílásával szemben, megvédve a magokat a kipergéstől. Így a becők az érés folyamán jobban ellenállnak a fizikai hatásoknak, megnövekszik az optimális betakarítási idő hossza.

 A kipergés-ellenállóságnak köszönhetően a Limagrain repce hibridek egy olyan korszerű genetikai védelem rendelkeznek, amely biztosítják, hogy a megtermett termés valóban a magtárba és ne a földre kerüljön.

  Vírusrezisztencia

A rovarkártevők elleni védekezésben felhasználható hatóanyagok szűkülő köre újabb kihívás elé állította a nemesítőket. A frissen kikelt repcében károkat okozó rovarok mellett a vírusvektorként is számon tartott levéltetvek kártétele sem hanyagolható el. Közülük, az Európában általánosan elterjedt zöld őszibarack levéltetű, a 2002-ben azonosított Turnip Yellows Virus (TuYV), „Tarlórépa sárgaság vírus” vektora. A vírus már ősszel legyengíti a növényállományt és jelentős terméskiesést okoz.

A vírus által okozott tünetek a repce levelén, könnyen összetéveszthetőek tápanyaghiány és egyéb stresszhatások következtében megjelenő színelváltozásokkal. Ezért a pontos beazonosításhoz a szántóföldi megfigyeléseken túl, speciális laboratóriumi vizsgálatok szükségesek.

A Limagrain nemesítői nagyon sok energiát fektettek rezisztencia források felkutatására, és a repce vonalakba történő beépítésére. Az első, igazoltan TuYV rezisztens Limagrain repce hibridet 2015-ben regisztrálták.


 

További információkért látogasson el a Limagrain weboldalára!

(x)

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.